Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στη Πελοπόννησο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στη Πελοπόννησο


Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια σε άλλες δυο ημερομηνίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II:

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ανοίγει:

τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.
την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης.
τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι

Δώδεκα είναι τα «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι για τη σωστή αίτηση στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Συγκεκριμένα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Για τον υπολογισμό του ποσοστού επιχορήγησης χρησιμοποιούνται τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018. Η χρήση του ακινήτου ως κύρια κατοικία διασταυρώνεται από το Ε1 του φορολογικού έτους 2018. Τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται από τη δήλωση περιουσιολογίου Ε9.

2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αναγράφεται στο Ε1, στο Ε9 και στην αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακίνητης περιουσίας Ε2.

3. Τα ποσά των εισοδημάτων καταχωρίζονται ακριβώς ως έχουν στο πεδίο «εισόδημα επιβολής εισφοράς» του πίνακα Γ2.

4. Για τους έγγαμους που υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα γίνει διασταύρωση και επομένως θα ληφθεί υπόψη το «οικογενειακό» εισόδημα.

5. Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων αφορά στο φορολογικό έτος 2018 και καταχωρίζεται ως έχει στο Ε1, ανεξάρτητα εάν κατά την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα έχουν αποκτηθεί νέα τέκνα. Για έγγαμους που υποβάλλουν χωριστή δήλωση, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων θα διασταυρωθεί ηλεκτρονικά μόνο από το έντυπο Ε1 του αιτούντος.

6. Η επιφάνεια κύριων χώρων του ακινήτου και το ποσοστό συνιδιοκτησίας καταχωρίζονται ακριβώς ως έχουν στο Ε9.

7. Στις περιπτώσεις που υπάρχει συγκυριότητα επί του ακινήτου, ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΦΜ των συγκύριων, το είδος και το ποσοστό συγκυριότητας καθώς και τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου που αντιστοιχεί σε κάθε συγκύριο.

8. Εφόσον ο χρήστης της κατοικίας είναι διαφορετικός από τον αιτούντα, χρειάζεται ο ΑΦΜ του χρήστη, που το έχει δηλώσει ως «κύρια κατοικία» στο Ε1.

9. Για κατοικίες που ήταν δηλωμένες ως «κενές» κατά το έτος 2018 απαιτείται ο ΑΦΜ του χρήστη που το έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία στο Ε1 κατά τα έτη 2017 ή και 2016.

10. Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει γίνει υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης, πριν από την υποβολή της αίτησης. Η υπαγωγή και η καταβολή τουλάχιστον του 30% αποδεικνύονται με την ανάρτηση της σχετικής βεβαίωσης στο πληροφοριακό σύστημα.

11. Εάν υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ή και στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων ή απαιτούνται τροποποιήσεις, αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης.

12. Για την πρόσφατη απόκτηση ακινήτου θα πρέπει να έχει υποβληθεί το Ε9 έτους 2020 πριν από την υποβολή της αίτησης.

ΠΗΓΗ:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad