Μάιος, εργασίες στον κήπο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Μάιος, εργασίες στον κήπο

 



Μάϊος, ο πιο όμορφος μήνας της άνοιξης και είναι η περίοδος που η φύση πλημμυρίζει με υπέροχα χρώματα. Είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε φυτεύοντας αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα στην κουζίνα μας.

Μέσα στον Μάιο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας για να κόβουμε φρέσκους και λαχταριστούς καρπούς. Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή, τα φυτά χαρακτηρίζονται από έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία και έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας. Σηκώνουμε τα μανίκια, λοιπόν, καθώς ο Μάιος είναι ένας μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών για το πότισμα, τη λίπανση και τη προστασία των φυτών του κήπου μας.

Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο


Αν και αρκετοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες φυτεύσεις νωρίτερα, ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των περισσότερων κηπευτικών για να έχουν γρήγορη ανάπτυξη, καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά. Αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο στο έδαφος ή να προμηθευτούμε φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών. Αυτό τον μήνα καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια και βλίτο. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

Συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής


Μέσα στο Μάιο συγκομίζουμε ολόφρεσκα λαχανικά εποχής όπως τα μαρούλια, το φρέσκο κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης και φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες. Ακόμα, συγκομίζουμε παντζάρια και καρότα που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα, καθώς και τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από πρώιμες φυτεύσεις του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου μέσα στον Μάρτιο. Και να μην ξεχάσουμε και τις υπέροχες φράουλες που δίνουν τους πεντανόστιμους καρπούς, λαχταριστούς τόσο για τους μικρούς όσο και για τους πιο μεγάλους. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε υπέροχα μούσμουλα που ωριμάζουν αυτή την εποχή, τα πρώιμα βερύκοκα, τα τραγανά κεράσια, τα θρεπτικά αβοκάντο και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια.
Ποτίζουμε πιο συχνά τον κήπο

Τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα, τον μήνα Μάιο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών και γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Βέβαια, και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα των φυτών. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Επίσης, μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και πιο σταθερότερο πότισμα των φυτών και παράλληλα να αποδεσμεύσουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Στο πλαίσο της καλής εγκατάστασης του αυτόματου ποτίσματος, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε την διάρκεια ποτίσματος και πόσο νερό θέλουν τα φυτά καθώς και τη συχνότητα ποτίσματος, δηλαδή κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας.

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά


Τα φυτά μας, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, μέσα στον Μάϊο, έχουν την υψηλότερη δραστηριότητα όλου του χρόνου και φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς. Είναι σημαντική, λοιπόν, η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά στο πλαίσιο μας ολοκληρωμένης λίπανσης στον κήπο. Προσδιορίζουμε πρώτα τις ανάγκες των φυτών μας σε λίπανση και προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα, κατά περίπτωση. Ενσωματώνουμε βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και φώσφορο στα λαχανικά και στα καρποφόρα δέντρα που έχουν φυτευτεί πρόσφατα για να ενισχυθεί το ριζικό τους σύστημα και η αρχική ανάπτυξη, καθώς και κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας. Σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα που έχουν σχηματιστεί ο καρπός, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να γεμίσουν και να γλυκάνουν οι καρποί. Για τα καλλωπιστικά φυτά, επιλέγουμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα, ενισχυμένα με μαγνήσιο και σίδηρο για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Πηγή: fornews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad