«Ικέτιδες» από το Εθνικό την Παρασκευή στην Επίδαυρο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

«Ικέτιδες» από το Εθνικό την Παρασκευή στην Επίδαυρο


Μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή, παίρνει σκυτάλη την Παρασκευή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.


Είναι οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, μία συμπαραγωγή του Εθνικού και του θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες. Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί στην παράσταση, για πρώτη φορά στην τεράστια καριέρα της σε τραγωδία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινού.

Ικέτιδες στο βωμό της Ελευσίνας

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Πρωταγωνιστούν Κάτια Δανδουλάκη, Ακης Σακελαρίου

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Ενα κείμενο του 422 π.Χ. στο Φεστιβάλ Αθηνών

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, για όσους επιλέξουν θέατρο πριν τις κάλπες.

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Αγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου. Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη, Θησέας: Άκης Σακελλαρίου, Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης, Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους, Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος, Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα, Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος

Κάτια Δανδουλάκη, Ακης Σακελαρίου

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης / Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός / Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης / Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου / Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου / Χορογραφία: Φώτης Νικολάου / Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου / Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή: Μητέρες Αργείων στρατηγών: Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους

Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη, Θησέας: Άκης Σακελλαρίου, Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης, Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους, Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος, Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα, Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος

Μητέρες Αργείων στρατηγών: Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους

Η παράσταση παρουσιάζεται 5 και 6 Ιουλίου στην Επίδαυρο, ενώ στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου, τις ίδιες μέρες ανεβαίνει η παράσταση «Θεογονία» της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Αναλυτικά η περιοδεία:

11-14 Ιουλίου, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

17-18 Ιουλίου, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

20 Ιουλίου, Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

2 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

11 Σεπτεμβρίου, Κορωπί, Θέατρο Δεξαμενής

15 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

Ικέτιδες του Ευριπίδη, 5-6 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad