Τρολ: Τι σημαίνει το όνομα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Τρολ: Τι σημαίνει το όνομα


Τρομακτικά πλάσματα της Σκααανδιανβικής μυθολογίας και πειραχτήρια του Διαδικτύου

Τα τρολ είναι πλάσματα της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Αγριωπά, τρομακτικά, μαλλιαρά και ογκώδη, ίσως και επικίνδυνα στους ανθρώπους, τα τρολ ας πούμε πως ισοδυναμούν με τους Καλικαντζάρους των δικών μας παραδόσεων – θα θυμάστε τα εντυπωσιακά τρολ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών υποθέτω.


«Troll», επίσης, είναι αυτός που κάνει «trolling», δηλαδή που σέρνει το δόλωμα μέσα στο νερό, όπως συμβαίνει στην αλιεία του τόννου και του ξιφία, μια τεχνική παρόμοια με τη δική μας συρτή. Αυτή η σημασία μας φέρνει πιο κοντά στο σύγχρονο εννοιολογικό πεδίο του τρολ, που φυσικά έχει να κάνει με το Διαδίκτυο. Η πρώτη καταγεργραμμένη αναφορά της λέξης τρολ στο Ίντερνετ, προέρχεται από μια συζήτηση του 1991.

Σήμερα λοιπόν, το τρολ, είναι εκείνος ο χρήστης του Διαδικτύου με τις σκόπιμα ανόητες, προκλητικές και εκτός θέματος απόψεις, τις οποίες εκφράζει σε μια ανοιχτή on line κοινότητα, με σκοπό να την αποπροσανατολίσει, να την τινάξει στον αέρα ή να προκαλέσει αντιδράσεις από τους άλλους χρήστες, για πλάκα ή για τους δικούς του ιδιοτελείς λόγους.

Αυτός λοιπόν κάνει «τρολάρισμα», τρολάρει μια κουβέντα σε ένα τσατ ρουμ, φόρουμ συζήτησης, ή μπλογκ, με σκοπό, πρώτον, όπως είπαμε, να δημιουργήσει αναταραχή, όπως τα τρολ της μυθολογίας, και δεύτερον να εκτρέψει, να παρασύρει την κουβέντα όπου αυτός επιθυμεί, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το ψάρεμα τόνου, με το «trolling».

Ναι, ναι, ασφαλώς είναι κατακριτέα η συμπεριφορά ενός τρολ, αλλά μη μου πείτε πως δεν έχετε τρολάρει κι εσείς, ή τουλάχιστον δεν έχετε μπει στον πειρασμό να τρολάρετε μια κουβέντα, όπου ο καθωσπρεπισμός συναγωνίζεται την ανοησία των συμμετεχόντων...

Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

ΠΗΓΗ:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad