Επιδόρπια κρασιά - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Επιδόρπια κρασιά


Διαθέτοντας υψηλή ποιότητα, ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυτούσια αίσθηση του terroir, τα σύγχρονα κρασιά της Ελλάδας καταφέρνουν να κερδίσουν ακόμα και τον πλέον απαιτητικό οινόφιλο.

Τα χαρίσματα αυτά ενισχύονται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που μιλάμε για τα ελληνικά επιδόρπια κρασιά, τα οποία έχουν σύμμαχο το λαμπερό ελληνικό ήλιο, για να συμπυκνώνει τα αρώματα και τη γεύση τους.

Εδώ έρχεται να προστεθεί η παράδοση και η μακραίωνη πείρα των βετεράνων, αλλά και των νεότερων ελλήνων οινοπαραγωγών, που κατέχουν όσο κανείς τα μυστικά των ιδιαίτερων τρόπων οινοποίησης των γλυκών επιδόρπιων κρασιών της Ελλάδας.

Οι μοναδικές δε γηγενείς ποικιλίες της χώρας, που σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, συμπληρώνουν τα κομμάτια ενός… γλυκύτατου παζλ.


Τα σύγχρονα επιδόρπια κρασιά της Ελλάδας θέτουν εαυτόν στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας παγκοσμίως και πολλές φορές, όπως σημειώνει η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), δικαιολογούν επάξια το χαρακτηρισμό «παγκόσμιας κλάσης», που συχνά τους αποδίδεται.

Από την άλλη μεριά, τα ελληνικά επιδόρπια κρασιά είναι πολυποίκιλα και διαφορετικά, σε αντίθεση με αυτά άλλων οινοπαραγωγών χωρών, που παράγουν συνήθως ένα-δύο στυλ αξιόλογων επιδόρπιων κρασιών.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει χρώματα που ξεκινούν από το χρυσοκίτρινο και φθάνουν μέχρι το βαθύ πορφυρό, αρώματα που αποκαλύπτουν την καθαρότητα ενός φρεσκοκομμένου φρούτου, αλλά και τον αποξηραμένο, «rancio» χαρακτήρα της βαθιάς παλαίωσης. Έχει να επιδείξει γεύσεις που εκτείνονται από την απαστράπτουσα ζωντάνια, έως το βελούδινο χαρακτήρα, χάρισμα που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδώσει.


Έτσι, κάθε φίλος του κρασιού, από αρχάριος έως ειδήμονας, είναι σίγουρο ότι στην ασύγκριτη γκάμα των επιδόρπιων κρασιών της Ελλάδας θα βρει όποιο στυλ και τύπο τον εκφράζει και μάλιστα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής, για την οποία φημίζονται τα ελληνικά επιδόρπια κρασιά.

Στους δε ανήσυχους λάτρεις των συνδυασμών του κρασιού με άλλες γεύσεις ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο για πρωτότυπες αρμονίες, είτε αυτές αφορούν ένα εξωτικό πιάτο, είτε ένα σύνθετο επιδόρπιο ή ακόμα και ένα μπαχαρένιο πούρο.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad