Ντιντιέ Ραούλ: Ο διάσημος Γάλλος λοιμωξιολόγος που προσπαθεί να φρενάρει την πανδημία του κορωνοϊού - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ντιντιέ Ραούλ: Ο διάσημος Γάλλος λοιμωξιολόγος που προσπαθεί να φρενάρει την πανδημία του κορωνοϊού


Aν και πασίγνωστο στο χώρο του το όνομα του Γάλλου καθηγητή Ιατρικής, Ντιντιέ Ραούλ, έγινε παγκοσμίως γνωστό μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων από τη δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από την Covid- 19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ο διάσημος καθηγητής -ένας από τους κορυφαίους στον πλανήτη αναφορικά με τα μολυσματικά νοσήματα - με τα λευκά μακριά μαλλιά και τη μακριά γενειάδα γιόρτασε προ ημερών τα 68α γενέθλιά του. Γεννημένος στις 23 Μαρτίου του 1952, γιος στρατιωτικού γιατρού και μιας νοσοκόμας ο Ραούλ αγαπούσε από παιδί τη λογοτεχνία, αλλά την καρδιά του είχε κερδίσει η Ιατρική. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, αποφοίτησε, έκανε διδακτορική διατριβή και στη συνέχεια στράφηκε στην έρευνα των μολυσματικών νοσημάτων και των ιών. Παντρεμένος από το 1982 με την ψυχίατρο Νατάσα Κέιν και πατέρας δύο παιδιών αναγνωρίστηκε σχετικά γρήγορα με τις έρευνες και τις ανακαλύψεις του αυθεντία στον κλάδο του.

Από το 2008 μέχρι το 2017 ο Ντιντιέ Ραούλ διηύθυνε την Urmite, μια ερευνητική μονάδα για τις νέες λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες, που εδρεύει στη Μασσαλία, ενώ τώρα είναι διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της ίδιας γαλλικής μεγαλούπολης. Άνθρωπος που δεν διστάζει να μιλήσει έξω από τα δόντια ο Ραούλ, εξαπέλυσε πριν από λίγα χρόνια πυρά κατά του συστήματος αξιολογήσεων για τα ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις στη χώρα. Το περιοδικό Nature τον κατέταξε μεταξύ των δέκα κορυφαίων Γάλλων ερευνητών για τον αριθμό των επιστημονικών του δημοσιεύσεων, ενώ σύμφωνα με κατάλογο του Thomson Reuters περιλαμβάνεται μεταξύ των ερευνητών του κλάδου του που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή και οι δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται στο 1% εκείνων στις οποίες ανατρέχουν συχνότερα οι συνάδελφοί του σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις.
Η μάχη του Ραούλ με το νέο κορωνοϊό

Tις τελευταίες εβδομάδες ο Ραούλ εργάζεται συστηματικά πάνω στον κορωνοϊό. Η περιορισμένης κλίμακας έρευνά του έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στη Μασσαλία όπου χορηγήθηκε χλωροκίνη (Plaquenil) σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 και έξι μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε στο 75% των περιπτώσεων. Αποφεύγοντας τους πρόωρους πανηγυρισμούς ο ίδιος δεν θέλησε να το σχολιάσει. Άλλωστε η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε περισσότερους ασθενείς, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αδιάσειστα τα ευρήματα. Ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία με Plaquenil (που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) ίσως έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Δεν παύει, όμως, να είναι υποσχόμενη, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλία, Ολιβέ Βεράν. «Έλαβα υπόψη μου τα αποτελέσματα κι έδωσα την έγκριση για τη διενέργεια μεγαλύτερης δοκιμής το συντομότωρο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες ομάδες», είπε. Τόνισε δε ότι ελπίζει οι νέες δοκιμές να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του καθηγητή Ραούλ, που συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανάσχεση του νέου κορωνοϊού.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad