Κινητοποιήσεις για τα σταφύλια στην Πελοπόννησο – Εξευτελιστικές οι τιμές στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Κινητοποιήσεις για τα σταφύλια στην Πελοπόννησο – Εξευτελιστικές οι τιμές στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα

 


Στο απροχώρητο η κατάσταση

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι παραγωγοί μαύρης σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του νοτίου Ιονίου την Τετάρτη 2 Αυγούστου, τονίζοντας τις εξευτελιστικές τιμές στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα και στα σταφύλια, αλλά και τις καταστροφές στις καλλιέργιες. Στη Νεμέα υπάρχουν περιοχές με 100% καταστροφή.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), στο Καράτουλα Ηλείας.

 

Πού θα γίνουν κινητοποιήσεις

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι κινητοποιήσεις:

Στην Ηλεία στις 9.30 π.μ. στο κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

 Στην Μεσσηνία στις 10.30 π.μ. στην ΔΑΟΚ Καλαμάτας.

Στην Αχαΐα στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.

Στη Ζάκυνθο στις 11 π.μ.στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

 

Με τη μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι αγρότες της Ηλείας και των όμορων νομών έστειλαν μήνυμα αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα τους, όπως οι «εξευτελιστικές τιμές στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα και στα σταφύλια», τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν να κινητοποιούνται, αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Στο απροχώρητο η κατάσταση

Στην κατάσταση που επικρατεί με τις καλλιέργειες, αναφέρθηκε στη σύσκεψη ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι καλλιέργειες «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία και Αχαΐα, Ζάκυνθο χτυπήθηκαν αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο και χολέρα, και άλλες ασθένειες, με την καταστροφή σε ορισμένες περιοχές να είναι ολοκληρωτική.

 

Στις καλλιέργειες Ροδίτη στη Δυτική Αχαΐα η καταστροφή αγγίζει το 90%, στη Νεμέα υπάρχουν περιοχές με 100% καταστροφή.

«Και ενώ η φετινή παραγωγή είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες φυτοπροστασίας κανονικά (ραντίσματα κλπ) για να μην υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών, με τα καλλιεργητικά έξοδα, να έχουν τριπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό συνάδελφοι από την Κορινθία μας έλεγαν ότι το κόστος άρδευσης φτάνει ακόμα και τα 60 ευρώ την ώρα που πρέπει να το Επισήμανε επίσης, ότι μέσα σε αυτά όσοι γλίτωσαν από τον περονόσπορο, «ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, ειδικά εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουμε τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά και το κράτος με τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας. Σαν να μην έφταναν και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της «ακαρπίας» λόγω των πολλών βροχών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Και είναι πλήγμα για όλους μας γιατί πέρυσι ήταν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα που είχαμε».

Πηγή: anagnostis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad