Κακοκαιρία Elias: Βομβαρδισμένο τοπίο ο Βόλος – Αποκαρδιωτικές εικόνες στη Β. Εύβοια - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Βομβαρδισμένο τοπίο ο Βόλος – Αποκαρδιωτικές εικόνες στη Β. Εύβοια


 

Πριν προλάβουν να σταθούν στα πόδια τους από την κακοκαιρία Daniel, οι νέες βροχοπτώσεις ισοπεδώνουν τις ελπίδες των κατοίκων για την επόμενη μέρα

 


Αντιμέτωποι με την καταστροφή είναι για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι του Βόλου και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας καθώς η κακοκαιρία Elias ισοπέδωσε με τόνους λάσπη ό,τι είχαν μπορέσει να διασώσουν από την κακοκαιρία Daniel.

Η χθεσινή νύχτα δεν είχε έντονα φαινόμενα αλλά οι κάτοικοι έχουν μείνει ξανά χωρίς νερό ενώ η λάσπη και τα φερτά υλικά έχουν καταπιεί δρόμους, αυτοκίνητα και έχουν καταστρέψει σπίτια και εγκαταστάσεις.

Η επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο δύσκολη και για τους κατοίκους της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας που μετά τις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα τώρα είδαν τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και τη θάλασσα να αλλάζει χρώμα από τη λάσπη.

Χαμένος στις λάσπες ο Βόλος

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει ο Βόλος, καθώς ενώ το νερό που δέχτηκε αθροιστικά από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, η κακοκαιρία Elias εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις.

    Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο.

 Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Δραματική είναι η εικόνα και στα προάστια του Βόλου καθώς και στο Πήλιο. Δρόμοι και υποδομές καταστράφηκαν από τους χειμάρρους και κάτοικοι έχουν αποκλειστεί ξανά.

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου.

 
Προβλήματα σε Πήλιο και Θεσσαλία


Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

Στον Παλαμά Καρδίτσας οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης, με τα χωριά Φύλλο και Ορφανά να είναι βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.Προβλήματα και στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων στη Λάρισα που σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για δεύτερη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.
Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Εύβοια

Οι πολύπαθες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας δέχτηκαν ακόμα ένα σαρωτικό χτύπημα από την κακοκαιρία Elias που ήταν σφοδρότερη από τον Daniel στην περιοχή. Εκεί που οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα πάντα το 2021, τώρα η βροχή παρασέρνει ό, τι βρίσκει στο πέρασμά της.

Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

 Και μπορεί αυτή η κακοκαιρία να τελείωσε αλλά από σήμερα, Παρασκευή ο άστατος καιρός θα επιστρέψει με βροχές. Προσοχή και πάλι θα πρέπει να επιδείξει η ανατολική Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά, ενώ αναμένονται λίγες βροχές σε Εύβοια και Μαγνησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad