Η ροδέλα πάνω απ’ την πίτσα του Αγρότη ανεβάζει τη ζήτηση της ελιάς Καλαμών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Η ροδέλα πάνω απ’ την πίτσα του Αγρότη ανεβάζει τη ζήτηση της ελιάς ΚαλαμώνΔεύτερη σερί καλή χρονιά η φετινή για τις τιμές στην Καλαμών, ως αποτέλεσμα της ελλειμματικής παραγωγής στη Μεσόγειο και της αλματώδους αύξησης της ζήτησης από την βιομηχανία τροφίμων, ως προϊόν που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πίτσας.

Με τις εκτιμήσεις διεθνώς να συγκλίνουν ότι  η κατανάλωση βαίνει αυξανόμενη, το αυτό και οι εξαγωγές ως το 2026, σύμφωνα με σχετική έκθεση του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βρώσιμη ελιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φέρνει στο φως το «Ελαίας Καρπός-el», θετικοί διαμορφώνονται οι οιωνοί για την ελιά Καλαμών, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, στις βασικές ζώνες.

Το ρεπορτάζ λέει, ότι ολοένα και περισσότεροι έμποροι περιδιαβαίνουν τα παραγωγικά χωριά της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, καλώντας με ανακοινώσεις τους, τους παραγωγούς, να τους παραδώσουν ελιά Καλαμών, καθώς στη ζήτηση των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, προστέθηκε φέτος και το ενδιαφέρον εταιρειών από Βαλκανικές χώρες, που πληρώνουν τοις μετρητοίς. Ωστόσο, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, αποθηκεύουν αυτή την περίοδο τον καρπό, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές μέσα στη χρονιά και μετά τα Χριστούγεννα.

Οι Άραβες προτιμούν τις χοντρές, ενώ οι Ευρωπαίοι τις ψιλές

Καθοριστική είναι και φέτος για την εγχώρια αγορά, όπως εξηγούν μιλώντας στο «Ελαίας Καρπός-el» γνώστες του χώρου, η ζήτηση της βιομηχανίας τροφίμων διεθνώς, για την ελιά Καλαμών, που μπαίνει ως ροδέλα, πάνω από την πίτσα, για να σερβίριστεί ως «αγροτική» ή χωριάτικη ανά τον πλανήτη.

Σ’ αυτήν ακριβώς τη διατροφική τάση οφείλεται και η ζήτηση που εμφανίζουν ήδη τα μέτρια και μικρά μεγέθη της Καλαμών,  με τις χώρες ωστόσο της Μέσης Ανατολής, να προτιμούν ακόμα τις «μαμούθ», τις χοντρές δηλαδή επιτραπέζιες, που πολύ νωρίς έπιασαν μια τιμή παραγωγού πέριξ των 2,35 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί έμποροι, αλλά και μεσίτες αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να προχωρήσουιν σε «ειδικές συμφωνίες» με τους παραγωγούς και ιδίως όσους έχουν πολύ καρπό στα δέντρα, εκτός τιμοκαταλόγου, αφού λόγω της κάθετης μείωσης στην παραγωγή, φοβούνται πως θα ξεμείνουν και δεν θα μπορούν να τηρήσουν τυχόν συμφωνίες που έχουν συνάψει στο εξωτερικό. Από άποψη καθαρά, πάντως, καλλιεργητική, βασικά χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου είναι η μικροκαρπία, λόγω της δεκάμηνης -σε πολλές περιπτώσεις- ξηρασίας, αλλά και της ακαρπίας.

Ιδιαίτερα οι ξηρικοί ελαιώνες δίνουν φέτος πολύ μικρό καρπό ή καθόλου, με αποτέλεσμα τα χοντρά μεγέθη (των 110 κομματιών για παράδειγμα) να πιάνουν ήδη τιμές που προσεγγίζουν τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Με αύξηση 45% η εκκίνηση στα 200άρια της Καλαμών 

Οι πρώτες πράξεις πώλησης στη ∆υτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία έφεραν το 200άρι στα 1,40-1,70 ευρώ το κιλό, έναντι 0,90-1,20 ευρώ το κιλό πέρυσι, δηλαδή µε αύξηση άνω του 45%.

Οι πιο χοντρές ελιές των 110-120 κοµµατιών πληρώνονται από τους εµπόρους καλά, από 2,10 έως 2,35 ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι µεσίτες και µεταποιητές, όσο προχωρά η συγκοµιδή και διαπιστώνουν τη µικροκαρπία λόγω της σφοδρής ξηρασίας, θα καταφύγουν σε πλειοδοσίες για τα πιο µεγάλα µεγέθη, ειδικά μάλιστα όσο περνά ο καιρός και οι παραγωγοί αντιστέκονται με την αποθήκευση.

Ειδικότερα, τώρα, στην Κασσάνδρα, η Olivellas δίνει 2,35 ευρώ για τα 110 κοµµάτια και 1,55 ευρώ για το 200άρι, για το οποίο την ίδια ώρα οι Ενώσεις Συνεταιρισµών του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, αλλά και ντόπιοι μεσίτες προσφέρουν 1,50 ευρώ.

Υπενθυµίζεται ότι το 2016-2017, η τιµή για τις ελιές Καλαµών ανεξαρτήτως µεγέθους έφτασε στο τελείωµα τα 2,90-3 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις µεγαλοπαραγωγών ξεπέρασε τα 3 ευρώ. Ωστόσο φέτος όλα συνηγορούν, ότι οι περσινές τιµές θα µοιάζουν «παιχνιδάκι» για την τρέχουσα σοδειά.

Ψιλός ο περισσότερος καρπός

Η παρατεταµένη ξηρασία σε ∆υτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) και Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Κορινθία), όπου παράγεται ο µεγαλύτερος όγκος της ελιάς Καλαµών θεωρείται ο βασικός λόγος αύξησης των φετινών τιµών, σε συνδυασµό και µε τη ζήτηση από εσωτερικό και εξωτερικό, η οποία µαίνεται.
«Τα πιο χοντρά (110 κοµµάτια) της Καλαµών είναι δυσεύρετα», τονίζει στο «Ελαίας Καρπός» ο Χρήστος Καμπούρης, νεαρός ελαιοπαραγωγός από την Κόρινθο και μεταποιητής, καθώς προέρχονται µόνο από ποτιστικά λιοστάσια, θεωρείται δε βέβαιο ότι θα πιάσουν τιµές άνω των 3 ευρώ σχετικά άµεσα, δεδοµένου ότι ήδη πληρώνονται έως και 2,35 ευρώ.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κάδες των µεταποιητών και των µεσιτών ήταν µέχρι πριν 20 ηµέρες άδειες από περσινό απόθεµα και µεγάλες ζώνες παραγωγής, όπως εκείνη του δήµου Λοκρών (Λιβανάτες κ.λπ.) στη Φθιώτιδα καταστράφηκαν σε µεγάλο βαθµό από το χαλάζι των περασµένων ηµερών, εύκολα αντιλαµβάνεται κανείς ότι έµποροι και µεταποιητές καλούνται να δώσουν «µάχη», για να «καπαρώσουν» τη φετινή παραγωγή.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαίωσε και η Περιφέρεια της Πελοποννήσου, τονίζοντας με ανακοίνωσή που εξέδωσε ότι «κατά θέσεις και περιοχές των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μακροσκοπικοί έλεγχοι δείχνουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στη βρώσιμη ελιά,  με  συμπτώματα τη δημιουργία καρπών μικρού μεγέθους, την αφυδάτωση του καρπού και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εμφάνιση μαυρίσματος του καρπού αντί του φυσιολογικού πράσινου χρώματος για την εποχή». «Μετά από εντολή του περιφερειάρχη, οι υπηρεσίες παρακολουθούν «στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με τις αρμόδιες κατά τόπους ΔΑΟΚ, με  σοβαρότητα, σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την επίδραση της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, στην  παραγωγή  της  ελαιοκαλλιέργειας της  Περιφέρειάς μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Σε ύφεση γλοιοσπόριο και δάκος

Θετικά είναι τα µηνύµατα για τις ζηµιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο, που «έφαγαν» µεγάλο µέρος της παραγωγής τα προηγούµενα τρία χρόνια στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Η δεκάµηνη σχεδόν έλλειψη βροχοπτώσεων στα δυτικά, όπου και υπήρχε µεγαλύτερο ζήτηµα, «στέγνωσε» τα λιοστάσια από τις υγρασίες, ενώ οι αυξηµένες θερµοκρασίες «σκότωσαν» το δάκο. Βέβαια, σε πολλές περιοχές και µε δεδοµένες τις υψηλές τρέχουσες τιµές, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί προτιµούν να µαζεύουν άµεσα, «µε ένα χέρι» τις µαυρισµένες ελιές, µαζί και τις πράσινες, φοβούµενοι απώλειες από το γλοιοσπόριο, που είθισται να «πειράζει» και να υποβαθµίζει τον καρπό, όσο αυτός βαίνει προς την ωρίµανση.

Ανοδικά και οι Αµφίσσης

Μέτρια χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής περιµένουν στον τοπικό συνεταιρισµό για την Κονσερβολιά Αµφίσσης (µαύρη), η συγκοµιδή της οποίας αναµένεται τις επόμενες 10 ημέρες, γεγονός που οφείλεται στα φαινόμενα ανοµβρίας, που χτύπησαν και το νοµό Φωκίδας.

Στην πράσινη ελιά Αµφίσσης, όμως, που βγήκε τον Σεπτέµβριο, οι τιµές φέτος ήταν αυξηµένες κατά 20 λεπτά από το 2016-2017, µε το 110άρι να πιάνει το 1 ευρώ, το 160άρι τα 70 λεπτά και το 200άρι τα 60 λεπτά.

Αύξηση 30% της τιµής παραγωγού στην πράσινη ελιά Αγρινίου

Με τιµή έως 1,15 ευρώ, αντί των περσινών 88 λεπτών το κιλό, δηλαδή µε αύξηση της τάξης του 30,6% ξεκίνησε τις παραλαβές πράσινης ελιάς ποικιλίας Αγρινίου η τοπική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών, που διαχρονικά προσφέρει και τις υψηλότερες τιµές στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Η συγκεκριµένη τιµή των 1,15 ευρώ  αφορά την κατηγορία τεµαχισµού 101-110, για τα µέλη της Οµάδας Παραγωγών της Ένωσης Συνεταιρισμών και εξόφληση σε τρεις δόσεις ως εξής: 30% στο τέλος της συγκοµιδής, 30% στις 31 ∆εκεµβρίου 2017 και το υπόλοιπο 40% στις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους.

Για πληρωµή τοις µετρητοίς οι τιµές που προσφέρει η Ένωση Αγρινίου ξεκινούν από τα 35 λεπτά για τις πιο «ψιλές» των 281-300 κοµµατιών, για να φτάσουν τα 1,10 ευρώ το κιλό στην κατηγορία των 101-110 τεµαχίων.

Στην ίδια κατηγορία τεµαχισµού, ταυτόχρονα, στο Καινούργιο, λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, ο τοπικός πρωτοβάθµιος Αγροτικός Συνεταιρισµός αγοράζει τοις µετρητοίς πράσινη ελιά προς 1,09 ευρώ το κιλό, µε τις τιµές να ξεκινούν από τα 34 λεπτά για τα πολύ «ψιλά» κοµµάτια των 321-350. «Στις προαναφερθείσες τιµές συµπεριλαµβάνεται µπόνους 4 λεπτών το κιλό που προσφέρει η οργάνωση στους παραγωγούς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΑΣ Καινουργίου, από την οποία σημειώνουν µιλώντας στο «Ελαίας Καρπός», ότι «η παραγωγή της τοπικής αυτής ποικιλίας στην περιοχή του Αγρινίου κυµαίνεται φέτος σε µέτρια επίπεδα, σαφώς κάτω από πέρυσι, όχι τόσο λόγω ξηρασίας, αλλά επειδή την περσινή καλλιεγρητική σεζόν ήταν φορτωµένα τα δέντρα».

Μέχρι 1,40 ευρώ οι βιολογικές πράσινες, 90 λεπτά οι «ξανθές»

Σαφώς υψηλότερη τιµή εξασφαλίζει το βιολογικό προϊόν στους Αγρινιώτες, µε την Ένωση να αγοράζει τα 100 τεµάχια προς 1,40 ευρώ το κιλό και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουργίου Τριχωνίδας προς 1,35 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, µε ανώτερη τιµή τα 90 λεπτά του ευρώ παραλαµβάνει τις «ξανθές» (ασπροκόκκινες) ελιές η τοπική Ένωση Αγρινίου. Η συγκεκριµένη τιµή αφορά την κατηγορία τεµαχισµού 101-110, µε την εξόφληση να γίνεται σε 3 δόσεις.

Δεδομένη η αύξηση των εξαγωγών

Αύξηση των εξαγωγών στο ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές έως 45% ως το 2026 προβλέπει εν τω μεταξύ έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η έκθεση περιγράφει μερικές από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ελιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται δε στην εν λόγω έκθεση, ότι ενώ οι διαδικασίες παραγωγής παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακές, στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπάρχει μια τάση αύξησης του μεγέθους των φυτειών και της εισαγωγής μηχανισμού. Μια ισπανική ερευνητική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι μια «ενιαία λύση για όλες τις λύσεις», βλέποντας ότι, οι φυτείες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη και να αποφύγουν την αστάθεια της αγοράς, εστιάζοντας σε καινοτόμες λύσεις συγκομιδής, νέες ποικιλίες και διαχείριση τυχόν επιβλαβών οργανισμών.

«Η τιμή των επιτραπέζιων ελιών αυξάνεται σταθερά και κυμαίνεται από λιγότερο από 60 ευρώ ανά 100 κιλό στην Πορτογαλία και τη Μάλτα σε πάνω από 200 ευρώ στην Ελλάδα το 2016», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταλήξει ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου περισσότερο από το 10% των ελαιώνων προορίζονται για επιτραπέζιες».

ΠΗΓΗ:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad