Φεβρουάριο πέφτουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Φεβρουάριο πέφτουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου
Πέφτουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου
Mέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου ανάδοχος είναι η Τέρνα Ενεργειακή.
Εκείνο που μένει να ολοκληρωθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης είναι η  έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και του Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση της Προγραμματικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναμένεται έως το τέλος του Ιανουαρίου και η υπογραφή της σύμβασης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς «προσωρινής» λειτουργίας 31 χωματερές, ενώ εκκρεμεί η αποκατάσταση ακόμη 86.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συνεχείς καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην επιβολή βαρύτατων προστίμων, ενώ έχει προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος με προφανείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, στον τουρισμό και στη γεωργία.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα, που λύνουν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Το έργο «ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» θα μπορεί να διαχειρίζεται συνολικά 200.000 τόνους/έτος αστικών στερεών αποβλήτων. Στις Μονάδες Μηχανικής Επεξεργασίας θα γίνεται ο διαχωρισμός ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων.
Υπολογίζεται ότι θα προκύπτουν το λιγότερο 35.000 τόνοι/έτος ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία θα οδηγούνται στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
Τα οργανικά απόβλητα υπολογίζονται σε 115.000 τόνους/έτος, από τα οποία μέσα από τη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας θα προκύπτουν 20.800 MWhr/έτος πράσινης ενέργειας, η οποία θα χρησιμοποιείται για την ενεργειακή τροφοδότηση των μονάδων, καθώς και 45.000 τόνοι/έτος κομπόστ.
Από τα υπολείμματα της παραπάνω επεξεργασίας, υπολογίζεται ότι τελικά θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μόλις 70.000 τόνοι υπολειμμάτων/έτος, τα οποία αποτελούνται από χημικά αδρανή υλικά και αντιστοιχούν μόλις στο 10% του αρχικού όγκου των εισερχομένων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad