Ξέρεις ποιες τροφές σε προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ξέρεις ποιες τροφές σε προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία;


Ετοιμάζεστε να βγείτε στην παραλία; Μάθετε πρώτα πώς να προστατεύεστε από τις δυσμενείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας με τις κατάλληλες τροφές…

Η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος και την καλύτερη «θωράκιση» του οργανισμού. Τα θρεπτικά συστατικά, στα οποία επικεντρώνονται οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τη διατροφική προστασία του δέρματος από τις δυσμενείς επιδράσεις των ακτινών UVA και UVB, είναι τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και, φυσικά, το β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος, όπως είναι το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε ακτίνες UV. Η προστατευτική δράση των καροτενοειδών ενισχύεται από τη φυσική βιταμίνη Ε (καλές πηγές: αμύγδαλα, αβοκάντο, έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, κ.λπ.).



Σε γενικές γραμμές, τα καροτενοειδή περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Ας δούμε όμως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις πλούσιες διατροφικές πηγές αυτών των συστατικών, που κατέχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες:



Λυκοπένιο
Πηγές: ντομάτα, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπφρουτ
Το κόκκινο χρώμα αυτών των τροφών οφείλεται στο καροτενοειδές λυκοπένιο. Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η θέρμανση μπορεί ακόμα και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τις ντομάτες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως με τη θερμική επεξεργασία της ντομάτας διασπώνται τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται το λυκοπένιο, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφάται και να αξιοποιείται καλύτερα. Άλλες έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, κάνοντας τη σάλτσα ντομάτας μια εξαιρετική πηγή αυτού του συστατικού.


Β-Καροτένιο
Πηγές: καρότο, κολοκύθα, μάνγκο, βερίκοκο, γλυκοπατάτα.
Το β-καροτένιο εν μέρει μετατρέπεται στον οργανισμό μας στην πολύτιμη βιταμίνη Α, ενώ ένα άλλο μέρος του δρα αυτούσια ως καροτενοειδές.


Λουτεΐνη
Πηγές: καλαμπόκι, σπανάκι, κόλιανδρος, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, φιστίκια.
Η λουτεΐνη αποτελεί καροτενοειδές που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και, εκτός από προστατευτικό των δομών του δέρματος, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα το ανάγουν και σ’ ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των οφθαλμών, που συχνά παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία.

Τα καροτενοειδή «συνεργάζονται» το ένα με το άλλο ώστε να είναι πάντα ενεργά ως προς την αντιοξειδωτική δράση τους, κάτι που σημαίνει πως οι συστάσεις για την επίτευξη «διατροφικής ηλιοπροστασίας» δεν πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης μόνο της ντομάτας (που είναι πλούσια σε λυκοπένιο), αλλά γενικότερα των φρούτων και των λαχανικών, με έμφαση σε όσα προαναφέρθηκαν. Μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι τα καροτενοειδή δεν προστατεύουν απλώς το δέρμα μας κατά τους θερινούς μήνες, αλλά αποτελούν μια πρώτης τάξεως αντιοξειδωτική άμυνα για τον οργανισμό μας, με θετικές συνέπειες έναντι της εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.ά.

Τρεις βασικοί κανόνες για υγιές δέρμα
Από τις πιο σημαντικές συστάσεις για τους αμετανόητους λάτρεις της ηλιοθεραπείας είναι η επαρκής ενυδάτωση, με βασικό μέσο το νερό και τους φυσικούς χυμούς. Το τρίπτυχο διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, επαρκής ενυδάτωση και χρήση κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων πρέπει να αποτελεί πρωταρχική μέριμνα για όσους αγαπούν την υγεία του δέρματός τους και θέλουν να το προστατέψουν, διατηρώντας παράλληλα τη νεότητά τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.



Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad