Νίκος Σταυρέλης: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κεχρεών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Νίκος Σταυρέλης: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κεχρεών


Πολιτιστικός θησαυρός είναι για το Δήμο Κορινθίων η περιοχή του αρχαίου λιμένα Κεγχρεών. Πλούσια τα αρχαιολογικά ευρήματα:
-Το Μπούρτζι
-Ο ναός της Αφροδίτης
-Ο ναός της Ίσιδος
-Το ρωμαϊκό νεκροταφείο στη Ράχη Κουτσογκίλα
-Το βυθισμένο λιμάνι
Πλούσια και η θρησκευτική κληρονομιά με την παρακαταθήκη στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ που μας άφησε ο Απόστολος των Εθνών ΠΑΥΛΟΣ, ξεκινώντας από το λιμάνι των Κεγχρεών και με τα βήματά του προς την Αρχαία Κόρινθο, δημιούργησε ουσιαστικά την είσοδο του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι αναξιοποίητη η περιοχή παρά τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Ήδη εκκρεμεί η υλοποίηση της ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Στερέωσης Αποκατάστασης και Ανάδειξης των καταλοίπων του αρχαίου λιμένα ποσού 719.800 €
Ήλθε η ώρα ξεκινώντας από τον αρχαιολογικό χώρο των Κεγχρεών να ενοποιήσουμε το σπουδαίο αρχαιολογικό τόξο ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΓΧΡΕΩΝ-ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΧΑΙΟΥ.
Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για να κάνει από μόνος του πολλά πράγματα, παρά το πλούσιο ταμείο του.
Μπορεί όμως να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του χώρου, όπως:
●Η αγορά των γύρω αγροτικών εκτάσεων για την πρόσβαση σε λεωφορεία και όχι μόνο.
●Η κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου που θα συνδέει την εθνική οδό Ισθμού-Επιδαύρου με τον αρχαιολογικό χώρο, την πλαζ, αλλά και τον σημερινό οικισμό των Κεγχρεών για την αποφυγή των πολλών ατυχημάτων που γίνονται ιδίως την θερινή περίοδο.
●Η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη (έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου αλλά ακόμα δεν έχει εκπονηθεί η αναγκαία συγκοινωνιακή και τεχνική μελέτη).
●Η ανάδειξη του χώρου τόσο από αρχαιολογικής , όσο και από θρησκευτικής πλευράς με διαφήμιση από το Δήμο.

●Η κατασκευή μικρού οδικού έργου για την πρόσβαση στο Μπούρτζι και το ναό της Αφροδίτης που σήμερα έχει γίνει αδιάβατος από κατολισθήσεις και νεροφαγώματα.
●Η αποψίλωση όλου του χώρου από τα χορτάρια και η καθαριότητα της περιοχής.
●Η πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη σε προτεραιότητα του έργου αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου
Καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γκιολή, όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τον Δήμαρχο κ. Νανόπουλο, όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους να επισκεφθούν το χώρο. Όλοι έχουμε την ευθύνη της εγκατάλειψης. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μαζί.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΔΟΝΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ                   ΖΩΓΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                   ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Κόρινθος 15/05/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad