9 βιβλία που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

9 βιβλία που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά


Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που σας μύησαν στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης;
Το blog των εκδόσεων Διόπτρα συγκέντρωσε 9 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που κάναμε δώρο στα παιδικά πάρτι και δανειζόμασταν από τις δημοτικές βιβλιοθήκες. Είναι προφανές ότι η παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνει όλα όσα διαβάζαμε στο δημοτικό, το λύκειο και το γυμνάσιο, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μπορείτε κι εσείς χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων να προσθέσετε τα δικά σας αναγνώσματα από την παιδική ηλικία!

Ιούλιος Βέρν, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες. Η κλασική σειρά τουλάχιστον 50 βιβλίων του Βερν με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Αστήρ. Σήμερα μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα σε διάφορες εκδόσεις και σε προσαρμογές για όλες τις ηλικίες. Για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και το γυμνάσιο υπάρχει η έκδοση του Μίνωα, ενώ για 6 έως 8 ετών υπάρχει μια εξαιρετική διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.



Άλκη Ζέη, Το Καπλάνι της Βιτρίνας. Ένα από τα πιο κλασικά και υπέροχα βιβλία, το οποίο είχε μεταφερθεί με επιτυχία και στην τηλεόραση από την ΕΤ-1. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου μπορείτε να βρείτε την ειδική επετειακή έκδοση από το Μεταίχμιο.



Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Δαίμονες των Κυμάτων. Σε αυτό το βιβλίο ο βραβευμένος με Νόμπελ Βρετανός συγγραφέας απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικους, αλλά και σε παιδιά γυμνασίου. Το βιβλίο θα το βρείτε στη νεανική βιβλιοθήκη των εκδόσεων Καστανιώτη.



Λίτσα Ψαραύτη, Το Διπλό Ταξίδι. Ένα διαχρονικά επίκαιρο βιβλίο που είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Η εικόνα των προσφύγων της Παλαιστίνης θα θυμίσει στην ηρωίδα στιγμές από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο τον καιρό της ιταλικής κατοχής, τότε που ένας ανελέητος βομβαρδισμός ανάγκασε τους κατοίκους του νησιού να διαλέξουν το δρόμο της προσφυγιάς. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία με το ίδιο, πολύ όμορφο, εξώφυλλο από τις εκδόσεις Πατάκη.



Enid Blyton, Οι πέντε φίλοι. Κανονικά θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πολυγραφότατη Βρετανίδα συγγραφέα που με τις σειρές της γαλούχησε αρκετές γενικές νεαρών αναγνωστών (Πέντε Φίλοι, Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος, Μυστικοί Εφτά). Θα βρείτε τα βιβλία της παραδοσιακά στις εκδόσεις Gutenberg.



Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Τα Ψηλά Βουνά. Ένα από εκείνα τα ξεχωριστά βιβλία που μπορούν να συναρπάσουν τα μικρά παιδιά, ακόμα κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια από τη συγγραφή του. Τα Ψηλά Βουνά ήταν το 1918 το αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού και, παράλληλα, το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα (γεγονός που προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις, όπως το κάψιμό του). Θα το βρείτε στην κλασική έκδοση της Εστίας.



Χάρριετ Μπήτσερ Στόου, Η Καλύβα του Μπάμπα Θωμά. Ένα ακόμα κλασικό βιβλίο που διδάσκει κι επηρεάζει ακόμα και σήμερα τον τρόπο σκέψης όσων πιστεύουν στην ελευθερία και στην ισότητα. Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Πατάκη.



Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Τα Ψάθινα Καπέλα. Ένα ακόμα εμβληματικό έργο που διδάσκεται στα σχολεία και συγκινεί μικρούς και μεγάλους αναγνώστες από το 1946 που πρωτοκυκλοφόρησε. Θα το βρείτε σήμερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.



Μίκυ Μάους! Δεν είναι ακριβώς βιβλία, αλλά όλοι διαβάσαμε τόνους από τις περιπέτειες του Θείου Σκρουτζ και των υπόλοιπων παπιών, που κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. Από τις πιο ευχάριστες στιγμές ανάγνωσης και από τις πιο ευχάριστες στιγμές της εβδομάδας, όταν κάθε Παρασκευή τρέχαμε στα περίπτερα για το νέο τεύχος.



Πηγή Διόπτρα blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad