Κορωνοϊός: Τι είναι πιο αποτελεσματικό -Το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Τι είναι πιο αποτελεσματικό -Το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ;


Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να πλένεται καλά τα χέρια σας για την αποφυγή μόλυνσης. Και ιδού τίθεται το ερώτημα: Τι είναι καλύτερο; Το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ;


Ο πανικός του κορωνοϊού έχει κάνει τον κόσμο να σπεύδει σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτεί αντισηπτικά. Και με τους ειδικούς της Δημόσιας Υγείας να υπογραμμίζουν την σημασία της διατήρησης των χεριών καθαρών, κατά την διάρκεια της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα σαπούνια χεριών και τα αντισηπτικά έχουν κάνει «φτερά» από τα ράφια των καταστημάτων. Και παρόλο που είναι και τα δύο αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, ποιο είναι το καλύτερο;

«Από όσα γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, είναι παρόμοιος με τις προηγούμενες επιδημίες του Sars και του Mers (αναπνευστικό σύνδρομο στην Μέση Ανατολή), επομένως δεν είναι πολύ δύσκολο να σκοτωθεί ένας μικροοργανισμός» δήλωσε ο Δρ. Ναχίντ Μπαντέλια, ιατρικός διευθυντής στον ομάδα ειδικών παθογόνων του Boston Medical Center. «Το σαπούνι και το νερό, αλλά και τα αντισηπτικά τζελ που περιέχουν αλκοόλ, μπορούν να τον σκοτώσουν».
Πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό;
Όσο για το ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πλύσιμο των χεριών είναι γενικά η καλύτερη επιλογή: Είναι αποτελεσματικότερο στην απομάκρυνση των επίμονων βρομιών και στην θανάτωση ορισμένων παθογόνων παραγόντων. Το σαπούνισμα θα σας βοηθήσει επίσης στην αποφυγή κι άλλων εκτός από κορωνοϊό. «Θα σας προστατέψει και από άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και οι ασθένειες με διάρροιες» τόνιζε ο Μπαντέλια.


Το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό είναι ιδανική λύση εάν βρίσκεστε στον δρόμο/φωτογραφία: AP
Και την δουλειά αυτή θα την κάνει οποιοδήποτε είδος σαπουνιού κι αν χρησιμοποιήσετε. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν πολλά γνωστά στοιχεία που να υποδηλώνουν πως τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του κορωνοϊού από ότι το απλό σαπούνι με το νερό.

Τι πρέπει να προσέξετε στο αντισηπτικό ώστε να είναι όντως αποτελεσματικό
Εάν όμως βρίσκεστε σε εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς άμεση πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα για να πλύνετε τα χέρια σας – κατά την διάρκεια των μετακινήσεων, για παράδειγμα – το απολυμαντικό τζελ χεριών και τα μαντηλάκια, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να σκοτώσετε τα μικρόβια. Μάλιστα, εκείνα που έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ τείνουν να είναι τα πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ελέγξτε το πίσω μέρος της συσκευασίας για φράσεις όπως αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή ν-προπανόλη).

Πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για μεγαλύτερη προστασία

Βέβαια, ακόμη κι αν έχετε πάρει το καλύτερο αντισηπτικό τζελ ή αντιβακτηριακό σαπούνι, αλλά εάν δεν πλένετε σωστά τα χέρια σας ή δεν χρησιμοποιείτε σωστά το πρώτο, μπορεί ακόμη να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια σας, όπως λέει ο Μπαντέλια.



Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά να υγραίνετε τα χέρια με καθαρό, τρεχούμενο νερό – είτε ζεστό είτε κρύο – και στην συνέχεια να τα πλένετε με σαπούνι. Κατά την διάρκεια του πλυσίματος, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας έχουν σαπούνι και στην μέσα πλευρά, μεταξύ των δαχτύλων και κάτω από τα νύχια. Τρίψτε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε καλά και στην συνέχεια σκουπίστε τα με μία καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad