Από τον... εγκέφαλο ξεκινά το πνεύμα των Χριστουγέννων - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Από τον... εγκέφαλο ξεκινά το πνεύμα των ΧριστουγέννωνΓια τους περισσότερους οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η πιο χαρούμενη περίοδος της χρονιάς, αλλά για κάποιους άλλους τα Χριστούγεννα ουδέποτε ήταν το καλύτερό τους και η αιτία μπορεί να είναι ο εγκέφαλός τους.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι αναζήτησαν και εντόπισαν με επιτυχία το κύκλωμα του πνεύματος των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο.

Το κύκλωμα αυτό είναι μία περιοχή που πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα αισθήματα χαράς και νοσταλγίας που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την περίοδο των εορτών.

Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και δημοσιεύεται στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ), το οποίο παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε πρωτότυπες και λίγο αστείες μελέτες (πριν από λίγα χρόνια, λ.χ., είχαν δημοσιευθεί εργασίες για τον αλκοολισμό του Τζέιμς Μποντ και για τη δίαιτα που χρειάζεται κατεπειγόντως ο Άγιος Βασίλης).

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου 20 εθελοντές, οι δέκα εκ των οποίων γιόρταζαν τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι όχι.

Η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας η οποία δεν εξετάζει τις δομές του εγκεφάλου όπως η κλασική, αλλά ποιες και πόσο τίθενται σε λειτουργία σε κάθε μας κίνηση και σκέψη.

Στη διάρκεια της fMRI οι εθελοντές φορούσαν προστατευτικά γυαλιά προβολής (video goggles) και έπρεπε να κοιτάζουν εναλλάξ, για δύο δευτερόλεπτα την κάθε μία, έξι συνεχόμενες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες και έξι καθημερινές, έως ότου συμπληρώσουν συνολικά 84.

Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις για το πως ένιωθαν για τα Χριστούγεννα, και αν και τι είδους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είχαν.

Εξετάζοντας οι ερευνητές τις μαγνητικές τομογραφίες τους, διαπίστωσαν πως σε όσους γιόρταζαν τα Χριστούγεννα η δραστηριότητα πέντε συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου αυξανόταν κάθε φορά που κοιτούσαν τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες.

Οι περιοχές αυτές είναι ο αριστερός πρωτεύων κινητήριος και ο προκινητήριος φλοιός, τα δεξιά βρεγματικά λόβια (άνω και κάτω) και ο αμφοτερόπλευρος πρωτεύων σωματοαισθητήριος φλοιός.

Οι συγκεκριμένες περιοχές σχετίζονται με την πνευματικότητα, με την αναγνώριση των συναισθημάτων στο πρόσωπο άλλων ατόμων και με την ταύτιση με αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μία επιστημονική εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι μένουν ασυγκίνητοι στη μαγεία των Χριστουγέννων και στα νοσταλγικά συναισθήματα, τις γαργαλιστικές μυρωδιές, την ανθρώπινη ζεστασιά και την αλληλεγγύη που την συνοδεύουν, προσθέτουν.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο πιο γνωστός... μουρουτσούφλης των Χριστουγέννων δεν είναι παρά ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο πρωταγωνιστής της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς.

Μένει να διευκρινιστεί εάν το κύκλωμα του χριστουγεννιάτικου πνεύματος στον εγκέφαλο αλλάζει όντως τρόπο λειτουργίας έπειτα από την επίσκεψη ενός κάποιου Τζέικομπ Μάρλεϊ και τριών φαντασμάτων...


ΠΗΓΗ:reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad