Β.Μπαλάφας:Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που προσθέτουν σελίδες στην Ιστορία του τόπου μας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Β.Μπαλάφας:Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που προσθέτουν σελίδες στην Ιστορία του τόπου μας


Θα ήθελα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αποψινή ανάρτηση όσες και όσοι ζείτε, εργάζεστε, κατάγεστε ή με κάθε τρόπο σχετίζεστε με το Χιλιομόδι και την ευρύτερη περιοχή της Τενέας. Αυτές τις ημέρες που κορυφώνονται οι εργασίες, η αρχαιολογική σκαπάνη της κας Κορκα Ελενα και της κας Βιβής Ευαγγέλογλου, με την άοκνη προσπάθεια της ομάδας τους Tenea Prjct, γράφει Ιστορία στο Χιλιομόδι, φέρνοντας στο φως ένα νέο εύρημα αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται νομίσματα, πλούσια κεραμική και σημαντικά στοιχεία αρχαϊκών χρόνων σε χαμηλότερο επίπεδο.


Η Αρχαία Τενέα κρύβει σίγουρα ακόμα καθοριστικής σημασίας ευρήματα και κρατά πολλά μυστικά. Σήμερα είχα την τιμή και την ευκαιρία, ως μέλος του Σωματείο “Φίλοι Αρχαίας Τενέας” στο οποίο προεδρεύει η Panagiota Vourvopoulou, να βρεθώ στο χώρο των ανασκαφών και να συνδράμω σε έναν από τους κορυφαίους στόχους του Σωματείου.

Την επαφή ανθρώπων που μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία με τους αρχαιολόγους. Η αρχαιολογική σκαπάνη άλλωστε βασίζεται στις πηγές και οι καλύτερες πηγές δεν είναι οι γραπτές, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Συνάντησα λοιπόν την κα Κόρκα μαζί με την Brida Athanasiou, γέννημα θρέμμα της περιοχής και γειτόνισσα των περιπάτων μας μέσα στο δάσος στην παιδική μου ηλικία.

Η Μπρίντα έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες και θέλω να αποτελέσει ένα παράδειγμα για όσες και όσους έχουν αντίστοιχες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους. Το πρόσωπό της έλαμψε με τη συμμετοχή της στη σημερινή ανασκαφή, φούσκωσε από ζωή και περηφάνια διαπιστώνοντας ότι κάθε της φράση είχε αξία και την άκουσε με προσοχή η κα Κόρκα.

Οι μαρτυρίες κάθε φύσεως έχουν ιδιαίτερη σημασία ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε με μια πρόχειρη αξιολόγηση. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε και στο χώρο όπου η συντηρήτρια αρχαιοτήτων κα Έλενα Νικολοπούλου δίνει τη δική της μάχη κομμάτι κομμάτι για να συναρμολογήσει την Ιστορία. Το μήνυμα είναι απλό : Οι αρχαιολόγοι στην Τενέα είναι προσηνείς, φιλόξενοι και πρόθυμοι να ακούσουν κάθε εξιστόρηση που μπορεί να έρχεται για την περιοχή.

Η κληρονομιά που έρχεται στο φως είναι κληρονομιά παγκόσμια αλλά κάνει περήφανους τον καθένα από εμάς και σε λίγα χρόνια θα καταστήσει το Χιλιομόδι πόλο παγκόσμιας έλξης. Βοηθούμε λοιπόν.

Με κάθε δυνατό τρόπο. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που προσθέτουν σελίδες στην Ιστορία του τόπου μας και γινόμαστε μέρος αυτής της μεγαλειώδους προσπάθειας.

Αν έχετε λοιπόν κάποιον που έχει κάτι να διηγηθεί μη διστάζετε να τον ενθαρρύνετε να μιλήσει. Γίνετε και εσείς μέρος της Ιστορίας. Αυτά.





Vasileios Balafas– facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad