«Γαλάζιες» καταγγελίες στη ΔΕΗ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

«Γαλάζιες» καταγγελίες στη ΔΕΗ


 Ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις υπερβολικές αμοιβές στα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης και για παράνομες ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων ● Εχει στείλει και εξώδικο προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση.

 
Φαίνεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς στο βασίλειο... των «γαλάζιων» γκόλντεν μπόις. Στέλεχος της ΔΕΗ που είναι ταυτόχρονα και κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έχει στείλει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα δύο επιστολές στον πρωθυπουργό ζητώντας του να παρέμβει αφενός για τις υπερβολικές αμοιβές στα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, αφετέρου για παράνομες ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων που χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά – ακόμη και οφειλών στο όνομα επιχειρηματιών που έχουν πεθάνει.

Ανάμεσα στις δύο επιστολές προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, μάλιστα, το ίδιο πρόσωπο έστειλε και εξώδικο προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ζητώντας του να ερευνήσει τις υποθέσεις οφειλών που καταγγέλλει καθώς οδηγούν σε απώλειες εσόδων και άνιση μεταχείριση πελατών. Οι πρωτοβουλίες του συγκεκριμένου στελέχους, του οποίου τα πλήρη στοιχεία αλλά και οι αναφορές περιήλθαν σε γνώση της «Εφ.Συν.», επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο.

Υπερβολικές αμοιβές
Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσής του, του απευθύναμε ερώτημα και εκείνος μας απάντησε τηλεφωνικά εξηγώντας, όμως, ότι δεν μπορούσε να μας μιλήσει αναλυτικότερα λόγω της προεκλογικής περιόδου και της έρευνας που εκείνος θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την πρώτη επιστολή προς τον πρωθυπουργό την έστειλε στις 23 Απριλίου 2023 προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για τι εξελίξεις στον τομέα όπου ασχολείται. Οπως λέει, σε εκείνη την επιστολή μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του για την εφαρμογή του νόμου 4643/2019 και τις «παρενέργειες που επέφερε σε θέματα διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και για τις μάλλον υπερβολικές για την παρούσα συγκυρία παροχές στα διευθυντικά στελέχη». Σχολιάζει, μάλιστα, ότι παρουσιάζονται φαινόμενα «που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία και τους πολίτες», «όταν στο σύστημα αξιών, είτε μεμονωμένων ατόμων είτε ομάδων είτε επιχειρήσεων, είναι πρώτη προτεραιότητα η απόκτηση υλικών αγαθών και χρήματος».

Παράνομες ρυθμίσεις
Με τη δεύτερη «ανοικτή επιστολή», το ίδιο πρόσωπο καταθέτει την ανησυχία του για φαινόμενα «που έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαφάνειας σε οικονομικές συναλλαγές με τους πελάτες αλλά και την άνιση μεταχείριση πελατών, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου που είναι ο κύριος μέτοχος αυτής». Στο σημείο εκείνο, επικαλείται το εξώδικο που έχει στείλει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της ΔΕΗ, Γεώργιο Στάσση, στις 10 Μαΐου 2023. Οπως λέει, στο εξώδικο «περιγράφονται πλήθος περιπτώσεων οικονομικών συναλλαγών με γνωστό επιχειρηματικό όμιλο», μιλώντας για «επαναλαμβανόμενες ενέργειες εις βάρος των εσόδων της ΔΕΗ, που μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν». Ενδεικτικά αναφέρονται:

■ Η μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε υπέρ της ΔΕΗ και εις βάρος επιχειρηματία για αναγκαστική είσπραξη χιλιάδων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

■ Η μη ολοκλήρωση της δικαστικής διεκδίκησης από συγκεκριμένους πελάτες, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ είχαν σταλθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι στη Νομική Υπηρεσία.

■ Η αναίτια ευνοϊκή αντιμετώπιση αιτημάτων πελατών με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του εκατομμυρίου ευρώ.

■ Ως πλέον σοκαριστικό, αναφέρει την «επανειλημμένη ρύθμιση οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο όνομα αποβιώσαντος γνωστού επιχειρηματία, ενέργεια που καταφανώς παράγει και ποινικά αδικήματα».

Στο εξώδικο προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, το στέλεχος της επιχείρησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει την πράξη του. Επικαλείται «το κάλεσμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με στόχο την αλλαγή των προτύπων και των αντιλήψεων για τη δημόσια ηθική και ακεραιότητα», «τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την ενίσχυση της διαφάνειας των μηχανισμών και κανόνων λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων», αλλά και τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ «για την προστασία των συμφερόντων και εσόδων της επιχείρησης».

Ο καταγγέλλων υπάλληλος αναφέρεται σε εννέα περιπτώσεις συναλλαγών που έγιναν σε παροχές ηλεκτρικής ενέργειας γνωστού ομίλου εταιρειών, ο οποίος εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευμένες οφειλές, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ εμφανίζεται να βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οπως λέει, στις συναλλαγές περιλαμβάνονται διακανονισμοί, ρυθμίσεις και δηλώσεις νέας εκπροσώπησης, οι οποίες θεωρεί ότι διεκπεραιώθηκαν σε συνθήκες έλλειψης διαφάνειας, αντίθετα με τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις υπηρεσιακές πρακτικές της ΔΕΗ κατά τα έτη 2021 και 2022 και, όπως επισημαίνει, «είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και είναι αντίθετες στην αρχή του υγιούς ανταγωνισμού και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης πελατών».

Ολα τα παραπάνω συνέβαιναν σε εποχές που οι λογαριασμοί φούσκωναν από τις αυξήσεις και χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνταν με διακοπή της ρευματοδότησης…

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad