Ο Δήμος αδιαφορεί για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κορίνθου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ο Δήμος αδιαφορεί για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της ΚορίνθουΜεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την πόλη της Κορίνθου χωρίς μνημεία και χωρίς υπερβολή έτσι είναι. Το Ίδρυμα Προστασίας και ανάδειξης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Κορινθία έβγαλε μία ανακοίνωση για την αδιαφορία του Δήμου Κορινθίων μέχρι και σήμερα με μόνη εξαίρεση τον Πήγασο μία ιδέα που υιοθετήθηκε, αλλά δυστυχώς με τον τρόπο που υιοθετήθηκε (σε αποτυχημένη απομίμηση Γκαουτί).

Δείτε την ανακοίνωση:

Ανακοίνωση από το Ίδρυμα Προστασίας και ανάδειξης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Κορινθία

Με αφορμή δημοσιεύματα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με την έλλειψη μνημείων στην πόλη της Κορίνθου που να φέρουν το κορινθιακό κιονόκρανο και τις άμεσες και έμμεσες μομφές για την κατάσταση αυτή, θα θέλαμε να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό ότι:

-Έχουμε από το έτος 1999 υποβάλει στον Δήμο Κορινθίων πλήρη μελέτη, συνοδευόμενη από  σχέδια και γραφικές αναπαραστάσεις , δημιουργίας δύο αρχιτεκτονικών μνημείων κορινθιακού ρυθμού στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου που θα προσέδιδαν μία εικόνα της αρχιτεκτονικής αντίληψης και των επιτευγμάτων των προγόνων μας και θα αναβάθμιζαν αισθητικά την πόλη.
– Ένα μνημείο εραλδικού χαρακτήρα με τον Πήγασο επί της επιστέψεως και στις κρηπίδες του αναφορά των κορινθιακών αποικιών και επιτευγμάτων τον χώρο  του Φλοίσβου.
– ‘Ενα  στρογγυλό περίπτερο που αναδεικνύει όλη την κομψότητα και τη χάρη του κορινθιακού ρυθμού σε λευκό χρωματισμό στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το , ανενεργό άλλωστε, συντριβάνι στα ‘‘περιβολάκια’’.
-Επιπλέον προτείναμε την αντικατάσταση της χουντικής αισθητικής προστυλίου του Δικαστικού Μεγάρου με προστύλιο κορινθιακού ρυθμού, αφού άλλωστε το κτήριο έχει πάμπολλες αναφορές στην κορινθιακή αρχιτεκτονική (ρόδακες, επίστεγα κλπ).

Αναφέραμε επίσης, επισταμένως ότι το κόστος κατασκευής δεν ήταν μεγάλο (μάλιστα είχαμε κοστολογήσει τις κατασκευές) και ότι παραιτούμαστε από τα πνευματικά δικαιώματα της πρότασης και των σχεδίων, εφόσον αυτά υλοποιηθούν.
Δυστυχώς, από τότε έως και σήμερα, ο Δήμος σιώπησε για λόγους που δεν αντιλαμβανόμαστε.
Βέβαια, η πρόταση μας για τον Πήγασο υιοθετήθηκε, αλλά δυστυχώς με τον τρόπο που υιοθετήθηκε (σε αποτυχημένη απομίμηση Γκαουντί).
Είναι εξαιρετικά λυπηρό που ο διαχρονικά ο Δήμος Κορινθίων αποδεικνύει στους δημότες του ότι ενδιαφέρεται ελάχιστα για την διαφύλαξη και προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κορίνθου, διαφύλαξη και προβολή που θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της πόλης.

Κόρινθος 25/1/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad