Ταινιάρα το «The Favourite» του Λάνθιμου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ταινιάρα το «The Favourite» του Λάνθιμου


Η «Ευνοούμενη» είναι κατανοητή, προσβάσιμη για κάθε θεατή και σε όλα τα επίπεδά της είναι εξαιρετική
Μόλις είδα την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ η οποία βγαίνει σε δύο κινηματογράφους την Πέμπτη στις 31 Ιανουαρίου και σε πολλές περισσότερες από τις 7 Φεβρουαρίου. Είναι η καλύτερή του «by far».

Είναι κατανοητή, προσβάσιμη για κάθε θεατή και σε όλα τα επίπεδά της είναι εξαιρετική. Το σενάριο, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, η ενδυματολογία, το styling, οι ερμηνείες των τριών γυναικών Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμμα Στόουν. Το επίτευγμα του Λάνθιμου είναι η διαφορετικότητά του. Δηλαδή τσαλακώνει την ακαδημαϊκή αγγλική γραφή του BBC. Σαν να βλέπει από την ανάποδη και πειραγμένη πλευρά «Το λόγο του Βασιλιά».

Χωρίς ίχνος γλυκύτητας και χωρίς ίχνος μικροαστικών συμβάσεων. Πικρόχολο, σαρκαστικό, ειρωνικό. Aποτέλεσμα της βασιλικής αγγλικής εξουσίας όπου δύο γυναίκες ανταγωνίζονται ποια από τις δύο θα ελέγχει, θα χειρίζεται και θα κοιμάται στο κρεβάτι με τη βασίλισσα Άννα αρχές του 18 αιώνα.

Σαν να λέμε περίπου του μ... σέρνει καράβι. Όλο το σύστημα των ανακτόρων και σε καιρό πολέμου με την Αγγλία να ελέγχεται, να καθοδηγείται και να καθορίζεται από τα καπρίτσια αυτών των τριών γυναικών.

 THE FAVOURITE | Official Trailer | FOX Searchlight




Η βασίλισσα Άννα είναι χοντρή, άσχημη, παλιμπαιδίζει και καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά της. Είναι ανύμπορη, αξιοθρήνητη, αξιολύπητη, υστερική και λεσβία.

Τα αγγλικά ανάκτορα είναι ένας τόπος συνωμοσιών και δολοπλοκιών από αυτές τις τρεις γυναίκες οι οποίες ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς, φορολογούν ανελέητα τους χωρικούς και κάνουν ότι θέλουν στην Αγγλία. Οι ατάκες είναι μερικές φορές σαρκαστικές, αποκαλυπτικές και ξεκαρδιστικές.

Με απλά λόγια ο Λάνθιμος κάνει πλάκα με τα αγγλικά Ανάκτορα, την εξουσία και αν το καλοεξετάσει κανείς θα διαπιστώσει ότι η ταινία είναι και φεμινιστική και υπέρ της διαφορετικότητας των γυναικών.

Όλοι αξίζουν πράγματι τις υποψηφιότητες για Όσκρα. Αν τελικά το «Favourite» κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη για το θεσμό αυτό της Αμερικής γιατί δεν υπάρχει ίχνος τρυφερότητας, συναισθηματισμού και γλυκύτητας. Όπως ήταν φερειπείν η ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» που είχε κερδίσει το 1999 το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο Λάνθιμος μοιάζει με έναν dj που παίζει και τσαλακώνει γνωστές παλιές μελωδίες.

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad