Οι δυνατές βροχές κατέστρεψαν τα αμπέλια.Τι λένε οι παραγωγοί σουλτανίνας στην Κόρινθο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Οι δυνατές βροχές κατέστρεψαν τα αμπέλια.Τι λένε οι παραγωγοί σουλτανίνας στην Κόρινθο


Ακριβότερα σταφύλια τον Σεπτέμβριο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες μέρες είχαν επίπτωση και στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί σουλτανίνας στην Κόρινθο βλέπουν τα αμπέλια να σαπίζουν, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ακριβότερα σταφύλια τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι ένα καφάσι... ξίδι. Αφού έτσι πρόκειται να καταλήξει σχεδόν όλη η παραγωγή από τον αμπελώνα του Ανδρέα Αργυρόπουλου στον Άσσο Κορινθίας.

«Αυτό το αμπέλι έβγαζε 4,5 τόνους. Εξαρχής φέτος δεν το κόβω να βγάζουμε τόσο πολύ. Υπολογίζω γύρω στον ενάμιση τόνο, δηλαδή υπάρχει μεγάλη ζημιά. Μαραμένα… σάπια.

Οι τόσο έντονες βροχοπτώσεις αυτή την εποχή ήταν πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής. 

«Τόσες πολλές επαναλαμβανόμενες βροχές οδήγησαν σε σχισίματα των ραγών του σταφυλιού και από κει έχουμε τις σήψεις» εξηγεί ο γεωπόνος, Αθανάσιος Περαχωρίτης.

Με το που θα μπεις στους αμπελώνες της Κορίνθου αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της καταστροφής από την όξινη οσμή, η οποία πλημμυρίζει τον χώρο. Καθώς τα περισσότερα σταφύλια έχουν σαπίσει, ενώ και εκείνα που φαίνονται άθικτα είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να αχρηστευθούν, όπως λένε οι παραγωγοί.

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Η καταστροφή ωστόσο δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τη λαϊκή. Καθώς το σταφύλι, φρούτο…"κατατεθέν" του Σεπτεμβρίου, μπορεί να ακριβύνει.

«Συνήθως τον Σεπτέμβρη πουλιόταν στις λαϊκές αγορές και στις εξαγωγές η τιμή του ξεκινούσε από  0,80 μέχρι ένα ευρώ. Πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχει αγγίξει και το ενάμιση ευρώ» λέει ο παραγωγός, Ναπολέων Γιανακουλόπουλος.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ

Οι αγρότες ζητούν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Παρόμοια εικόνα και στην Κρήτη με τους παραγωγούς σε αδιέξοδο, καθώς αν αφήσουν τα σάπια τσαμπιά πάνω στα κλήματα, τότε οι αμπελώνες θα καταστραφούν εντελώς.

ΠΗΓΗ:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad