Το κρυφό χαρτί του Αλέκου Πνευματικού μετά την ανακοίνωση Χασικίδη - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Το κρυφό χαρτί του Αλέκου Πνευματικού μετά την ανακοίνωση Χασικίδη



Πριν από λίγες ώρες ο Χρήστος Χασικίδης έκανε αυτό που λίγο πολύ ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Οικονόμου. Δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος το 2019, παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ και υπό την πίεση των δηλώσεων του Αλέκου Πνευματικού ξεκίνησε από Απρίλιο του 2018 την κούρσα του για τις εκλογές που θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με όσα ακούγονται τουλάχιστον για την ώρα από τις κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέκος Πνευματικός μόλις πριν από περίπου 2 μήνες μιλούσε υποτιμητικά για τον Βασίλη Νανόπουλο και τη Συμμαχία Πολιτών με αφορμή κάποιες αποχωρήσεις εκλεγμένων και υποψηφίων. Δεν δίσταζε να λέει ότι ο Νανόπουλος έμεινε με 2-3 άτομα και να λοιπόν που ήρθε η ώρα εκείνος να μετρά περισσότερες και πολύ σημαντικότερες απώλειες από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.


Μέσα σε ενάμιση μήνα ο Πνευματικός έχασε δύο δεξιά του χέρια, καθοριστικούς παίκτες σε όλη του την πορεία, Σταυρέλη και Ντιγκιρλάκη, και σήμερα έχασε και το άλογο που του κλείδωνε τουλάχιστον την περιοχή της Τενέας και όχι μόνο. Αν συνυπολογίσουμε και τον Μπίτζιο ή ακόμα και τον Δράκο, τότε στο Χιλιομόδι και γενικά στην Τενέα κινδυνεύει να μη βρει δικά του ψηφοδέλτια όχι απλώς στην κάλπη, αλλά ούτε και πάνω στα τραπέζια ως επιλογή των προσερχόμενων ψηφοφόρων.


Αφήστε που το 2019 αναμένεται με τόσους συνδυασμούς οι εφορευτικές να πάνε αγκαζέ με τους εκλογικούς αντιπροσώπους για να κάνουν εκλογές. Όσα έγιναν στις κάλπες το 2014 θα πρέπει να τα ξεχάσει ο οποιοδήποτε.


Την ανάλυση για τις εξελίξεις στους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους μετά τις ανακοινώσεις Σταυρέλη, Χασικίδη δεν θα την κάνουμε σήμερα καθώς εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Μην ξεχνάτε ότι όπως ήδη έχουμε γράψει, από όσα γίνονται σήμερα μην θεωρείτε ότι όλα θα μείνουν τα ίδια μέχρι τις εκλογές του 2019, ιδιαίτερα αν ο εκλογικός νόμος παραμείνει με τη σημερινή του μορφή που δεν είναι απίθανο.

Όπως πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει ο Λάμπρος Κωστάρας σε δική του ανάλυση αλλά ανάποδα, με τον σημερινό εκλογικό νόμο πολύ δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι να στελεχώσουν ψηφοδέλτια με στόχο να εκλέξουν τον επικεφαλής και άντε άλλους 1-2 με το ζόρι. Με την απλή αναλογική η εικόνα θα είναι ακόμα πιο σύνθετη δεδομένου ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα και παρέες καφενείων να φτιάχνουν ψηφοδέλτιο για να εκλέξουν απλώς την ψυχή της παρέας.


Οι σημερινές εξελίξεις όμως τουλάχιστον για τον Αλέκο Πνευματικό, αν φερθεί ως ο γνωστός Αλέκος και δεν πάθει καμία μετάλλαξη, επιφυλάσσουν ένα κρυφό χαρτί που θα πρέπει να ρίξει στο τραπέζι ως σανίδα σωτηρίας και ως ευκαιρία ανάκτησης του παιχνιδιού.

Η επίσημη απόσχιση Χασικίδη που τουλάχιστον για το 2019 σημαίνει αυτόματη απόσχιση και του Οικονόμου σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις ότι θα είναι μαζί με τον Χασικίδη, ενδεχομένως και του Δράκου που εκτιμούμε ότι θα ζυγίσει πολύ τα πράγματα μέχρι να πάρει τελική θέση, καθιστούν νομιμοποιημένη πια μια πιθανή απαίτηση Πνευματικού να παραιτηθούν όλοι όσοι δεν θα είναι μαζί του το 2019 από τις έδρες τους.


Αυτό θα ήταν δύσκολο να το απαιτήσει ένας επικεφαλής μειοψηφίας, αλλά ένας Δήμαρχος νομιμοποιείται και οφείλει να το κάνει.

Ας κάνουμε τα μαθηματικά : Σταυρέλης, Ντιγκιρλάκης, Λαμπρινός, Μουρούτσος, Χασικίδης, Οικονόμου είναι ήδη εκτός πλειοψηφίας επίσημα άσχετα με το τι θα ψηφίζουν σε κάθε ψηφοφορία. Αναμένεται η στάση του Δράκου από τον οποίο επίσης έχει ζητηθεί να πάρει θέση από τον Πνευματικό.

Υπάρχει και η περίπτωση Καρασάββα που μάλλον λόγω προσωπικών σχέσεων θα συντονιστεί με τον Μπίτζιο, δηλαδή οτιδήποτε εκτός Πνευματικού. Με τη διαφορά ότι ο Καρασάββας είναι δημοτικός σύμβουλος ενώ ο Μπίτζιος δεν είναι. Από εκεί κατά πάσα πιθανότητα ο Πνευματικός δεν πρέπει να περιμένει αύξηση του συνόλου του εντός Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός και αν δελεάσει ικανοποιητικά τον Καρασάββα σε βαθμό μεγαλύτερο από την προσωπική του σχέση με το Μπίτζιο.


Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι έχει ήδη κλειστεί συμφωνία από πλευράς Πνευματικού με έναν εκλεγμένο σύμβουλο που δεν είναι στο συνδυασμό του αυτή τη στιγμή, αλλά και αυτός δεν είναι αρκετός για να αλλάξει το γεγονός ότι η Πορεία Ευθύνης πλέον είναι κολοβή σε βαθμό που να εμποδίζει τη λειτουργία του Δημάρχου και να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα του 2014 με όρους ικανότητας του Πνευματικού να διοικήσει το Δήμο. Και όπως δείχνει η συμπεριφορά του, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει άσκηση απλής αναλογικής από τώρα.

Συνεπώς καθαρά θεσμικά και πολιτικά ο Πνευματικός νομιμοποιείται πια, μετά από τόση αιμορραγία, να ζητήσει τις έδρες των συμβούλων που έχουν διαφοροποιηθεί μέχρι το 2019 και να το απαιτήσει κιόλας. Δικαιωματικά μπορεί να κάνει αυτή την κίνηση και υπάρχει και τρόπος να το επιβάλει. Δεν θα επεκταθούμε στο πως, στεκόμαστε σε πρώτη φάση στο ηθικό μέρος.


Το κρυφό αυτό χαρτί θα παιχτεί κατά πάσα πιθανότητα από τον Πνευματικό. Τα κέρδη θα είναι πολλά αν πετύχει τις παραιτήσεις από τις έδρες. Κυρίως θα έχει πετάξει αρκετά νωρίς τους αντιφρονούντες έξω από το συνδυασμό του και θα τους έχει οδηγήσει και εκτός δημοτικού συμβουλίου, με πολύ λιγότερη δυνατότητα προβολής και παρέμβασης. Οι ίδιοι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα αναγκαστούν να κάνουν για 1 χρόνο και 3-4 μήνες αντιπολίτευση στον εαυτό τους.

Όλα αυτά δεν είναι τακτικοί σχεδιασμοί του Πνευματικού. Είναι πρακτικά συμπεράσματα. Δεν μπορούσε να γνωρίζει από πριν το πλήθος των διαφοροποιημένων, όμως πλέον έχει εικόνα. Και οι εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμα άλλοι 2 έως 3 σύμβουλοι δικοί του που να βρίσκονται ήδη εκτός ή σε προβληματισμό.


Αν δεν παιχτεί το χαρτί αυτό από τον Πνευματικό, τότε έχουμε ακόμα να δούμε πολλά. Η αρένα έτσι και αλλιώς άνοιξε από τον ίδιο. Θα προτιμήσει ό,τι αίμα είναι να χυθεί τώρα, παρά να συνεχίζεται η αιμορραγία και ο ίδιος να είναι έρμαιο κάθε φορά. Είναι βέβαιο ότι με τον χαρακτήρα του αν δεν απαιτήσει τις έδρες τώρα, στο τέλος θα παραιτηθεί ο ίδιος σε κάποια από τις εκρήξεις του. Και δεν είναι και λίγες ...



Diogenis-press.gr


ΚΡΖ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad