Ο Γ. Τσόγκας στον διαγωνισμό εικονικής δίκης - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ο Γ. Τσόγκας στον διαγωνισμό εικονικής δίκης


Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Τσόγκας, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, που διοργανώνεται το διήμερο 13 και 14 Απριλίου 2019, από την Ελληνική Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ELSA Greece), απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«κ.Πρόεδρε,

εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στην εναρκτήρια τελετή του 5ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, ενός διαγωνισμού ιδιαίτερα ενδιαφέροντος, πού η επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία του στο προδιαδραμόντα χρόνο, από την αρχική εμφάνιση το έτος 2015, τον καθιέρωσε ως μια ελκυστική αναγκαιότητα στο χώρο της νομικής επιστήμης, της νομικής σκέψης και πρακτικής.

Είναι αλήθεια, ότι η ολοκληρωμένη πρακτική εφαρμογή της επιστημονικής θεωρίας συνεχίζει να αποτελεί ένα διαχρονικό ερωτηματικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που εξακολουθεί να πλανάται ως αναζήτηση και να αποτελεί πεδίο επιστημονικών προσεγγίσεων.

Με την εικονική δίκη, δηλονότι τις προσομοιώσεις διεθνών οργάνων και θεσμών από τους φοιτητές των νομικών σπουδών και τη μεταφορά σε πραγματικό χρόνο όλων εκείνων των προϋποθέσεων και όρων, που εγείρονται στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαδικασίας, εξοπλίζονται οι συμμετέχοντες με την απόκτηση εξειδικευμένης εμπειρίας και με δεξιότητες τέτοιες, ώστε η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη να καταστεί ευχερέστερη.

Είναι συνεπώς θεμελιώδης ο στόχος μέσω του προγράμματος σχετικά με την εικονική δίκη, οι φοιτητές να αποκτήσουν εφοδιαστικά εργαλεία για τη βέλτιστη επαγγελματική τους επιλογή αλλά και την εν γένει ωρίμανσή τους, έτσι ώστε, οποτεδήποτε και αν κληθούν να αποκαλύψουν την ατομική και επιστημονική τους αρτιότητα, σε μια εποχή δύσκολη, με πολλές προκλήσεις και αντιφάσεις, να το πράξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές και σε όλους τους διαγωνιζόμενους»».

Η Εικονική Δίκη (Moot Court), αποτελεί μία προσομοίωση δίκης ή διαιτησίας, στην οποία οι φοιτητές καλούνται να αγορεύσουν σε ρόλο δικηγόρου (του ενάγοντος, εναγομένου ή μερών διαιτησίας),επί μίας υπόθεσης (πρακτικού) με σύνθετα νομικά ζητήματα.

Απαντούν επίσης σε ερωτήσεις των «δικαστών» και αντικρούουν τα επιχειρήματα των αντιδίκων τους. Σε ρόλο «δικαστών» μετέχουν καθηγητές Νομικής και καταξιωμένοι νομικοί. Οι διαγωνιζόμενοι βαθμολογούνται επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και στις καλύτερες ομάδες και αγορητές απονέμονται ομαδικά και ατομικά έπαθλα, όπως και έπαθλα καλύτερου υπομνήματος.

ΠΗΓΗ:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad