«Τόσα χρόνια μια ανάσα» – Αντίο Λαυρέντη… - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

«Τόσα χρόνια μια ανάσα» – Αντίο Λαυρέντη…


«Ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα…»

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν είναι πια μαζί μας. Ο Λαυρέντης που μεγάλωσε γενιές, που στα όμορφα χρόνια της εφηβείας τους ερωτεύτηκαν, έκλαψαν και ένιωσαν, σιγοτραγουδώντας τα τραγούδια του.

Η είδηση του θανάτου του το πρωί της Δευτέρας «πάγωσε» ολόκληρη τη χώρα. Για ένα κακόγουστο αστείο μιλούν οι χιλιάδες άνθρωποι που συνέδεσαν τόσες στιγμές τους με τις μουσικές του, αλλά και οι αγαπημένοι φίλοι του σπουδαίου τραγουδοποιού.



Εκεί, στα μέρη που γεννήθηκε, εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή. Ο Λαυρέντης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου στις 5 Νοεμβρίου του 1956. Εκεί, από το εξοχικό του σπίτι στον Πτελεό, έφυγε σήμερα για το αιώνιο ταξίδι…

Μια ζωή μακρυά από τα φώτα και την ανούσια προβολή. Δημιούργησε μία υπέροχη οικογένεια. Η μοναχοκόρη του ήταν κι εκείνη η οποία τον βρήκε σήμερα τα ξημερώματα και ειδοποίησε τις Πρώτες Βοήθειες. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όμως δυστυχώς ήταν ήδη αργά…


Από τους «Τερμίτες» στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές

Το 1980, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τους Αντώνη Μιτζέλο, Παύλο Κικριλή, Δημήτρη Βασαλάκη και Τόλη Σκαματζούρα, δημιούργουν το συγκρότημα «P.L.J. Band». Ο πρώτος δίσκος -με αγγλικούς στίχους- κυκλοφορεί το 1982 και έχει τίτλο «Armageddon”. Δεν γνώρισε όμως επιτυχία, καθώς πούλησε περίπου 400 κομμάτια.

Μετά την αποτυχία του πρώτου δίσκου, το 1983 το συγκρότημα κάνει «στροφή» στον ελληνικό στίχο και αλλάζει και το όνομά του σε «Τερμίτες». Το 1988 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος με τίτλο «Περιμένοντας τη βροχή».


Είναι και η χρονιά όπου το συγκρότημα ρίχνει «τίτλους τέλους» Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον ελληνικό χώρο.

Το 1989 ο Λαυρέντης ξεκινά την προσωπική του πορεία ως συνθέτης και ερμηνευτής. Μια πορεία που έμελλε να σημαδέψει την ελληνική μουσική…


Συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής

Ο Λαυρέντης είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του, σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες όπως: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.





Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.




Η τελευταία περιοδεία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου

Φέτος το καλοκαίρι συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον επίσης σπουδαίο τραγουδοποιό, Νίκο Πορτοκάλογλου. «Γνωριζόμαστε τόσα χρόνια, έχουμε βρεθεί τόσες φορές και δεν είχε τύχει ποτέ να συνεργαστούμε. Μία είχε κλείσει δουλειά ο ένας και δεν μπορούσε, μία ο άλλος… Ε φέτος ήταν η κατάλληλη ευκαιρία», είχαν δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι δύο καλλιτέχνες.

Η τελευταία τους συναυλία ήταν την περασμένη Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, στον Βόλο. Εκεί που για μία ακόμα φορά ο Λαυρέντης, πάνω από τη σκηνή, καταχειροκροτήθηκε από χιλιάδες κόσμου. Και θα ήταν η τελευταία φορά…


Το αυτοβιογραφικό «Διδυμότειχο Blues»

Το τραγούδι «Διδυμότειχο Μπλουζ» σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, κυκλοφόρησε το 1991 και σημείωσε γρήγορα τεράστια επιτυχία, παρ΄όλο που στην αρχή προοριζόταν για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ο Μαχαιρίτσας είχε πει σε συνέντευξή του: «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουν μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».




Τα τραγούδια που μας σημάδεψαν

Τα τραγούδια του Λαυρέντη που έχουμε όλοι σιγοτραγουδήσει, δεκάδες… Ο καθένας θα μπορούσε να προσθέτει κι από ένα δικό του αγαπημένο και η λίστα να μην τελειώνει. Ας θυμηθούμε μερικές από τις μεγάλες διαχρονικές του επιτυχίες:

Μικρός Τιτανικός

«Δεν είναι αγάπη, δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε,
είναι σου λέω πανικός,
ένας μικρός Τιτανικός…»




Πόσο σε θέλω

«Στην άκρη του απείρου, στιγμούλα του ονείρου
σταγόνα που στάζει, πόσο σου μοιάζει…»



Τόσα χρόνια μια ανάσα

«Σε μιαν ανάσα
τόσα χρόνια τα χωράω
τα φιλιά σου κι όσες γράψαν μουσικές, σε μιαν ανάσα…»



Έλα ψυχούλα μου

«Έλα ψυχούλα μου, ελα καρδούλα μου
Ξέρω δεν είσαι ο, τι δείχνεις
Άλλοι σε παίξανε, άλλοι σε μπλέξανε
Κλάψε γιατί όταν κλαις μικροδείχνεις…»



Ρίξε κόκκινο στη νύχτα

«Μα υπάρχω ακόμα
είμ’ ακόμα εδώ
παίρνω ανάσα και χρώμα
σε τροχιά άλλη πετώ…»



Και τι ζητάω

«Και τι ζητάω, τι ζητάω;
Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω…»



Νότος

«Ποια πόλη, ποια χώρα
ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα
σωπαίνεις, θυμάσαι
και μεθυσμένη μες τον ύπνο σου γελάς…»




Τερατάκια τσέπης

«Τερατάκι της τσέπης
καθρεφτάκι της λύπης
κάποτε ήμουν χίπις
και φρικιό και αντιεξουσιαστής…»



Το τελευταίο «αντίο» θα πουν στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Αντίο Λαυρέντη… Σε ευχαριστούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad