Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών


Ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του παιδιού θα μπορούσαν να δώσουν ένα μήνυμα σε γιατρούς και γονείς ότι το παιδί ενδέχεται να έχει αυτισμό
Δείγμα αυτισμού θα μπορούσαν να είναι οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές ενός παιδιού σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κολέγιο Ιατρικής Penn State.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Δρ. Susan Mayes, έδειξε ότι το 70% των παιδιών με αυτισμό είχαν παρουσιάσει ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές, κάτι που είναι 15 φορές πιο κοινό σε σύγκριση με τα νευροτυπικά παιδιά.

Οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμένες προτιμήσεις ως προς το φαγητό, υπερευαισθησία στις υφές ή τις θερμοκρασίες των τροφών και το μάσημα φαγητού χωρίς την κατάποσή του. Σύμφωνα με τη Δρ. Mayes, αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του παιδιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν να δώσουν ένα μήνυμα σε γιατρούς και γονείς ότι το παιδί ενδέχεται να έχει αυτισμό.

«Αν ένας παιδίατρος ακούσει από τους γονείς για αυτές τις συμπεριφορές, τότε καλό θα είναι να υποβληθεί το παιδί σε μία εξέταση για αυτισμό», δηλώνει η ερευνήτρια προσθέτοντας πως «όσο νωρίτερα διαγνωσθεί η πάθηση, τόσο συντομότερα θα ξεκινήσει η θεραπεία».

«Κάποια στιγμή αντιμετώπισα το περιστατικό ενός παιδιού που δεν έτρωγε τίποτα άλλο εκτός από μπέικον και έπινε μόνο παγωμένο τσάι», δηλώνει ο Keith Williams διευθυντής στο Νοσοκομείο Παίδων του Penn State.

O κ. Williams παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ των ανησυχητικών διατροφικών συμπεριφορών και των συνηθισμένων επιλεκτικών και δύσκολων διατροφικών συμπεριφορών των νέων παιδιών. Εξήγησε ότι τα περισσότερα παιδιά χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας θα αρχίσουν αργά ή γρήγορα να προσθέτουν τροφές στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πορείας της εξέλιξης, αλλά τα παιδιά με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, χωρίς κάποια παρέμβαση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά εκλεκτικά ως προς το φαγητό τους.

«Βλέπουμε παιδιά που συνεχίζουν να τρώνε φαγητό για βρέφη και δεν δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Ακόμα κάποια δεν αποδέχονται τη μετάβαση από τον θηλασμό στο μπιμπερό», πρόσθεσε ο Keith Williams.

Η Δρ. Mayes, δήλωσε πως πολλά παιδιά με αυτισμό επιλέγουν ένα περιορισμένο διατροφικό μοτίβο που περιέχει κυρίως μακαρόνια, ψωμί και κοτομπουκιές. Πρόσθεσε μάλιστα πως λόγω των αισθητηριακών υπερευαισθησιών των παιδιών με αυτισμό απορρίπτουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν νέες τροφές. Συχνά επίσης επιλέγουν τροφές μίας συγκεκριμένης μάρκας, χρώματος ή σχήματος.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό που δεν έχουν τυπικές διατροφικές συμπεριφορές είχαν δύο ή περισσότερους τύπους της διαταραχής.

«Όταν εξετάζουμε μικρά παιδιά με πολλαπλά προβλήματα διατροφής, πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν αυτά τα παιδιά ενδέχεται να έχουν διάγνωση αυτισμού. Σε πολλές περιπτώσεις τελικά λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση», εξηγεί ο κ. Williams.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συμπεριφορές που περιγράφηκαν στις συνεντεύξεις που έδωσαν γονείς περισσότερων από 2.000 παιδιών από δύο μελέτες. Ερεύνησαν τη διαφορά στη συχνότητα ασυνήθιστων διατροφικών συμπεριφορών ανάμεσα σε παιδιά που είχαν αυτισμό, στα παιδιά χωρίς κάποια διαταραχή, σε εκείνα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άλλες διαταραχές.

«Αυτή η μελέτη έδειξε περαιτέρω στοιχεία για το πως αυτές οι ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τα παιδιά με αυτισμό», κατέληξε ο Keith Williams.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad