Βάζετε τον σκύλο σας τιμωρία; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Βάζετε τον σκύλο σας τιμωρία;


Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι εκπαίδευσης του σκύλου μας και ποιο ρόλο παίζει η τιμωρία;
Μέγα σφάλμα! Η τιμωρία και το μάλωμα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας. Το μυαλό του δεν μπορεί να κατανοήσει αυτούς τους τρόπους εκμάθησης.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, μας επισημαίνει ορισμένους λάθους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να τιμωρήσουμε τον σκύλο μας.

«Ένα λάθος που κάνουμε για να διορθώσουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας, όπως κάποια ζημιά στο σπίτι ή κάποια «αστοχία» στην τουαλέτα του, είναι η τιμωρία και το μάλωμα. Ποιοι είναι, όμως, οι λάθος τρόποι ως προς την εκπαίδευσή του – και γιατί είναι λάθος;

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού

Τον βγάζουμε στο μπαλκόνι όταν κάνει μια ζημιά

Αυτό είναι λάθος, ιδίως όταν το κάνουμε ετεροχρονισμένα. Ο σκύλος μας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τον τιμωρούμε, εάν δεν το κάνουμε τη στιγμή που συμβαίνει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι πρέπει να τον μαλώνουμε γενικώς. Όπως έχουμε, ήδη, επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο, το μάλωμα και οι επιπλήξεις καταστρέφουν την εμπιστοσύνη του και τη σχέση μας. Εάν βγάλουμε τον σκύλο μας έξω, συνήθως, γαβγίζει και ξύνει την πόρτα, οπότε αναγκαζόμαστε να τον ξαναβάλουμε μέσα. Έτσι, μαθαίνει ότι, όταν κάνει φασαρία, του ανοίγουμε την πόρτα. Επίσης, όταν τον βγάζουμε έξω, τον τραβάμε από το περιλαίμιό του. Μελλοντικά, με την κίνησή μας αυτή, μπορεί να εμφανίσει επιθετικότητα κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει το κολάρο του.

Του βάζουμε τη μουσούδα στις ακαθαρσίες του

Εκτός του ότι είναι ανθυγιεινό, ο σκύλος μας δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε με αυτήν την πράξη. Μπορεί στο μέλλον να αναπτύξει τη συνήθεια να τρώει τις ακαθαρσίες του, για να τις «εξαφανίσει», ή να μην κάνει την ανάγκη του μπροστά μας, ακόμα και στη βόλτα.

Τον μαλώνουμε αφού γυρίσουμε σπίτι και πιστεύουμε ότι νιώθει ένοχος
Μία έρευνα που διεξήγαγε η Alexandra Horowitz του Barnard College, έδειξε ότι δεν είμαστε καθόλου καλοί στο να αναγνωρίζουμε πότε ένας σκύλος νιώθει ένοχος. Σύμφωνα τον Δρ. Marc Bekoff, δεν γνωρίζουμε αν οι σκύλοι νιώθουν ένοχοι, ή όχι. Σίγουρα, όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουμε. Η χαμηλή στάση του σώματος, τα θλιμμένα μάτια και τα κατεβασμένα αυτιά δεν σημαίνουν, απαραίτητα, ότι ο σκύλος μας έχει καταλάβει τι έκανε και νιώθει ένοχος. Πιθανότατα φοβάται την αντίδρασή μας. Οι σκύλοι ξέρουν να μας «διαβάζουν» πολύ καλά. Και καταλαβαίνουν πότε θυμώνουμε. Γι’ αυτό αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Για να μας ηρεμήσουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας μια λέξη που να σημαίνει «σταμάτα αυτό που κάνεις», όπως είναι το «Άστο». Θα του το μάθετε με το αγαπημένο του παιχνίδι. Δηλαδή: όταν το παίρνει στο στόμα του, ανταλλάξτε το με μια λιχουδιά, λέγοντας ταυτόχρονα τη λέξη, τη στιγμή που αφήνει το παιχνίδι. Μετά γενικεύστε την εντολή. Πάρτε και άλλα αντικείμενα, που θα επιλέξετε εσείς, και δώσε τα να τα κρατήσει στο στόμα του. Πάντα να χρησιμοποιείτε τη λέξη με ήρεμη φωνή και χωρίς να υψώνετε τον τόνο σας. Σκοπός δεν είναι να τρομάξει ο σκύλος, αλλά να υπακούσει. Εάν δεν το κάνει, συνεχίστε την εξάσκηση με αντικείμενα μεγαλύτερης «αξίας» για εκείνον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad