Συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί – Πού και πώς θα το βοηθήσει - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί – Πού και πώς θα το βοηθήσει


Λίγο πριν το παιδί πάει στο νηπιαγωγείο βρίσκεται στην ηλικία που μαθαίνει την εμπιστοσύνη, την αυτοεκτίμηση, το λάθος και το σωστό, ενώ χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας. Η σχέση και το «δέσιμο» που θα αποκτήσει μαζί σας, είναι η βάση για να μπορέσει το παιδί να έχει μεγαλώνοντας μια ζωή χωρίς ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Ρίξτε λοιπόν το βάρος σας στη δημιουργία μιας υψηλής αυτοεκτίμησης, δώστε του την προσοχή που χρειάζεται για «να ανθίσει» και κάντε το να μάθει πως όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη.

Υψηλή αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση, μπορούν να διαχειριστούν προκλήσεις και προβλήματα ενώ αισθάνονται πως είναι σημαντικά. Μάλιστα έχοντας την αυτοεκτίμηση στις… «αποσκευές» του από μικρή ηλικία, μπορεί το παιδί να αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις, που είναι μέσα στη ζωή και μπορεί να καταλάβει και να δεχθεί ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν πάντα όπως εκείνο τα θέλει, αναζητώντας τρόπους μέσα από θετική σκοπιά για να επιλύσει θέματα που έρχονται στο δρόμο του. Πώς θα την καλλιεργήσετε:

Ενισχύστε την αίσθηση του παιδιού για το ποιο είναι και τι μπορεί να κάνει.
Μιλήστε του για τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Βάλτε το κι εκείνο στην κουβέντα να σας τα απαριθμήσει.
Δείξτε στο παιδί σας ενδιαφέρον, προσοχή, φροντίδα με θετικό τρόπο.
Βοηθήστε το παιδί να μάθει να δέχεται τα λάθη του.
Βοηθήστε το παιδί ν΄αναπτύξει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Πείτε του τι κάνατε εσείς όταν είσαστε παιδί, ελάτε στη θέση του.
Δημιουργήστε άλμπουμ με φωτογραφίες και ζωγραφιές ώστε να βλέπει πώς εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Αφήστε το παιδί να προσπαθήσει να λύσει μόνο του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να λαμβάνει αποφάσεις, γνωρίζοντας πάντα πως είστε δίπλα του αν και όταν σας χρειαστεί.
Ενθαρρύνετέ το κι επιβραβεύστε το όταν ξεκινά να κάνει κάτι καινούργιο, γιατί μόνο με την εμπιστοσύνη που του δείχνετε θα τολμήσει να κάνει κάτι ακόμη πιο δύσκολο και να προχωρήσει παραπέρα.
Δώστε προσοχή στο παιδί σας

Όταν είστε με το παιδί σας, να είστε μόνο με αυτό. Χωρίς να σας αποσπούν τηλέφωνα, τηλεοράσεις ή άλλες υποχρεώσεις. Το παιδί θέλει να ξέρει πως είστε εκεί, το ακούτε, του απαντάτε ακόμη κι αν αυτό που σας λέει δεν το θεωρείτε εσείς σημαντικό.

Αγκαλιάστε το παιδί σας, ακούστε το, αφιερώστε χρόνο ακόμη και όταν είστε απασχολημένοι, τοποθετήστε τις ζωγραφιές του παιδιού σας σ΄ έναν τοίχο στο γραφείο ή την κουζίνα για να νιώσει πως το εκτιμάτε ενώ προσπαθήστε να μην λείπετε ποτέ από τις εκδηλώσεις του νηπιαγωγείου του.
Να είστε γενναιόδωροι με τους επαίνους, αλλά να μην υπερβάλλετε ούτε να λέτε ψέματα. Γιατί με την υπερβολή το παιδί δεν θα μάθει να εκτιμά, ενώ το ψέμα το αντιλαμβάνεται, καθώς ξέρει ακριβώς αν κατάφερε κάτι ή όχι.
Όταν το παιδί σας, ακούει αυτά που του λέτε και τα κάνει, πείτε του «μπράβο», «σ΄ευχαριστώ», «αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό που έκανες» κλπ.
Μην κάνετε το παιδί σας να νιώθει ανεπαρκές, μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς όπως «Με κουράζεις», «είσαι τόσο άτακτος» κλπ.
Μάθετε στο παιδί σας να αποδέχεται τα λάθη του

Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή, εσείς το γνωρίζετε αυτό, αλλά το παιδί σας όχι. Προστατεύοντας το παιδί από κάθε πιθανή αποτυχία και κάνοντας εσείς αντί γι αυτό αυτά που πρέπει για να γίνουν σωστά, το εμποδίζετε να μάθει πώς ν΄αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες ενώ του δίνετε την αίσθηση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε μόνο του αν εσείς δεν είστε μαζί του.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει πράγματα μόνο του στα οποία μπορεί να αποτύχει ή είναι λίγο επικίνδυνα, χωρίς να το προστατεύετε υπερβολικά. Για παράδειγμα να σκαρφαλώσει σ΄ ένα δέντρο στην παιδική χαρά, να κάνει νέους φίλους, να διαχειριστεί ένα πρόβλημα με άλλο παιδάκι στην τσουλήθρα κλπ.
Μάθετε στο παιδί σας πως όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε κι εξελισσόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει πως κάνοντας ένα λάθος σε ένα θέμα, δεν σημαίνει πως δεν αξίζει σε τίποτε.
Μάθετε στο παιδί σας τη θετική σκέψη. Αν δεν κέρδισε η ομάδα του να μπορεί να πει « Δεν κέρδισε η ομάδα μου σήμερα, αλλά συμβαίνουν αυτά, την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε καλύτερα».

Πηγή: Childrencare.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad