Ο νέος εκλογικός νόμος αναρτήθηκε στο opengov.gr - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Ο νέος εκλογικός νόμος αναρτήθηκε στο opengov.gr


Καταργείται η απλή αναλογική και επανέρχεται το μπόνους

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχει άλλο χρόνο για να επιδιώξει συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και έτσι σήμερα Παρασκευή (10.01) ανάρτησε το νομοσχέδιο στο opengov.gr για διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα, το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην  Βουλή, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Η ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με πιθανή ημερομηνία τις 22 Ιανουαρίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί  την απλή αναλογική και επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα που ισχύει με παραλλαγές από το 2003. Αυτό όμως προβλέπεται να γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών.

Αναλυτικά:

Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα).

Από το ποσοστό αυτό και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επιπλέον 15%, δηλαδή 40% και πάνω.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Το σχέδιο νόμου:

https://www.docdroid.net/VwITHwC/sxedio-eklogikou-nomoy.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad