Τεχνητή Νοημοσύνη – Πέτρος Κουμουτσάκος: «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα αλλά αυτό δεν είναι κακό» - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη – Πέτρος Κουμουτσάκος: «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα αλλά αυτό δεν είναι κακό»


 

 Ο Πέτρος Κουμουτσάκος είναι ένας από τους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, που ειδικεύονται στην περίφημη πλέον Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence). «Χρειάζεται κριτικό βλέμμα απέναντι στην AI», επισημαίνει ο πρόεδρος του HIAS και πρόεδρος του Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Χάρβαρντ.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας του Χάρβαρντ, Πέτρος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη «μία ενδιαφέρουσα τεχνολογία, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές υπερβολές στο τι μπορεί να καταφέρει». «Νομίζω ότι χρειάζεται κριτικό βλέμμα από τους ανθρώπους απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Θα αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Πάντα η τεχνολογία άλλαζε πράγματα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές, είναι η λογική της τεχνολογίας ότι αλλάζει αυτά που κάνουμε. Αλλά χρειάζεται μια κριτική ματιά στις εξελίξεις και σε αυτά που ακούει και μαθαίνει κανείς», παρατηρεί.
Ο πρόεδρος του HIAS και πρόεδρος του Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κ. Κουμουτσάκος θα συμμετάσχει σε μία σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute of Advanced Studies- HIAS) από τις 3 ως τις 7 Ιουλίου στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη – εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος – είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα και πολύς κόσμος ασχολείται με αυτή σε όλους τους τομείς, από τη Ναυτιλία μέχρι το Δίκαιο και τη Μηχανική αεροσκαφών. Επίσης, αρκετοί από εμάς στο Ινστιτούτο HIAS ασχολούμαστε με το θέμα αυτό, οπότε θεωρήσαμε ότι μπορούμε να πούμε κάτι».


Τεχνητή Νοημοσύνη – Πέτρος Κουμουτσάκος: Βραβείο Αριστείας PRACE HPC 

 
Ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας παρατηρεί ότι «νομίζω ότι χρειάζεται κριτικό βλέμμα από τους ανθρώπους απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Πάντα η τεχνολογία άλλαζε πράγματα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές, είναι η λογική της τεχνολογίας ότι αλλάζει αυτά που κάνουμε. Αλλά χρειάζεται μια κριτική ματιά στις εξελίξεις και σε αυτά που ακούει και μαθαίνει κανείς».

Έχοντας εμπειρία 25 χρόνων στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί ότι είναι ο συνδυασμός μαθηματικών, υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης που ο ίδιος θέλει να αξιοποιεί για να λύνει προβλήματα στη Μηχανική, τη Βιολογία και τη Νανοτεχνολογία. Εξάλλου, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρόεδρος του HIAS θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για τις εκδηλώσεις λίγο μετά την πρόσφατη βράβευσή του με το βραβείο Αριστείας PRACE HPC που του απένειμε για το 2023 η Συνεργασία ερευνητικών ινστιτούτων για την Προηγμένη Υπολογιστική στην Ευρώπη (PRACE).

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (HIAS) ιδρύθηκε από Έλληνες της διασποράς, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κουμουτσάκος, με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της Ελλάδας. Στόχος του Ινστιτούτου είναι οι διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες με επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Κατά τη φετινή δεύτερη χρονιά διοργάνωσης δράσεων στην Ελλάδα, το HIAS εμπλουτίζει τις εκδηλώσεις του με ένα τριήμερο θερινό σχολείο 3,4 και 5 Ιουλίου για φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίων με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, που θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με συντονιστή τον καθηγητή του ΜΙΤ και αντιπρόεδρο του HIAS, Δημήτρη Μπερτσιμά.

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου θα ακολουθήσει επιστημονικό εργαστήριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο απευθύνεται σε ερευνητές που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου με το δεύτερο ετήσιο συμπόσιο του HIAS, που θα φιλοξενηθεί και αυτό στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το θέμα του θα είναι «Γέφυρες μεταξύ Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας» και θα αναδειχθούν δράσεις γύρω από τη δημιουργία και την ενδυνάμωση επιστημονικών συνεργειών μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων που δρουν στο εξωτερικό με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα σε τομείς, όπως η Εκπαίδευση και η Έρευνα, η Ναυτιλία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Καινοτομία.

Ένας από τους επόμενους στόχους του HIAS, όπως εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος, είναι να αποκτήσει πιο μόνιμη φυσική παρουσία στην Ελλάδα μέσα από ένα χώρο, στον οποίο ι άνθρωποι της διασποράς θα συνεργάζονται με συναδέλφους, μαθητές, φοιτητές και startups στην Ελλάδα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad