Το 5x5 προστατεύει τα οστά! - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Το 5x5 προστατεύει τα οστά!



Η συστηματική ερασιτεχνική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο βελτιώνει την οστική πυκνότητα, τη μυϊκή δύναμη και την ισορροπία, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που αξιολογεί τις επιδράσεις του πιο δημοφιλούς αθλήματος στην υγεία.

Όπως γράφουν στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης των Αθλημάτων» (SJMSS), τα πρώτα συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο πραγματοποιείται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, υποδηλώνουν πως το ποδόσφαιρο δυναμώνει τα οστά περισσότερο από ότι το τρέξιμο, ότι οι 70ρηδες που έπαιζαν μπάλα από μικροί έχουν μυϊκή δύναμη και ισορροπία παρόμοια με αυτήν των... 30ρηδων και πως μία ώρα μπάλα επί δύο ή τρεις ώρες την εβδομάδα και για λίγους μήνες αρκούν για να βελτιώσει κανείς τη μυϊκή του δύναμη, την οστική πυκνότητα και την ισορροπία του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα συνδυαστικά υποδηλώνουν ότι το ποδόσφαιρο παρέχει όσα οφέλη χρειάζονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, αλλά και τους άνδρες μεγάλης ηλικίας.
«Είναι αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος πτώσης και κατάγματος, παρ' ότι αφορά όλες τις ηλικίες, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας της εξασθένησης των οστών, της κακής ισορροπίας και της μυϊκής αδυναμίας», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Πέτερ Κρούστρουπ από το Τμήμα Άσκησης και Επιστημών των Αθλημάτων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.


«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για να αντισταθμιστούν όλ' αυτά τα προβλήματα». Το ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από 50 επιστήμονες, σε επτά χώρες του κόσμου, με επικεφαλής τον δρα Κρούστρουπ και τον συνάδελφό του καθηγητή Γενς Μπάνγκσμπο από το ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ ένας από τους χρηματοδότες είναι η FIFA.

ΠΗΓΗ:.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad