Η ομάδα φοιτητών που μετέτρεψε φύλλα ελιάς σε κάψουλες τσαγιού - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η ομάδα φοιτητών που μετέτρεψε φύλλα ελιάς σε κάψουλες τσαγιού


Προσπάθησαν να χωρέσουν έναν ολόκληρο διατροφικό πολιτισμό, βασισμένο στην ελιά και τα βιολογικά βότανα Ελλήνων παραγωγών, σε μια μικρή κάψουλα τσαγιού, και τα κατάφεραν. Η Έλενα Λέκκα, η Εύη Ντούρλαρη, ο Δημήτρης Παπαδάκος και ο Δημήτρης Κάβουρας, μεταπτυχιακοί φοιτητές του MBA in Food & Agribusiness Management του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποτελούν την ομάδα «O|H| LIVE» αξιοποιούν τα φύλλα ελιάς, ένα παραπροϊόν που υπό άλλες συνθήκες προορίζεται για καύση, δημιουργώντας αφεψήματα που… μυρίζουν Ελλάδα. «Σήμερα, η ελιά αποτελεί τη μεγαλύτερη καλλιέργεια καρποφόρου δέντρου στην Ελλάδα με σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της χώρας. Τα φύλλα ελιάς, όμως, αποτελούν ένα παραπροϊόν προς καύση. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε αφεψήματα με αποξηραμένα φύλλα ελιάς συνδυασμένα με βιολογικά ελληνικά βότανα, τα οποία προμηθευόμαστε από πιστοποιημένους παραγωγούς και τα οποία διατίθενται σε μεταλλική συσκευασία αλλά και σε κάψουλες συμβατές με μηχανές Nespresso σε 5 αφεψήματα, όλα βιολογικά: Με φύλλα ελιάς, με φύλλα ελιάς και ροζ τριαντάφυλλο, με φύλλα ελιάς, ιβίσκο, λεμονόχορτο και λαδανιά, με φύλλα ελιάς, λεβάντα, μολόχα και βάλσαμο και με φύλλα ελιάς, λουίζα, τσουκνίδα, φλισκούνι και τζίντζερ», αναφέρει στην «ΥΧ» η Έλενα Λέκκα.

Η ομάδα O|H| LIVE για την καινοτόμα ιδέα της κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση στον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τσάι από φύλλα ελιάς ως superfood
Η επιλογή της ομάδας να δημιουργήσει ένα τσάι από φύλλα ελιάς και ελληνικά βιολογικά βότανα προέκυψε από την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα superfoods ανά τον κόσμο. «Πρόκειται για έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής γης καθώς πηγαίνει προς καύση ως παραπροϊόν επιβαρύνοντας το περιβάλλον.


Η αξιοποίηση των φύλλων ως πρώτη ύλη για τα αφεψήματα μειώνει ταυτόχρονα και το οικολογικό αποτύπωμα της ελαιοπαραγωγής.

Το αμελητέο κόστος της πρώτης ύλης, οι ευεργετικές ιδιότητες, η καινοτομία συσκευασίας σε κάψουλα, καθώς και η γενικότερη παγκόσμια τάση ως προς ένα πιο φυσικό και υγιεινό τρόπο ζωής, αποτέλεσαν έναν ακόμα συνδυασμό στοιχείων που συντέλεσαν στην απόφαση να αξιοποιήσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα»,τονίζει η Έλενα.

Επισημαίνει, επίσης, πως «Οι σύγχρονες μελέτες ήρθαν να επαληθεύσουν πως ουσίες που περιέχονται στα φύλλα της, όπως η ελαιοευρωπαΐνη, προσφέρουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες, για περισσότερες από 110 ασθένειες.

Η Έλενα μάς ενημερώνει πως το επιχειρηματικό σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έχει έρθει ήδη σε επαφή με βιολογικά πιστοποιημένους παραγωγούς, φορείς πιστοποίησης και λοιπούς συνεργάτες, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία κατοχύρωσης του ονόματος αλλά και των προϊόντων τους. «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανεύρεση προγραμμάτων επιχορήγησης για startup επιχειρήσεις ή κάποιου επενδυτή για την ενίσχυση προσπάθειας δημιουργίας της “O|H| LIVE”», καταλήγει η Έλενα, τονίζοντας πως η συμμετοχή στον διαγωνισμό InnovinAgri τούς έφερε κοντά με αξιόλογους ανθρώπους στον χώρο της οικονομίας, των τροφίμων των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad