Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Σε 8 χλμ. τα μπάζα στην Αθηνών–Κορίνθου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Σε 8 χλμ. τα μπάζα στην Αθηνών–Κορίνθου


Σε μία λωρίδα η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Κόρινθο, ανοικτό το ρεύμα προς Αθήνα  - «Δεν τολμώ να κάνω πρόβλεψη» για το πότε θα ανοίξει πλήρως το ρεύμα προς Κόρινθο λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού
Στην περιοχή της Κινέτας και στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών–Κορίνθου στην περιοχή αυτή εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» καθώς τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα φερτά υλικά που έπεσαν από τα Γεράνεια Όρη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ολυμπίας Οδού Νίκο Χανδάνο που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6, τα μπάζα απλώθηκαν σε μήκος 8 χλμ. με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο 61ο-62ο χλμ. όπου τα φερτά υλικά ήταν τόσα πολλά με αποτέλεσμα να «καβαλήσουν» το στηθαίο και να περάσουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα, ενώ από τις δύο και μισή δόθηκε στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς την Κόρινθο, αλλά τα οχήματα κινούνται από μία λωρίδα.

Ο κ. Χανδάνος είπε, επίσης, ότι σε λίγη ώρα θα άνοιγε το ρεύμα προς Αθήνα (σ.σ. σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αυτό συνέβη λίγο πριν τις 12) ενώ για το ρεύμα προς Κόρινθο σε πρώτη φάση θα αντιδρομηθεί μια λωρίδα από το ρεύμα προς Αθήνα, στην επίμαχη περιοχή, προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τροχαία για λόγους ασφαλείας διέκοψε την κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο από το ύψος της Ελευσίνας και στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος των διοδίων του Ισθμου.

Ερωτηθείς για την πλήρη αποκατάσταση του ρεύματος πρός Κόρινθο ο κ. Χανδάνος είπε ότι «θέλει πολλή δουλειά, θα δουλεύουμε με τα συνέργεια όλο το απόγευμα. Ο όγκος των φερτών υλικών είναι τεράστιος. Δεν τολμώ να κάνω πρόβλεψη».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια επιβαρυμένη περιοχή καθότι δεν υπάρχουν δέντρα για να κρατήασουν τη γη.

Πώς η πυρκαγιά του 2018 «έπνιτξε» την Κινέτα


Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να προκληθούν οι καταστροφές στην Κινέτα από το κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Τόνοι λάσπης, μαζί με φερτά υλικά -ξύλα από την πυρκαγιά- και πέτρες κατακρημνίσθηκαν τα ξημερώματα και έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.


Όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η καταιγίδα ως ένα βαθμό εκδηλώθηκε στο ανάντι μιας μεγάλης λεκάνης κατάκλυσης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων στην περιοχή, η οποία έχει ανθρακικά και ασβεστολιθικά πετρώματα. Στην ήδη έντονη διάβρωση του εδάφους, η πυρκαγιά και η απογύμνωση της περιοχής των Γερανείων Ορέων επέτεινε το φαινόμενο με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και υλικά από την φωτιά να μη μπορεί να συγκρατηθούν και να καταλήξουν την ώρα της κακοκαιρίας στην εθνική οδό. Ο κ. Λέκκας, πάντως, που βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή, επισήμανε ότι μετά την πυρκαγιά στα Γεράνια δεν έγιναν αναγκαία έργα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Κώστας Κυριακόπουλος είπε για την κατάσταση που έζησαν οι πυροσβέστες όλο το βράδυ ότι «η Υπηρεσίας μας ειδοποιήθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Κινέττας και των Αγ. Θεοδώρων. Επιχείρησαν 55 οχήματα, 110 άνδρες, έγιναν 20 διασώσεις και 160 αντλήσεις» προσθέτοντας ότι «κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία».

Συνεχίζονται οι #απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε οικίες.

Νωρίτερα είχε απεγκλωβιστεί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του, αλλά και ένα ακόμη ζευγάρι με το πεντάχρονο παιδί του, αλλά και άνθρωποι από τα αυτοκίνητά τους, πριν κλείσει η εθνική οδός.

Πυροσβέστης μεταφέρει στην πλάτη του γυναίκα μετά τον απεγκλωβισμό της και την απάντληση υδάτων από το σπίτι της

Η Κακοκαιρία «Γηρυόνης» προκάλεσε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή της Κινέτας, όπου υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών–Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια μέσα στην πόλη.

Ο προαστιακός λειτουργεί κανονικά.

Σχολεία

Οσον αφορά τα σχολεία στην Αττική, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, όλα εκτός από εκείνα του δήμου Μεγαρέων θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 10. Στον δήμο Μεγαρέων λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή, για την ασφάλεια των παιδιών, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Μεγάλες οι καταστροφές σε Κινέτα

Για τεράστια καταιγίδα και για χειρότερη πλημμύρα από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2018 έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μεγάρων επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα της καταιγίδας πολλαπλασιάστηκαν λόγω της φωτιάς γιατί δεν υπάρχουν δέντρα στα Γεράνια Όρη για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά». Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για βιβλικές καταστροφές στην Κινέτα, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι υπέστησαν καταστροφές θα αποζημιωθούν.

Φωτογραφίες από τις καταστροφές στην Κινέτα

ΠΗΓΗ:protothemagrp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad