Λουτράκι: Τον «έπιασαν» πριν πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Λουτράκι: Τον «έπιασαν» πριν πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης


To είχε κλέψει από το Μουσείο Σαντορίνης

Το άγαλμα χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Εποχή - Θα το πωλούσε  μαζί με άλλα αντικείμενα για 350.000 ευρώ - Ταυτοποιήθηκαν δύο συνεργοί του
Στη σύλληψη ενός 46χρονου προχώρησε χθες το πρωί η αστυνομία στο Λουτράκι για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, ενώ ταυτοποιήθηκαν και δύο συνεργοί του.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο πορτ μπαγκάζ του 46χρονου διάφορα αρχαία αντικείμενα αμύθητης αξίας, τα οποία ετοιμαζόταν να πουλήσει έναντι του χρηματικού ποσού των 350.000 ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά βρισκόταν και μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από οκτώ συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών και το οποίο είχε κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη.

Η αστυνομία ακινητοποίησε το όχημα, όταν αυτό εισήλθε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος

Μετά από έρευνα βρέθηκαν στο χώρο αποσκευών και κατασχέθηκαν:

1. Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από (8) συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους (80) εκατοστών.

2. Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου (14) εκατοστών και ύψους (6) εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο (17) εκατοστά και ύψος (2) εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.

3. Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων (25) εκατοστών και ύψους (14) εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις (4) κάρτες μνήμης, δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ένα (1) usb stick , -900- ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.


Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους αυτού και αναγνωρίστθηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.
ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad