Το σεληνόφως, η Σπάρτη και ο Ρίτσος - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το σεληνόφως, η Σπάρτη και ο Ρίτσος


«Η σονάτα του σεληνόφωτος», το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, -με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο- μεταφέρεται σε μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στην Σπάρτη
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε την πρωτομαγιά του 1909 στην Μονεμβασιά της Λακωνίας. Το έργο που άφησε πίσω του αποτελείται από περισσότερες από εκατό ποιητικές συλλογές, τέσσερα θεατρικά έργα, μεταφράσεις, συνθέσεις, δημοσιεύματα και εννέα μυθιστορήματα.

Με ένα από τα σημαντικότερα ποιήματά του «Η Σονάτα του σεληνόφωτος» θα παραλάβει το πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης το 1956.

Με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Κυριακής 26 Αυγούστου, το ομότιτλο ποίημα του Ρίτσου θα παρουσιαστεί σε μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στην Σπάρτη.


Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα των διοργανωτών:
«Ο σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος και η ηθοποιός Κωνσταντίνα Τάκαλου, θα ταξιδέψουν το κοινό με το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, εμπλουτισμένο με απαγγελία αποσπασμάτων από το ποίημα «Ορέστης». Η παράσταση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, πλαισιώνεται με τη ζωντανή εκτέλεση του ομώνυμου έργου του Μπετόβεν, από τον συνθέτη Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη σε μια νέα μουσική μεταγραφή και ενορχήστρωση».

«Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, μεταφέρει νοητά τον επισκέπτη στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται στον χώρο από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία».

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad