Παραμένει ουραγός στις δωρεές οργάνων η Ελλάδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Παραμένει ουραγός στις δωρεές οργάνων η Ελλάδα


Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Στη τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την αυριανή, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες. Για αυτό το λόγο, ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια ενώ το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, βάσει των οποίων, το 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 67 δότες οργάνων, το 2018 45 και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι ότι φέτος παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά δωρεάς οργάνων.

«Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Ανδρέας Καραμπίνης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης εξήγησε ότι οι γιατροί της Αθήνας πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και όπως είπε, από την εκδήλωση προέκυψε η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad