Οι στόχοι του 2019 που όλες οι μαμάδες πρέπει να θέσουν - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Οι στόχοι του 2019 που όλες οι μαμάδες πρέπει να θέσουν


«Το 2019 θα κάνω γυμναστική καθημερινά», «Φέτος δεν θα φωνάζω τόσο πολύ στα παιδιά», «Με τον άντρα μου θα βγαίνουμε πιο συχνά…» : αυτές οι ευχές-στόχοι έχουν ειπωθεί από τα στόματα των περισσότερων μαμάδων. Και όπως συμβαίνει (σχεδόν) πάντα, τους πρώτους 3 μήνες μετά κόπων και βασάνων κάπως τα ψιλοκαταφέρνουμε και μετά… Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για το μετά, το φαντάζεστε! Θυμίζει λίγο- πολύ το λαϊκό άσμα «από Δευτέρα θα πάψω να καπνίζω…». Αν το σκεφτούμε όμως πιο διεξοδικά, έχουμε καταφέρει πολλά μέσα στην χρονιά. Οπότε εκτός κι αν δεν περιμένουμε απ’ το 2019 δραματικές αλλαγές με λίγη θέληση και απλά βηματάκια μπορούμε να θέσουμε μικρούς στόχους που θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη ζωή μας.

Το 2019 ας είμαστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχουμε. Στις δυσκολίες που θα έρθουν- γιατί και αυτές είναι μέρος της ζωής μας- ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας κοιτάξουμε γύρω μας όλα αυτά που έχουμε καταφέρει. Τα παιδιά μας που μεγαλώνουν και μας δίνουν καθημερινά δύναμη, τον σύντροφό μας που παρά τους καυγάδες είναι το στήριγμά μας, τους φίλους που έγιναν οικογένεια και την πορεία μας από όταν ήμασταν μικρότερες. Έχουμε καταφέρει πολλά, ας πούμε ένα «ευχαριστώ».

Ας σταματήσουμε να συγκρίνουμε... τους εαυτούς μας με άλλες μαμάδες, τα παιδιά μας με άλλα παιδιά, τον άντρα μας με τον κύριο Τέλειο (που δεν υπάρχει!). Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας το «φαίνεσθαι» από το «είναι».

Να γελάμε περισσότερο. Μακάρι να μπορέσουμε να πάρουμε λίγη από την παιδική αθωότητα των παιδιών μας. Να σταματήσουμε να βαλτώνουμε στη μιζέρια των προβλημάτων μας και να γελάμε με την ψυχή μας, όχι ψεύτικα.

Ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα κινητά. Μια μέρα της εβδομάδας μπορούμε να τα κλείσουμε και να τα ξεχάσουμε. Τι θα κερδίσουμε; Ουσιαστική επικοινωνία με τον άντρα μας, περισσότερα παιχνίδια και χαμόγελα με τα παιδιά μας!

Ας μας χαρίσει το 2019 το «δώρο» της ψυχραιμίας και της ψυχικής γαλήνης. Σίγουρα δεν θα μιμηθούμε τον Βούδα- για να είμαστε και λίγο ρεαλιστές-, όμως μπορούμε να αφήνουμε κάποια πράγματα να περνούν χωρίς να μας επηρεάζουν. Ας δώσουμε αξία εκεί που πρέπει και όχι εκεί που νομίζουμε ότι πρέπει. Ένα απλό παράδειγμα, αν τα παιδιά μας για νιοστή φορά δεν μαζεύουν τα πεταμένα παιχνίδια τους, δεν υπάρχει λόγος για φωνές. Αν όμως δούμε ότι παραστρατούν στην συμπεριφορά τους, ας επέμβουμε.

Ήρθε η ώρα να πούμε ένα τεράστιο «αντίο» στους τοξικούς ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Μπορεί να περάσαμε όμορφα στο παρελθόν με κάποιους φίλους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τους «κουβαλάμε» για χάρη του παλιού καιρού. Kανείς δεν είναι κακός εκ πεποιθήσεως ωστόσο, η ζωή είναι πολύ μικρή για ανθρώπους που τελικά μας κάνουν κακό.

Αντί να δηλώνουμε με στόμφο ότι θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ας προσπαθήσουμε να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι. Κατανόηση, συμπόνια, ενσυναίσθηση είναι μερικές αξίες που όταν τις εφαρμόζουμε από λίγο στην καθημερινότητα, γινόμαστε καλύτεροι και δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας.

Ας δαμάσουμε τις κακές πτυχές του εαυτού μας. Μικροπρέπειες, κριτική για την κριτική, νευρικά ξεσπάσματα σε ανθρώπους που δεν φταίνε και άλλες συμπεριφορές που κάνουν δυστυχισμένους εμάς και τους γύρω μας.

«Να κανονίσουμε να τα πούμε κάποια στιγμή…» την επόμενη φορά που θα ξεστομίσουμε αυτή την κουβέντα, ας το κάνουμε. Έτσι, για να σπάσουμε τις νόρμες. Σου λείπει η φίλη σου, η μητέρα σου που μένει στην επαρχία; Πάρε ένα τηλέφωνο και φρόντισε να την δεις μέσα στο 2019. Οι άνθρωποι μπορεί να απομακρύνονται, όμως μπορούν και να έρθουν κοντά με λίγη προσπάθεια.

Στον απολογισμό που κάνουμε ως μαμάδες, ας είμαστε λιγότερο αυστηρές με τους εαυτούς μας. Πραγματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας μας πούμε και ένα «μπράβο»! Δεν είναι λογικό να το επιζητούμε από όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον εαυτό μας.


Και επειδή από τη λίστα του 2019 δεν μπορούν να λείπουν και πιο πρακτικές ευχές δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε:

Αυτή την χρονιά δεν χρειάζεται να πετύχεις το σώμα της Φαίης Σκορδά, μπορείς όμως να συμπεριλάβεις λίγη γυμναστική στο πρόγραμμά σου για να «ξεδίνεις» και να νιώθεις καλά με εσένα. Αυτό μπορείς να το πετύχεις και με μισή ώρα περπάτημα την ημέρα!

Κάνε δωράκια στον εαυτό σου: μπορεί να είναι ο καφές με την κολλητή, το φόρεμα που είχες σταμπάρει στην βιτρίνα πριν κάτι μέρες ή εκείνο το βιβλίο που έχεις δεκαετίες στο κομοδίνο. Δεν έχει σημασία…κάν'το!

Λίγο χρόνος για το ζευγάρι βρε παιδιά… Μην βγάλετε την ατζέντα σας για να κλείσετε ραντεβού με τον άντρα σας και μην βγαίνετε καταναγκαστικά απλά και μόνο για να πείτε ότι βγήκατε. Οι έξοδοι, τα ραντεβού και τα...πιο πονηρά ραντεβού δεν θέλουν πρόγραμμα για να γίνουν. Το να αγκαλιάζεστε, να φιλιέστε και να λέτε «σ’ αγαπώ» στο έτερον ήμισυ είναι μια συνήθεια καθημερινή με θαυματουργά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε μέχρι να τελειώσει το χαρτί, όμως ήρθε η στιγμή να συνεχίσετε μόνες σας την λίστα, η καθεμία ξεχωριστά. Εμείς, το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε είναι υγεία και πολλά χαμόγελα στις οικογένειές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad