Δημιούργησαν έμβρυα χωρίς… ωάριο και σπεματοζωάριο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Δημιούργησαν έμβρυα χωρίς… ωάριο και σπεματοζωάριο


Έμβρυα χωρίς τη χρήση ωαρίου και σπέρματος παρά μόνο με συνδυασμό βλαστοκυττάρων κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Nature, το επίτευγμα δεν προορίζεται για κλωνοποίηση ανθρώπων ή ζώων αλλά για την κατανόηση των λόγων που οδηγούν σε αποβολή στην αρχή μιας εγκυμοσύνης.

Όπως αναφέρει το BBC, τα έμβρυα εμφυτεύθηκαν στη συνέχεια στη μήτρα θηλυκών ποντικιών όπου αναπτύχθηκαν για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς το επίτευγμα θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα γονιμότητας, αλλά και στις πρόωρες αποβολές που συνήθως αποδίδονται σε ανωμαλίες του εμβρύου, χωρίς όμως οι επιστήμονες να είναι 100% βέβαιοι ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος.

Ο Dr Nicolas Rivron, από το Ινστιτούτο Μέρλιν του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και η ομάδα του δημιούργησα τα έμβρυα συνδυάζοντας δύο τύπους βλαστοκυττάρων από ποντίκια.

Τα έμβρυα ήταν πανομοιότυπα με τη βλαστοκύστη που στη συνέχεια σχηματίζει τον πλακούντα και το έμβρυο μέσα στη μήτρα. Μάλιστα οι επιστήμονες μπορούσαν να παρατηρήσουν τη βλαστοκύστη αυτή στο ποντίκι, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει πριν. Πάντως η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να δημιουργήσει ποντίκια χωρίς τη χρήση ωαρίου ή σπέρματος μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Ο Dr Rivron ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για χρήση της τεχνικής σε ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν έγκριση. Ωστόσο ακόμα και αν κάτι τέτοιο γινόταν θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί.

Πάντως από την πλευρά του ο καθηγητής Robin Lovell-Badge από το Ινστιτούτο Francis Crick ανέφερε πως παρόλο που το εν λόγω επίτευγμα ήταν ανατρεπτικό για τα δεδομένα της έρευνας, θα ήταν πολύ ανακουφιστικό αν τελικά ήταν ανέφικτο να εφαρμοστεί στους ανθρώπους.

Από την πλευρά του πάντως ο καθηγητής Rivron ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η εν λόγω τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένας στρατός ανθρώπινων κλώνων.


ΠΗΓΗ:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad