«Στο κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς το τριήμερο και στη Κόρινθο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

«Στο κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς το τριήμερο και στη Κόρινθο • «Κόκκινος» συναγερμός σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας για πυρκαγιές το τριήμερο που έρχεται
 • «Από το 2012 έχει να βιώσει η Ελλάδα τόσο ακραίες συνθήκες»
 • Ποιές περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο
 • Σε λειτουργία και ο αριθμός 112

Στον υψηλότερο δυνατό συναγερμό, επιπέδου 5, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες δήμων, περιφερειών, όπως και η πυροσβεστική για το τριήμερο που έρχονται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ελλάδα έχει να περιέλθει σε τέτοια κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιές από τις 27 Αυγούστου 2012. Οι ακραίες συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο δημιουργούν μια «εκρηκτική κατάσταση», για αυτό η πρόβλεψη των επιστημόνων για τον βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι στο ύψιστο βαθμό, δηλαδή κατηγορία 5.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, εγρήγορση και ψυχραιμία, καθώς το επόμενο τριήμερο υπάρχει συναγερμός για ακραίο κίνδυνος πυρκαγιάς, εξαιτίας του καύσωνα και της ενίσχυσης των ανέμων.

Αυτό υποχρεώνει τον κρατικό μηχανισμό να κηρυχτεί σε κατάσταση συναγερμού. Εξάλλου, ήδη ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος, έδωσε εντολή να τεθεί σε εφαρμογή εσωτερικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για τη γενική επιφυλακή όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Ποιες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς έχουν κηρυχθεί οι παρακάτω περιοχές:


 • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Ταυτόχρονα, όμως, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για τις εξής περιοχές:


 • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
 • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)Τι προκαλεί τον συναγερμό για πυρκαγιά

Οι παράγοντες που συντελούν στον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι οι παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους θερμούς ανέμους που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες, η ξηρασία, η χαμηλή υγρασία της φυτοκάλυψης του εδάφους, αλλά κυρίως οι ισχυροί βόρειοι- βορειοδυτικοί άνεμοι που αναμένονται από το Σάββατο, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής.

Γενική επιφυλακή των υπηρεσιών όλης της χώρας, διέταξε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

Η χειρότερη μέρα- σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς- αναμένεται ότι θα είναι η Κυριακή, γι’ αυτό και ολόκληρος ο μηχανισμός είναι σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα από το πρωί του Σαββάτου ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και ταχύτατα τυχόν πυρκαγιά, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις. Λόγω αυτής της κατάστασης, έγινε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ενώ, με εντολή του ίδιου ξεκινά Μητροπολιτική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίηση τους το επόμενο τριήμερο.

Σε λειτουργία ο αριθμός 112

Από το Σάββατο, εξαιτίας του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, τίθεται σε εφαρμογή και η ενδιάμεση λύση για τη λειτουργία του αριθμού 112, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το προσωπικό που θα επανδρώσει τα δύο κέντρα του 112 πέρασε ήδη την βασική εκπαίδευση και από τις 09.30 το πρωί πιάνει δουλειά, οπότε υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης του πληθυσμού στα κινητά τηλέφωνα, αν υπάρξει ανάγκη.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

«Προχωρήσαμε σε έκδοση σήματος λήψης επιπλέον έκτακτων μέτρων και ετοιμότητας λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας των περιφερειακών ενοτήτων αλλά και των συντονιστικών τοπικών οργάνων των δήμων που εμπλέκονται στην γενική επιφυλακή. Το επόμενο τριήμερο αναμένουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της περιουσίας της ζωής του καθενός, αλλά και του περιβάλλοντος. Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή πρωτοβουλίας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σε άμεση κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και πόλη και επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον αριθμό 199. Το Πυροσβεστικό σώμα και όλες οι δυνάμεις οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή» πρόσθεσε ο κ. . Χαρδαλιάς.

«Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση όλοι σε κινητοποίηση. Είναι ώρα όλοι να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε. Καλή δύναμη», κατέληξε.


ΠΗΓΗ:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad