Πολύ συχνή η αναπηρία μεταξύ των Ελλήνων - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πολύ συχνή η αναπηρία μεταξύ των ΕλλήνωνΕυρωπαϊκή επιστημονική μελέτη έδειξε ότι μία στις πέντε γυναίκες κι ένας στους έξι άνδρες άνω των 65 χρόνων στην Ελλάδα, έχουν κάποια αναπηρία και σοβαρή κινητική δυσκολία. Η αναλογία δεν θα αλλάξει έως το 2047, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία, με επικεφαλής την Ντανιέλα Βέμπερ, που ανέλυσαν στοιχεία για 26 χώρες (για την περίοδο 2008-2014) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Οpen", προβλέπουν ότι έως το 2047 μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες στην Ευρώπη άνω των 65 ετών θα έχει κάποια σωματική αναπηρία.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο μέλλον, η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με σήμερα και οι αναλογίες θα παραμείνουν περίπου ίδιες. Όμως, καθώς θα γερνάει ο πληθυσμός στις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά ο απόλυτος αριθμός των ατόμων με αναπηρία, αφού οι αναλογίες θα είναι, μεν, περίπου στάσιμες, αλλά θα υπάρχουν πλέον περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι και στο μέλλον περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, θα έχουν αναπηρίες και σοβαρές κινητικές δυσκολίες στην τρίτη ηλικία, λόγω διαφόρων χρονίων παθήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής έως το 2050, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να ζουν αρκετά περισσότερα χρόνια από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να αναπτυχθούν έγκαιρα οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα στο μέλλον οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης να εκπαιδευθεί το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την μελέτη, σοβαρές κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες στην Ελλάδα προβλέπεται να έχουν:

- Γυναίκες άνω των 65 ετών: 20,7% το 2027, 20,5% το 2037 και 21,06% το 2047 (έναντι 21,01% το 2017).

- Άνδρες άνω των 65 ετών: 16,74% το 2027, 16,39% το 2037 και 16,58% το 2047 (έναντι 17,11% το 2017).

Ο παράγοντας φτώχεια
Μια άλλη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες στη μέση και στην τρίτη ηλικία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες ή να πεθάνει πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Λένα Μακαρούν, του Τμήματος Γεροντολογίας και Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 ανθρώπους από 54 έως 76 ετών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι 54 έως 64 ετών που ήταν οι πιο φτωχοί, είχαν κατά μέσο όρο 48% κίνδυνο ανάπτυξης αναπηρίας και κινητικής δυσκολίας και 17% κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην ηλικία των 65 έως 76 ετών, έναντι κινδύνου μόνο 15% και 5% αντίστοιχα για τους πιο πλούσιους.

ΠΗΓΗ:healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad