«Κανένα έλεος για τους αγρότες» - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

«Κανένα έλεος για τους αγρότες»


Θα μπορούσε να είναι τίτλος στο σίριαλ των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην περίπτωση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Tο σύστημα κατενάτσιο που παίζει τόσο καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με τις ειδικές ενισχύσεις, έρχεται να συμπληρώσει και η οριστική -απ' ότι φάινεται- επιλογή να μην γίνει τελικά κάποια κίνηση για την ταχύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, κάτι που έχει γίνει για τους αγρότες άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων να μην προλαβαίνει τις Αυγουστιάτικες διακοπές των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, πράγμα που σημαίνει ότι η σχετική έγκριση δεν μπορεί να έλθει πριν το τέλος Αύγουστου, επομένως η καταβολή των 4 ευρώ πάει για τον Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχα η τελευταία ενημέρωση για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης λέει ότι το υπουργείο έκρινε πως η αναστάτωση που θα επιφέρει στις υπηρεσίες που εμπλέκονται γύρω από το θέμα θα είναι μεγαλύτερη από το όφελος που θα έχουν οι δικαιούχοι αγρότες, επομένως οδηγείται κανονικά για τον Οκτώβριο. Η εντύπωση που καλλιεργείται πάντως στις τάξεις των αγροτών, είναι ότι ή τα λεφτά έχουν τελειώσει (και οι καθυστερούμενοι χάνουν) ή το σχέδιο για πρόωρες εκλογές δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη άποψη που θέλει την ταχύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης να μην ευδοκιμεί εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από το εμπόριο και τη μεταποιητική βιομηχανία και έχει να κάνει με το φόβο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών. Αν πληρωθούν τώρα οι αγρότες θα πουλήσουν τα σιτάρια το Δεκέμβριο, φαίνεται να διαμηνύουν στα κυβερνητικά κλιμάκια, γνωστοί κύκλοι του εμπορίου σιτηρών, ενώ αντίστοιχος φόβος καλλιεργείται και στους εκκοκκιστές που φέτος πρώτη φορά στα χρονικά άνοιξαν τις προπωλήσεις για το βαμβάκι.   

Η αγανάκτηση πάντως είναι μεγαλύτερη στον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Βορίδη ότι η έκτατη ενίσχυση που περιµένουν δύσκολα θα πληρωθεί καλοκαίρι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν∆ Κώστα Καραγκούνη µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί του θέµατος, ο Μάκης Βορίδης φέρεται να δηλώνει ότι τα χρήµατα θα καταβληθούν στους δικαιούχους µέσα σε ενάµιση µήνα, δηλαδή τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεµβρίου.

Αυτή τη φορά η ευθύνη της καθυστέρησης φαίνεται να πέφτει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο δεν έχει ακόµα απαντήσει θετικά για την έγκριση της εν λόγω ενίσχυσης. Ωστόσο, σύµφωνα µε την ενηµέρωση του υπουργού Μάκη Βορίδη, η διαδικασία έχει και συνέχεια, αφού µετά το Γενικό Λογιστήριο, θα πρέπει να σταλεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτηµα, από όπου θα πρέπει να πάρει την τελική έγκριση, ώστε να εκδοθεί ως µέτρο ενίσχυσης. Μ’ αυτά και µ’ αυτά απαιτούνται ακόµα αρκετές εβδοµάδες µέχρι να πιστωθούν οι λογαριασµοί των δικαιούχων. Από την πλευρά τους, εν τω µεταξύ, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους – και σαφώς όχι άδικα- για την ταχύτητα µε την οποία κινούνται οι διαδικασίες για την πληρωµή τους, όταν αντίθετα άλλοι κλάδοι, λιγότερο πολυπληθείς, έχουν ήδη αποζηµιωθεί.

Γεγονός είναι ότι µέχρι σήµερα έχουν πιστωθεί µόνο 8,9 εκατ. ευρώ σε 1.070 γεωργούς της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων, ενώ θέµα χρόνου πρέπει να θεωρείται και η πληρωµή των παραγωγών σπαραγγιού, καθώς δηµοσιεύτηκε ήδη η σχετική απόφαση µε τη δέσµευση πίστωσης ποσού 4,7 εκατ. ευρώ, που τους δίνει ποσό περίπου 270 ευρώ το στρέµµα.

Διαβάστε επίσης: Σε συνδικαλιστική διελκυστίνδα φαίνεται να προσκρούουν οι διευθετήσεις Χατζηδάκη για δασικούς χάρτες
Για τον Σεπτέµβριο δείχνει να πηγαίνει η πληρωµή των ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της παράκτιας αλιείας, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, δεδοµένου ότι η ψηφιακή πλατφόρµα για την υποδοχή των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή µέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Εν τω µεταξύ για τους οινοπαραγωγούς, µπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τον πράσινο τρύγο, ωστόσο εκκρεµεί η έκδοση της ΚΥΑ από τα συναρµόδια υπουργεία, γεγονός που µεταθέτει και αυτή την πληρωµή για τον Σεπτέµβριο.

Στην καλύτερη περίπτωση µέσα στον Σεπτέµβριο φαίνεται να δροµολογείται και η πληρωµή των παραγωγών λαϊκών, αφού ακόµα δεν έχει πάρει την έγκριση της Κοµισιόν η εν  λόγω ενίσχυση, ενώ µετά θα πρέπει να δηµοσιευτεί και η απαραίτητη ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτοµέρειες της πληρωµής.

Έως 22 Ιουλίου διορθώσεις παραγωγών για σφάλµατα στο φετινό ΟΣ∆Ε

Λίγες ακόµα ηµέρες περιθώριο και µέχρι τις 22 Ιουλίου έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειµένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις πιθανών σφαλµάτων στη φετινή ενιαία αίτηση ενίσχυσης. Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η διαδικασία της αποσφαλµάτωσης είναι συνεχής γι’ αυτό παρακαλούνται οι αγρότες να ενηµερώνουν τακτικά για σφάλµατα που πιθανόν να προκύψουν και διόρθωση αυτών έως και τις 22 Ιουλίου». Για διόρθωση της αίτησης, τα βήµατα είναι τα εξής:

α) Μετατρέπετε την αίτηση από οριστική σε πρόχειρη από το πλήκτρο «Μεταβολή είδους εγγραφής»

β) ∆ιορθώνετε την αίτηση που είναι πλέον σε πρόχειρη µορφή

γ) Οριστικοποιείτε πάλι την αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad