Giant και Late Pearl από Νεμέα έτοιμα για τα ευρωπαϊκά ράφια - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Giant και Late Pearl από Νεμέα έτοιμα για τα ευρωπαϊκά ράφια


Το Giant Pearl δικαιολογεί τον τίτλο «γιγάντιο» για το μέγεθος των καρπών του, ενώ με τη γεύση και το χρώμα του έπιασε ήδη θέση στα ράφια της Tesco. Την ίδια στιγµή οι αποδόσεις της, µπορούν να αποτελέσουν µια νέα ευκαιρία για τους σταφυλοπαραγωγούς που θέλουν µεγαλύτερη παραγωγή.

«Πρόσφατα επισκέφθηκαν τον επιδεκτικό µας αγρό εκπρόσωποι µεγάλων αλυσίδων λιανεµπορίου και συγκεκριµένα των Tesco και Sainsbury’s οι οποίοι βλέποντας και δοκιµάζοντας τις ρόγες της νέας κόκκινης µεσοπρώιµης ποικιλίας Giant Pearl είπαν ότι: τέτοιες ποικιλίες θέλουµε στα ράφια µας». Με τα λόγια αυτά, ο ∆ηµήτρης Σπανός αγοραστής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Grape Evolution (θυγατρικής της Fresca Group), θέλησε να δείξει στους παρευρισκόµενους της φετινής Open Field Day τη δυναµική που µπορεί να έχει το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι εάν επενδύσει σοβαρά στην ενίσχυση του ποικιλιακού του δυναµικού.

Η ετήσια ηµερίδα / Open Field Day 2018 του Οργανισµού Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ στο Κέντρο Αξιολόγησης της εταιρείας Grape Evolution και των φυτωρίων αµπέλου Φασούλης, στο Λεόντιο της Νεµέας (12 – 13 Σεπτεµβρίου) – στην οποία είχε προσκληθεί και παρακολούθησε η Agrenda – φέτος επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των δύο νέων της… µαργαριταριών. Την κόκκινη µεσοπρώιµη ποικιλία Giant Pearl και την όψιµη λευκή Late Pearl.


Giant Pearl µε…

τεράστιες αποδόσεις

Μετά την πρώιµη Prime που ήδη έχει ξεκινήσει να αποδίδει οικονοµικά στις περιοχές που καλλιεργείται, η µεσοπρώιµη Giant Pearl έρχεται µε χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους αγοραστές. Η τραγανή της υφή, η µεγάλη καλοσχηµατισµένη και πλούσια σε γεύση ρόγα, µε το εντυπωσιακό κόκκινο χρώµα της (χρώµα και γεύση αποκτούνται στα 17 brix) έχουν κερδίσει τους αγοραστές και αποτελεί – βάσει των λεγόµενών τους – αυτό που ψάχνει η κατανάλωση. Την ίδια στιγµή οι αποδόσεις της, που προσεγγίζουν τους 260 τόνους το στρέµµα, µπορούν να αποτελέσουν µια νέα ευκαιρία για τους σταφυλοπαραγωγούς που θέλουν µεγαλύτερη παραγωγή. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας η συγκοµιδή της ποικιλίας τοποθετείται 20 µε 25 ηµέρες πριν το Crimson. «Οι παραγωγοί στην Ισπανία που επίσης δοκιµάζεται η συγκεκριµένη ποικιλία εκτιµούν ότι µε την Giant Pearl θα µπορέσουν να ανοίξουν την αγορά της Ασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ∆ηµήτρης Σπανός.



"Οι παραγωγοί στην Ισπανία που επίσης δοκιµάζεται η συγκεκριµένη ποικιλία εκτιµούν ότι µε την Giant Pearl θα µπορέσουν να ανοίξουν την αγορά της Ασίας."


Late Pearl µέχρι

το Νοέµβριο

Λίγο µετά την Giant στο εµπόριο αναµένεται να βγει και η όψιµη λευκή ποικιλία Late Pearl. Πρόκειται για ένα αρκετά τραγανό σταφύλι, πραγµατικά λευκό στο χρώµα την οποία στο Ισραήλ που επίσης έχει δοκιµαστεί την κρατούν έως και το Νοέµβριο στο αµπέλι. «∆εν λέµε ότι και στην Ελλάδα θα µένει στα κλίµατα µέχρι τόσο αργά αλλά δεδοµένης και της δυνατότητας της να µένει αρκετό διάστηµα στο ψυγείο θα µπορέσουµε σίγουρα να επεκτείνουµε την εξαγωγική µας δυνατότητα έως και τον Νοέµβριο», σηµείωσε ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Grape Evolution. Σύµφωνα µε τους ειδικούς το χρώµα και η γεύση της συγκεκριµένης ποικιλίας επιτυγχάνεται στα 18 brix ενώ η συγκοµιδή της 3 εβδοµάδες µετά την Thompson.

Το πρωιµότερο σκούρο

Εκτός των «ακυκλοφόρητων» δύο αυτών ποικιλιών στην παρουσίαση που πραγµατοποιήθηκε συµπεριλήφθηκαν αρκετές ακόµα µοναδικές άσπερµες, κόκκινες, µαύρες και άσπρες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών µε εύκολο χρωµατισµό και ξεχωριστή γεύση που δίνουν την δυνατότητα να καλυφθεί εµπορικά η περίοδος από τέλος Ιουνίου έως τέλη Νοεµβρίου. Πρόκειται για τις: Star Light, Early Pearl, Valley Pearl, Autumn Pearl, Λαµπρούσκα, Mountain Pearl και η ποικιλία 3020 (δεν έχει λάβει ακόµα ανοµασία), η οποία σύµφωνα µε όσα ανέφερε στην Agrenda ο ιδιοκτήτης του Φυτωρίου, κ. Φασούλης «αποτελεί το πρωιµότερο σκούρο σταφύλι στον πλανήτη». Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε όσα ανέφερε και ο κ. Σπανός στη παρουσίασή του που προηγήθηκε της ξενάγησης στον επιδεικτικό αγρό «την παρούσα χρονική στιγµή 80% της παγκόσµιας παραγωγής σταφυλιού εξακολουθεί να είναι οι παλαιού τύπου ποικιλίες όπως το Thompson, Superior, Crimson, Flame. Με βάση αυτές τις ποικιλίες η παραγωγική και εξαγωγική αλυσίδα βρίσκεται πάντα σε οριακές γραµµές µεταξύ κέρδους και ζηµίας». Επιπλέον, συµπλήρωσε ότι «η υψηλή παραγωγικότητα των νέων ποικιλιών σε συνδυασµό µε το χαµηλό κοστολόγιο παραγωγής, επαναφέρει σε τροχιά κέρδους της εταιρείες παραγωγής. Οι µεγαλύτεροι γεωργικοί επενδυτές στην ΕΕ στον χώρο του σταφυλιού στοχεύουν σε απευθείας συνεργασίες µε τα s/m µε βάση το τρίπτυχο ελέγχου του ποικιλιακού προγράµµατος- ιδίας παραγωγής-απευθείας προµήθειας».



Σπάσιµο λήθαργου
Με νέες καλλιεργητικές πρακτικές στο αµπέλι


Απαραίτητο θα είναι όσο περνούν τα χρόνια λόγω των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες το «σπάσιµο του ληθάργου», στα αµπέλια µε νέες καλλιεργητικές πρακτικές και επεµβάσεις προκειµένου να µην υπάρχει καθυστέρηση στην ωρίµανση άρα και την εµπορία. Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια του ΓΠΑ Κατερίνα Μπινιάρη στην ετήσια ηµερίδα (Open Field Day 2018) του Οργανισµού Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ στο Κέντρο Αξιολόγησης της εταιρείας Grape Evolution και των φυτωρίων αµπέλου Φασούλης. Επίσης η ίδια τόνισε πως τα επόµενα χρόνια θα πρέπει να κλιµακώσουµε την αµπελοκαλλιέργεια µε νέες ποικιλίες οι οποίες θα µπορούν να παράγουν πολύ νωρίτερα και πολύ αργότερα από ό,τι συµβαίνει σήµερα προκειµένου να καλύψουµε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς µε περισσότερες εξαγωγές και καλύτερες τιµές για τους παραγωγούς.


"Tα επόµενα χρόνια θα πρέπει να κλιµακώσουµε την αµπελοκαλλιέργεια µε νέες ποικιλίες οι οποίες θα µπορούν να παράγουν πολύ νωρίτερα και πολύ αργότερα από ό,τι συµβαίνει σήµερα."

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε την καθηγήτρια, λήθαργος είναι η παροδική κατάσταση κατά την οποία τα διάφορα τµήµατα του πρέµνου που περιλαµβάνουν µεριστωµατικό ιστό αδυνατούν να εκδηλώσουν βλαστική δραστηριότητα. «Η γνώση εποµένως της φυσιολογικής, της βιοχηµικής και της γενετικής βάσης του λήθαργου παρουσιάζει σηµαντικό αµπελοκοµικό ενδιαφέρον, µε οικονοµικές επιπτώσεις στην παραγωγική αµπελουργία, και επιτρέπει την εφαρµογή µέσων και τεχνικών είτε για την διακοπή είτε για την παράταση του φαινοµένου. Λήθαργο έχουµε µέσα στο τέλος καλοκαιρού αλλά µέχρι τέλος Νοεµβρίου έχει ολοκληρωθεί ανάλογα την ποικιλία», τόνισε κατά την διάρκεια της οµιλίας της στο Λεόντιο Κορινθίας η Επίκουρος Καθηγήτρια στο

Εργαστήριο Αµπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Προμήθεια 5% στην τιμή FOB

για δικαιώματα από Αμερικανούς


Στην σηµασία προστασίας των δικαιωµάτων επί των φυτικών ποικιλιών (Royalties) και στην ελαχιστοποίηση προσβολών τους στη χώρα µας αναφέρθηκε η δικηγόρος Φωτεινή Καρδιοπούλη που ασχολείται χρόνια (µέσω του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί) µε το θέµα και συνεργάζεται µε την Grape Evolution. Από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Σπανός αναφέρθηκε στα µεγάλα ποσά που αποσπούν οι ιδιωτικές αµερικάνικες εταιρείες για την πληρωµή των δικαιωµάτων αλλά και την προσπάθεια… παραπλάνησης των παραγωγών στους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις υπόσχονται απορρόφηση των χρεώσεων από τους εµπόρους.

Μιλώντας στους παραγωγούς ο κ. Σπανός  έκανε γνωστό ότι στην περίπτωση του ινστιτούτου Volcani το ύψος πληρωµής των δικαιωµάτων φύτευσης έχει οριστεί στα 120 δολάρια (100 ευρώ/στρ) «όταν στις µεγάλες ιδιωτικές αµερικάνικες εταιρείες είναι 150 δολ.». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό που αλλάζει µετά είναι πως «µόλις οι ποικιλίες µπουν σε παραγωγή στην Grape Evolution το φυτικό δικαίωµα συνεχίζει να κυµαίνεται στο ίδιο στρεµµατικό τέλος επί της ποικιλίας ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ ζητούν ένα ποσοστό επί του κέρδους. Ζητούν για την ακρίβεια από 5% – 6% στην τιµή αναχώρησης (FOB) µε την οποία πουλάει ο εκάστοτε εµπορικός οίκος. Πρακτικά αυτό σηµαίνει είναι ότι αν αναλύσεις µια παραγωγή της τάξης των 2,5 – 3 τόνους (εξαγώγιµου προϊόντος) µε µια τιµή 2 ευρώ το κιλό, τότε πολύ εύκολα θα διαπιστώσεις ότι το φυτικό δικαίωµα ξεκινάει από τα 250 δολάρια και µπορεί να φτάσει µέχρι τα 400 δολάρια το στρέµµα. Όταν δηµιουργούνται ολιγοπώλια όπως στην Ισπανία τότε προφανώς οι µεγάλες εταιρείες είναι διατεθειµένες να πληρώσουν αλλά οι µικρές εταιρείες και ο παραγωγός δύσκολα µπορούν να ανταπεξέλθουν». Μάλιστα ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Grape Evolution, έκανε λόγω και σε µια πρακτική που ακολουθούν κάποιοι στη χώρα µας οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους παραγωγούς ότι αυτό το 5% θα το «απορροφήσει» ο έµπορος. «Υπάρχει µια προσπάθεια να γλυκάνουν αυτό το πράγµα και λένε ότι το 5% θα το πληρώσει ο εξαγωγέας και όχι ο παραγωγός. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει ειδικά στην Ελλάδα µε την νοοτροπία που υπάρχει», ξεκαθάρισε ο κ. Σπανός.

Επίσης η κα. Φωτεινή επεσήµανε ότι η έλλειψη του απαραίτητου νοµικού πλαισίου σε µια χώρα όσον αφορά την προστασία των royalties έχει άµεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές ενός αγροτικού προϊόντος όπως τα σταφύλια. Επιπλέον σηµείωσε ότι η καινοτοµία που εισάγουν οι φυτικές ποικιλίες βοηθάει στην παραγωγικότητα, επίσης στην ανθεκτικότητα απέναντι στις ασθένειες και στις αλλαγές στον καιρό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται για παράδειγµα ένα φυτό σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες όπως η ξηρασία κλπ.


ΠΗΓΗ:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad