Είναι μακέτο ο Αλέκος ; Η πικρή αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Είναι μακέτο ο Αλέκος ; Η πικρή αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα.



Με αφορμή το Β' Μέρος του μεγάλου αφιερώματος του Diogenis-press συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα τα μεγάλα "μακέτο" του Αλέκου Πνευματικού και της "Πορείας Ευθύνης" του.

Ο άνθρωπος και η παράταξη που διοικούν το Δήμο Κορινθίων εδώ και 12 (ΔΩΔΕΚΑ) χρόνια έχουν κατά καιρούς "κεράσει" τους πολίτες μπόλικη μακέτα και τελικά ανελέητο ψέμα.

Ο Αλέκος Πνευματικός συχνά αναφέρεται σε "μεγάλα έργα" που έχει κάνει, αλλά θα δούμε αν τα λεγόμενα συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πράξεις. Σήμερα θα σας κάνουμε μια βόλτα στα πραγματικά μεγάλα που έμειναν στα χαρτόνια και στους προσομοιωτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Βασική αφορμή είναι η μαρτυρία του Νίκου Σταυρέλη ο οποίος είπε πως ο Πνευματικός αποφάσισε να ξανακατέβει στις εκλογές του 2019 επειδή θα κάνει τα "Περιβολάκια". Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό υποσχέθηκε στους πολίτες και αν αυτό ήταν που είχε ανάγκη ο Δήμος κατά προτεραιότητα. Μήπως τα Περιβολάκια αποτελούν μια ακόμα προεκλογική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων ; Γιατί άραγε ο Νίκος Σταυρέλης δεν αναφέρει αυτά που υποσχέθηκε η Πορεία Ευθύνης και δεν έγινε τίποτα ; Μήπως αναγνωρίζει και ο ίδιος τις μεγάλες ευθύνες του ή ακόμα και την άγνοιά του ;

Ας τα δούμε αναλυτικά :


1. Λιμάνι Κορίνθου - ΜΑΚΕΤΟ ΠΡΩΤΟ

Λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς μοιράστηκε ως "σανό" για το λιμάνι της Κορίνθου και μάλιστα με τη βούλα της ιστοσελίδας του Δήμου Κορινθίων όπου υπάρχει αναρτημένο κάτι σαν επιχειρησιακό σχέδιο επιπέδου Έκτης Δημοτικού.

Ας θυμηθούμε πρώτα όμως λίγη ιστορία. Παραμονές των εκλογών του 2014 το λιμάνι είχε μπει δυνατά στην προεκλογική ατζέντα και ήταν το βασικό αντικείμενο του προεκλογικού φυλλαδίου του μέλους του συνδυασμού του Αλ. Πνευματικού "Πορεία Ευθύνης", Αντώνη Παππά, κάτι σαν προσωπική "προίκα" για τις εκλογές, αφού κανείς άλλος υποψήφιος, ούτε καν το επίσημο φυλλάδιο της "Πορείας Ευθύνης" δεν είχαν τόσο εκτεταμένη αναφορά στο λιμάνι.

Παραμονές των εκλογών λοιπόν γίνεται αυτή η συνέντευξη :




Πρόκειται για την ανακοίνωση του Master Plan και της μελέτης του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης, Απρίλιο του 2014. Προσέξτε στο βίντεο ότι ο Πνευματικός αποφεύγει να μιλήσει για τα έργα που ανακοινώνει ο Παππάς και περιορίζεται να αναφερθεί μόνο στο πάρκινγκ και στα μπαζώματα.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά περιελάμβανε αυτό το σχέδιο αναλυτικά μεταξύ άλλων :

1. Η ωρίμανση των μελετών κατασκευής τουριστικής μαρίνας ως πρώτο βήμα υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του λιμένα Κορίνθου και υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων για τη λειτουργική βελτίωση του χώρου της χερσαίας ζώνης , με γνώμονα την ένταξή του στην πόλη αισθητικά και λειτουργικά.

2. Μείωση της χερσαίας ζώνης και απόδοσή της στον αστικό ιστό της πόλης.

3. Εκβάθυνση όλης της λιμενολεκάνης για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων στα παραλιακά κρηπιδώματα. (Πρόκειται για την εκβάθυνση που δήθεν δεν χρειαζόταν για να έρθουν κρουαζιερόπλοια, αλλά γιατί τότε είχε μπει στις προϋποθέσεις του επιχειρησιακού σχεδίου ;)

4. Επέκταση του προσήνεμου (βόρειου) μόλου για ενίσχυση της προστασίας από τους ΒΔ ανέμους και διαπλάτυνση αυτού για τη μεταφορά των εμπορικών δραστηριοτήτων μακριά από την πόλη

5. Κτιριακές υποδομές για λιμεναρχείο, δημοτικό λιμενικό ταμείο και εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας

6. λειτουργία τουριστικής μαρίνας 350 θέσεων και κτιριακές υποδομές εξυπηρέτησης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου με απευθείας οδική σύνδεση προς Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Αθηνών

Αυτά υποσχέθηκε και παρουσίασε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ η Πορεία Ευθύνης μεταξύ άλλων για το λιμάνι. Ας σκεφτείτε μόνοι σας τι έγινε από αυτά.

Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, ο Αντώνης Παππάς ως Πρόεδρος πια του Λιμενικού Ταμείου και η Πορεία Ευθύνης ως παράταξη που κέρδισε τις εκλογές, και ο Πνευματικός ως Δήμαρχος ξεκινούν μια "διαβούλευση" για τις μελέτες που θα υλοποιούσαν το επιχειρησιακό πλάνο.

Από αυτή τη διαβούλευση μεγάλη δημοσιότητα πήραν οι μακέτες του Γιάννη Γκεζερλή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα :







Ο Γιάννης Γκεζερλής, πρώην μέλος της Πορείας Ευθύνης, παρουσίασε μια δουλειά που λειτούργησε ως σωσίβιο στην έλλειψη βούλησης για να γίνει το οτιδήποτε στην πραγματικότητα. Πέρα από τις προσδοκίες που δημιούργησαν στους πολίτες οι μακέτες, λειτούργησαν και ως αντικείμενο συζήτησης για αρκετούς μήνες, αφήνοντας άπαντες με την προσδοκία ότι κάτι μεγάλο ετοίμαζε ο Αλέκος για το Λιμάνι.

Τελικά, μέχρι και το 2018, τα μόνα μεγάλα που είδαμε στο Λιμάνι της Κορίνθου από την Πορεία Ευθύνης και τον Πνευματικό ήταν η Άννα Βίσση (που πιστώνεται στον Γιώργο Οικονόμου) και ένα λούνα παρκ με ποπ-κορν και μαλλί της γριάς.


2. Δημοτική Αγορά Κορίνθου - ΜΑΚΕΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ

Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση "προίκας" για μέλος του ψηφοδελτίου της Πορείας Ευθύνης του Αλέξανδρου Πνευματικού. Όπως έγινε με το προεκλογικό φυλλάδιο του Αντώνη Παππά, ένα άλλο μέλος της "Πορείας Ευθύνης", ο Γιάννης Παπακυριάκος, παραμονές των εκλογών του 2014 έρχεται σε απευθείας σύνδεση με το Άγιο Πνεύμα και παρουσιάζει αυτό :




Μετά από ήδη 8 χρόνια απραξίας η μακέτα του Παπακυριάκου είναι σανίδα σωτηρίας για τον Πνευματικό. Κανείς από την Πορεία Ευθύνης, ούτε ο ίδιος ο Πνευματικός, δεν μιλούν δημόσια για τις μακέτες του Παπακυριάκου με τις μουσικές δωματίου και το σκάκι στο αίθριο (αυτά εμφανίζονται ως προτεραιότητες στο βίντεο). Αφήνουν όμως προεκλογικά να χάσκει η μακέτα γιατί αποτελούσε κάτι πιασάρικο για τους ψηφοφόρους και σχετικά φτηνό "σανό" αφού εντάξει, δεν παίρνει και πολύ χρόνο να κάνεις ένα rendering στο cad ... Έτσι Γιάννη ;

Μακέτο δεύτερο λοιπόν ... με την υπογραφή του Γιάννη Παπακυριάκου :




Το τι έχει γίνει τελικά μετά από 12 χρόνια στη Δημοτική Αγορά, το ξέρουν όλοι, αν όχι περάστε μια βόλτα να δείτε. Αν σας πιάσουν τσίσα, μην ανησυχείτε μπορείτε να κατουρήσετε όπου θέλετε.


3. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - ΜΑΚΕΤΟ ΤΡΙΤΟ

Εδώ τώρα έχουμε να κάνουμε με διαμοιρασμό σανού ακαδημαϊκού επιπέδου. Άφθονο σανό για όλους. Για φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις, γονείς των φοιτητών, Κορίνθιους πολίτες ψηφοφόρους, όλα μέσα.

Και επειδή μιλάμε για "επίπεδο", οι λεπτομέρειες του μακέτου είναι ανατριχιαστικές :

"Το κτίριο διαμορφώνεται με τη μορφή ανοικτής σπείρας προσανατολισμένης προς τη θάλασσα και τον Ακροκόρινθο. Το σχήμα, σύμβολο πνευματικότητας και διαρκούς εξέλιξης, με μια μεγάλη βιβλιοθήκη σε καίριο ρόλο,  επιτρέπει ευελιξία στην ανάπτυξη των όγκων, χαμηλή δόμηση, εύκολη πρόσβαση σε όλους τους χώρους και γρήγορη επικοινωνία στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι φιλόξενο για τον επισκέπτη, δένει με την πόλη και, χάρη στον προσανατολισμό του, εκμεταλλεύεται τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της περιοχής. Η κατασκευή ξεφεύγει από τη συνήθη προσέγγιση των εκπαιδευτικών κτιρίων και αποσκοπεί να αφήσει ένα καινοτόμο στίγμα στην ανάπτυξη της Κορίνθου."




Για το Πανεπιστήμιο η δουλειά πήγε και πιο μακριά. Το μακέτο δεν υπάρχει μόνο σε υπολογιστή, αλλά κυκλοφορεί εδώ και μια 8ετία μια κανονική μακέτα φτιαγμένη που περιφέρεται δώθε κείθε σαν την Τίμια κάρα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη. Παραμονές των εκλογών του 2014 ο Χαράλαμπος Ντιγκιρλάκης δήλωσε ότι οι πόροι για να γίνει το έργο έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.

Αποτέλεσμα ; ΜΑΚΕΤΟ η ανοιχτή σπείρα της Πορείας Ευθύνης ...


4. Γήπεδο Συνοικισμού - ΜΑΚΕΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Για το ιστορικό του μακέτου του γηπέδου του Συνοικισμού μιλήσαμε στο Β' Μέρος του αφιερώματος. Παραμονές των εκλογών του 2014 ο Μάριος Σταματάκης και αυτός στη λογική της προσωπικής προίκας των υποψηφίων της Πορείας Ευθύνης, κάνει μια εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και παρουσιάζει την ψηφιακή μακέτα για το νέο γήπεδο του Συνοικισμού :







Αποτέλεσμα : Μακέτο ΤΕΤΑΡΤΟ για την "ποδοσφαιρομάνα" το Συνοικισμό. Ε Μπάμπη ; Ε Νίκο ;



5. Πλατεία Περιβολάκια - ΜΑΚΕΤΟ ΠΕΜΠΤΟ

Για τα Περιβολάκια και πάλι προεκλογικά παρουσιάστηκε μακέτα του Γιάννη Παπακυριάκου :








Πρόκειται για το μοναδικό μακέτο που έχει ξεκινήσει ως έργο και με τη σκοπιμότητα έτσι όπως την κατήγγειλε ο ίδιος ο Σταυρέλης. Πρόκειται για ένα καθαρά προεκλογικό έργο που ξεκινά λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019 και για το οποίο ο Πνευματικός είπε ότι είναι αυτό που τον έπεισε να κατέβει ξανά για υποψήφιος δήμαρχος. Έργο που ξεκίνησε με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για περίπου 4 εκ. ευρώ κόστος και για να κλείσει τελικά περίπου στα μισά αν δεν κάνουμε λάθος.

Εμείς πάντως βάζουμε τις φωτογραφίες από τις μακέτες γιατί έχουμε την αίσθηση ότι το τελικό έργο θα είναι πολύ διαφορετικό από όσα είδαμε στις μακέτες, ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν πει ότι η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά δεν είναι υλοποιήσιμη βάσει του νόμου. Για την ώρα έχουν προκύψει ήδη οι πρώτες γκρίνιες από δημοτικούς συμβούλους ότι πολύ μπετό βλέπουν να χύνεται από τις ήδη πρώτες φάσεις του έργου. Θα δείξει.

Αποτέλεσμα Δεκεμβρίου 2018 : Μακέτο ΠΕΜΠΤΟ με τις μπόχες να έχουν γίνει σήμα αναφοράς του κέντρου της Κορίνθου.


Σημείωση : Να τονίσουμε ότι το μακέτο Περιβολάκια του 2018 είναι ήδη εξέλιξη του μακέτου Περιβολάκια του 2010. Και το 2010 ο Πνευματικός είχε υποσχεθεί ανάπλαση στα Περιβολάκια με κάτι υπόγεια πάρκινγκ και υπέργειους κήπους πρασίνου για να αρκεστεί η Κόρινθος τελικά στους μενεξέδες που έβαλε ο Τζαναβάρας. Εδώ έχουμε Μακέτο στο τετράγωνο δηλαδή ...



6. Γέφυρα Τριήρης : ΜΑΚΕΤΟ ΕΚΤΟ

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια μακέτα. Είναι πιθανό να υπάρχουν και υποψίες πλήρους εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του έργου σε σχέση με αυτό που τελικά έχει παραδοθεί. Το έργο συνολικά έχει ήδη κοστίσει 1,5 εκ. ευρώ + 250.000 € επιπλέον δαπάνης για εργασίες που δεν έγιναν με το κύριο έργο.

Ας δούμε όμως καλύτερα τι ήταν να παραδοθεί :

Το σχέδιο - μακέτα μίλαγε για αυτό :



Αντί για αυτό, με το έργο περαιωμένο, σήμερα υπάρχουν αυτά






Αποτέλεσμα : Μακέτο ΕΚΤΟ και περίπου 2 εκ. ευρώ δαπάνη.



Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια για όσα είδατε σήμερα.

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα :


Χόρτασαν σανό όσοι τα ψήφισαν αυτά ή αντέχουν και άλλο ;




Σε λίγες μέρες κοντά σας το Γ' Μέρος του αφιερώματος.


Diogenis-press


ΚΡΖ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad