ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:Κόβονται κατά 50% οι αμοιβές των εργαζομένων; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:Κόβονται κατά 50% οι αμοιβές των εργαζομένων;


Σοβαρά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Σειρά δημοσιευμάτων σε μερίδα των ΜΜΕ κάνει λόγο για περικοπές των μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει διευκρινίσεις γι' αυτό.

Ειδικότερα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίδεται: Η "δυνατότητα καθιέρωσης και επέκτασης της μερικής απασχόλησης, για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων τον μήνα και με χρονικό όριο εφαρμογής του μέτρου μέχρι τον Σεπτέμβριο" (άρθρο 9 - "Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας").

Ουσιαστικά, δηλαδή, εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις το μέτρο της μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν αυτό σημαίνει και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του μισθού, κάτι που είναι το πιθανότερο. Πολύ περισσότερο, στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν διευκρινίζεται αν το κράτος θα σπεύσει να καλύψει αυτή τη μείωση ή όχι. Από την πλευρά της κυβέρνησης λέγεται πως οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Πάντως, διάχυτη είναι η ανησυχία ότι το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να σημάνει την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, και την καθιέρωση των μειωμένων μισθών προς τους εργαζόμενους, στο ήμισυ. Εξίσου μεγάλη είναι η ανησυχία και για την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι περισσότερες εταιρείες τελικώς δεν θα το καταβάλουν. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να καταβάλουν το δώρο, όπως για παράδειγμα τα Σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να το δώσουν εγκαίρως, όπως ορίζουν οι υπάρχοντες νόμοι, διαφορετικά θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.




Με πληροφορίες απο το antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad