Αλλαγές στην αµερικανική νοµοθεσία για την εµπορία της επιτραπέζιας ελιάς, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2018, δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για σηµαντική αύξηση της προστιθέµενης αξίας των εξαγωγών ελιάς, ωθώντας σε νέα υψηλά και την τιµή παραγωγού, που φέτος ιδίως στην περίπτωση της Καλαµών έπιασε τα 3,60 ευρώ το κιλό.
Τα νέα δεδοµένα διαµορφώνονται από την απόφαση του αµερικανικού υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει, αρχής γενοµένης από την επόµενη χρονιά, για λόγους αποτροπής του κινδύνου διασποράς ασθενειών, την πώληση επιτραπέζιων ελιών στα Olive Bars, µέσω των οποίων, σήµερα, διακινούνται µεγάλες ποσότητες προϊόντος χύµα.
«Αυτό αλλάζει ριζικά πλέον. Από τη νέα χρονιά η επιτραπέζιες ελιές θα πωλούνται µόνο στα ψυγεία, επώνυµα, συσκευασµένες σε deli cups, µε ετικέτα στην οποία θα αναγράφεται το εργοστάσιο παραγωγής και έτσι το προϊόν δεν θα µπορεί να αναµιχθεί µε ελιές για παράδειγµα, από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Αίγυπτο, µε αποτέλεσµα να ενισχυθεί και η προστιθέµενη αξία του ελληνικού προϊόντος» είπε ο Κώστας Μάστορας, πρόεδρος της εισαγωγικής εταιρείας Optima Foods.
Μιλώντας σε ενηµερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Alpha Plan για την «εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίµων», ο οµογενής επιχειρηµατίας που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, διακινώντας περί τους 3.500 κωδικούς προϊόντων, εκτίµησε πως η εξέλιξη αυτή συνιστά µεγάλη ευκαιρία για τις εξαγωγές ελληνικής ελιάς κι ειδικά για την ελιά ποικιλίας Καλαµών.
«Είναι ένα µοναδικό ελληνικό προϊόν, που δεν µπορεί κανείς να το βρει πουθενά αλλού, για το οποίο η ζήτηση σήµερα είναι περίπου 7-8 φορές µεγαλύτερη από την παραγωγή της», επισήµανε ο οµιλητής, θυµίζοντας ότι φέτος η µεταποίηση αγόρασε από τον παραγωγό τις ελιές Καλαµών µε 3,60 ευρώ το κιλό, από 1,10-1,20 ευρώ το κιλό πέρσι και πρόπερσι.
Κέρδος έως 400% για τους εµπόρους από τη χύµα ελιά
Το κακό όµως, όπως ανέφερε, είναι ότι µεγάλες ποσότητες εξάγονται στις ΗΠΑ, µε τη µορφή χύµα. «Υπάρχουν τρεις µεγάλες αµερικανικές εταιρείες οι οποίες εισάγουν πάνω από 1.000 κοντέινερ ελιές καλαµών το χρόνο. Είναι µια τεράστια ποσότητα, την οποία παίρνουν σε µεγάλα βαρέλια των 150 κιλών. Τα φέρνουν χύµα και τα συσκευάζουν στις ΗΠΑ σε βαζάκια των 150 γραµµαρίων, µε αποτέλεσµα να δουλεύουν µε ένα κέρδος 400%. ∆εν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά δυστυχώς είναι» είπε ο κ. Μάστορας, σηµειώνοντας ότι «αυτοί έχουν περιθώρια να δώσουν και κάτι παραπάνω σε τιµή, αν η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης». Στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής τα πράγµατα είναι διαφορετικά, υποστήριξε ο ίδιος, διότι υπάρχουν και άλλες περιοχές στον κόσµο, όπως για παράδειγµα η Καλιφόρνια, οι οποίες βγάζουν παρόµοιου τύπου ελιές.
Ο έµπειρος εισαγωγέας ανέφερε, ακόµη, πως στα αµερικανικά σούπερ µάρκετ υπάρχουν σήµερα περί τους 35 κωδικούς ελληνικών προϊόντων -ένας από τους τελευταίους είναι η µαστίχα Χίου που µπήκε δίπλα στα ταµεία της αλυσίδας Whole Foods- µε κυριότερες κατηγορίες τις ελιές, το ελαιόλαδο και τα τυροκοµικά µε έµφαση στη φέτα, ενώ έπονται τα αρωµατικά (π.χ. ρίγανη), αλλά εσχάτως και το µέλι.
Πηγή:agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου