Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων : Διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια 4-5 Ιουνίου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων : Διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια 4-5 ΙουνίουΤο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Canterbury (Νέα Ζηλανδία) και την αντιπροσωπεία Konrad Adenauer-Stiftung (KAS) στην Ελλάδα, διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια.

Το διάστημα 4-5 Ιουνίου εισηγητές από την Ευρώπη και πέραν αυτής θα διερευνήσουν πολλές διαφορετικές όψεις της κατάστασης για τις χώρες των Βαλκανίων με τα σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές στο πλαίσιο της Ευρώπης. Έντεκα χρόνια μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, και πέντε μετά από την ένταξη της Κροατίας, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να υστερούν σε σημαντικούς δείκτες δημοκρατίας, αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από την πόλωση, λόγω και της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε αρκετές χώρες.

Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαιτεί συστηματική προσπάθεια για την εκπλήρωση του στόχου. Στην κατεύθυνση αυτή, η ακαδημαϊκή έρευνα αναδεικνύει τους τομείς προτεραιότητας, τους ειδικότερους στόχους στους οποίους παρουσιάζεται υστέρηση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν τα εξής ζητήματα:

- Οι προκλήσεις και τα προβλήματα της ένταξης στην ΕΕ των υποψηφίων και των προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων,

- Οι επιτυχίες και αποτυχίες της πολιτικής της ΕΕ για ειρήνη και παγίωση των κρατικών θεσμών

- Η πολιτική συνοχής της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

- Η ΕΕ και η επίλυση του ελληνικού προβλήματος

- Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Για συμμετοχή στο συνέδριο απαιτείται εγγραφή.


Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/?p=9473


Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/pydio/data/public/31bc9b.php


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad