Δημιουργούνται κινητές μονάδες λήψης δειγμάτων για εξετάσεις στο σπίτι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δημιουργούνται κινητές μονάδες λήψης δειγμάτων για εξετάσεις στο σπίτι




Θα μεταβαίνουν όπου υπάρχουν ύποπτα κρούσματα προκειμένου μα αποφεύγετε η μετακίνηση στα νοσοκομεία και η μετάδοση του ιού

Το Υπουργείο Υγείας για να περιορίσει τις συνέπειες από την πιθανή ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού που απευθύνονται σε δομές υγείας για να εξεταστούν αλλά και προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών, δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ΄οίκον.

Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη (18/03) με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πιθανών κρουσμάτων και ασθενών (μέσω ΕΚΑΒ ή κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων μέσων) και άρα και η εξάπλωση του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πολίτες που δεν αισθανόντουσαν καλά να μεταβαίνουν σε νοσοκομείο για εξετάσεις και για να δώσουν δείγμα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν και τον κορονοϊό.

Το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίας ΠΦΥ νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από COVID-19 στην κοινότητα και κατ οίκον.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το υπουργείο, λόγω της ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την επιδημία της νέας ασθένειας του κορονοϊού 2019 (COVID-19) και για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται και μέτρα για τη στήριξη των νοσούντων.

Συγκεκριμένα, θεωρείται σκόπιμη:

• η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό. Τα άτομα πριν να επιβεβαιωθούν ως φορείς, μεταβαίνοντας στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλούν συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία).

• η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα νοσούντες κατ οίκον κ.α. και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους/συγκατοίκους/στενές επαφές.

Ενδεικτικές ενέργειες του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι:

-Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.

-Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

-Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων.

-Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων.

-Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad