Παραίτηση Τσίπρα - Η επόμενη μέρα για ΣΥΡΙΖΑ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Παραίτηση Τσίπρα - Η επόμενη μέρα για ΣΥΡΙΖΑ

 


Ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πολιτική ζωή του τόπου έκλεισε σήμερα με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ανακοίνωση της παραίτησης του ίσως για κάποιους να ήταν αναμενόμενη. Ή ακόμα και ενδεδειγμένη μετά τη διπλή βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές. Για τους περισσότερους όμως στο κόμμα, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, έσκασε μάλλον σα βόμβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι άνθρωποι κοντά στον πρόεδρο γνώριζαν τις προθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν διαρροές, ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, πως θα πρότεινε «σαρωτικές αλλαγές». Σε συνδυασμό δε με τη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής πως θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, οι πιο πολλοί υπέθεταν πως ο Αλ. Τσίπρας θα ήταν εκ νέου υποψήφιος.

 

Έτσι, τα μέλη του κόμματος που συμμετείχαν σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του  εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάγωσαν στο άκουσμα της ανακοίνωσής του. 

Ο ίδιος πάντως ήταν αποφασισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες τους ξεκαθάρισε ότι η παραίτησή του δεν είναι προς συζήτηση και ότι πρόκειται για αμετάκλητη απόφαση. 

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα, που οδήγησε το κόμμα από μονοψήφια ποσοστά στην κυβέρνηση και τρεις φορές στην αξιωματική αντιπολίτευση, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής και ανοίγει ένα νέο άγνωστο κεφάλαιο.

Μετά την οδυνηρή ήττα και την αποχώρηση του προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βρει τον βηματισμό του σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία και γεμάτη από προκλήσεις όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και σε αυτό της δημοκρατίας.

Τις επόμενες μέρες, πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να συνεδριάσει  η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα αναλάβει τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και θα οδηγήσει το κόμμα στις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκλογή ηγεσίας. Πιθανόν να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρό της, δηλαδή τον άνθρωπο που θα εκπροσωπεί το κόμμα στο κοινοβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ένα απ' τα ονόματα που έχουν  ήδη ακουστεί είναι αυτό της Όλγας Γεροβασίλη, που μέχρι πρότινος ήταν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Παράλληλα, έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για το ποιοι θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής.

 Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad