Νέα Αγχίαλος: Πώς φτάσαμε στο θρίλερ με τα πυρομαχικά στην 111 ΠΜ - Πρωτοφανής η καταστροφή από τις εκρήξεις - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Νέα Αγχίαλος: Πώς φτάσαμε στο θρίλερ με τα πυρομαχικά στην 111 ΠΜ - Πρωτοφανής η καταστροφή από τις εκρήξεις


 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτη η Πολεμική Αεροπορία περιγράφει τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Αγχίαλο, όπου η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών με αποτέλεσμα να διεξαχθούν εικόνες «αποκάλυψης» με διαδοχικές μεγάλες εκρήξεις, μαζική αποχώρηση αεροσκαφών και αποκλεισμό της περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς από την καθησυχαστική εικόνα που παρουσίαζαν οι Αρχές, όλα άλλαξαν το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το μέτωπο επεκτάθηκε νοτίως και οι φλόγες έφτασαν στην άλλη πλευρά του βουνού, διανύοντας μια εξαιρετικά μεγάλη απόσταση. Ενώ η εικόνα με τα μαχητικά αεροσκάφη να φεύγουν από την Πτέρυγα Μάχης, προκαλεί ερωτηματικά. Πάντως κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι, πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου, και πως η φωτιά δεν απέιλησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στην ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία σημειώνει ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και υποστηρίζει ότι είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας.

«Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν», σημειώνει.


Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας
Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα, αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad