Οι δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Κορινθίων και η κληρονομιά τους - Α' μέρος - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Κορινθίων και η κληρονομιά τους - Α' μέρος



Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε ότι ετοιμάζουμε μερικά αφιερώματα για τις δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Κορινθίων που βασίζονται στις δημόσιες δηλώσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών.

Η ανάρτηση με τίτλο "Αλέκο για σένα τα λένε, δεν βρέχει !" ουσιαστικά αναφέρεται στο λόγο που κάνει αυτά τα αφιερώματα απαραίτητα. Γιατί είναι ιδιαίτερα προσβλητικό προς την κοινή γνώμη αλλά και την κοινή λογική να επιχειρείς να παρουσιάσεις τα δικά σου προβλήματα ως προβλήματα κάποιων άλλων, τις ίδιες τις δικές σου επιλογές ως κάτι ξένο προς εσένα στο οποίο μάλιστα ασκείς και αυστηρή κριτική.

Ακριβώς γι' αυτό και περιοριζόμαστε μόνο στις δημόσιες δηλώσεις των μελών της "Πορείας Ευθύνης", της παράταξης που για 25 ανθρώπους κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 2014 στο δήμο Κορινθίων. Δεν ασχολούμαστε καν με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γιατί θα μπορούσε κανείς εύλογα να θεωρήσει ότι οι απόψεις και οι θέσεις της αποτελούν μέρος μιας γενικότερης αντιπολιτευτικής τακτικής που εκ των προτέρων μπορούν να περιέχουν αρνητική κριτική προς ενίσχυση των παρατάξεων της συνολικά.




Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών η "Πορεία Ευθύνης" του Αλέξανδρου Πνευματικού έλαβε 20 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου.

Ας δούμε τι έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τις δηλώσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών που ήταν σημαντικό μέρος των 20 αυτών εδρών.

1. Το Σεπτέμβριο του 2016 παραιτείται η Αντιδήμαρχος Αθανασία Χρισταρά (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Τη θέση της πήρε ο Γιώργος Οικονόμου. Η Χρισταρά είχε θέσει με μεγαλόπνοες ανακοινώσεις ως βασικό της στόχο την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Κορινθίων. Τα "εκατομμύρια των τουριστών" δεν ήρθαν ποτέ στην Κόρινθο και ποτέ δεν σχεδιάστηκε μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική. Αν και ποτέ δεν αιτιολόγησε επαρκώς την παραίτηση που ήρθε μάλλον ξαφνικά αφού η εκκίνηση ήταν ιδιαίτερα δυναμική, οι πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς οικονομικά η προσπάθεια που ήθελε να κάνει, ενώ επίσης αρκετός λόγος έγινε σχετικά με την απαίτηση του Πνευματικού για παράδοση της έδρας.

2. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2016 η παραίτηση του Μάριου Σταματάκη (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης) για επαγγελματικούς λόγους. Όμως, ο Μάριος Σταματάκης προεκλογικά ήταν Πρόεδρος της ομάδας ΠΑΣ Κόρινθος και επίσης προεκλογικά είχε παρουσιάσει μια μακέτα σχετικά με την ανακατασκευή του γηπέδου του Συνοικισμού σε περίπτωση που εκλεγόταν ο ίδιος και η Πορεία Ευθύνης. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχε πάρει άδεια ΤΡΙΩΝ μηνών από το Δημοτικό Συμβούλιο για να λείπει επίσης για επαγγελματικούς λόγους. Μετά την παραίτηση την έδρα του πήρε ο Παναγιώτης Δράκος. Το γήπεδο δεν ανακατασκευάστηκε φυσικά ποτέ, ενώ σε μια ιδιαίτερα οξυμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ουσιαστικά ήρθε σε ανοιχτή διαφωνία με τον κ. Πνευματικό σχετικά με το γήπεδο και τη χρηματοδότησή του. Η συνέχεια και για την ομάδα είναι γνωστή. Άλλο ένα μεγαλόπνοο προεκλογικό σχέδιο συνοδευόμενο από πολλές υποσχέσεις εξαφανίστηκε από το χάρτη όπως και ο Σταματάκης. Τα διάφορα επεισόδια που ακολούθησαν μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΣ Κόρινθος και του κ. Πνευματικού έδειξαν ότι η διασύνδεση των προεκλογικών ελπίδων και των ψήφων ήταν άμεση, διασύνδεση που προφανώς εξανεμίστηκε αφού έγινε η δουλειά και κερδήθηκαν οι εκλογές. Είναι πιθανό ότι και ο ίδιος ο Σταματάκης δεν ένιωθε άνετα βλέποντας ότι οι δεσμεύσεις του εξελίχθηκαν σε κενό γράμμα.

3. Γιώργος Οικονόμου (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Ο αντικαταστάτης της Αθανασίας Χρισταρά στην Πορεία Ευθύνης και στο δημοτικό συμβούλιο από τον κ. Πνευματικό καταγγέλθηκε ότι έδινε δουλειές στην εταιρεία τη δική του και συγγενικού του προσώπου, ενώ αργότερα τον χαρακτήρισε ως τον "άνθρωπο που διαφημίστηκε ότι ξεπουλιέται". Με αφορμή μάλιστα τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης από το ΚΕΠΑΠ και την ακύρωσή της, ο κ. Πνευματικός τον χαρακτήρισε ανεπαρκή ως προς τα καθήκοντα που του ανέθεσε. Αργότερα ο Οικονόμου παραιτήθηκε από την Πορεία Ευθύνης διατηρώντας την έδρα του στο δημοτικό συμβούλιο.

4. Νίκος Σταυρέλης (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Για πολλά χρόνια ίσως ο στενότερος συνεργάτης του Αλ. Πνευματικού και ιθύνων νους (σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις) των προεκλογικών προετοιμασιών του Αλ. Πνευματικού. Διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος τύπου του Δήμου, υπερασπιζόμενος τη θητεία της Πορείας Ευθύνης. Ο Πνευματικός τον χαρακτήρισε "αποστάτη", τον κατηγόρησε για "διασπορά ψευδών ειδήσεων" και με τη φράση "άξιος ο μισθός του" άφησε να εννοηθεί ότι η συμπεριφορά του εκπορεύεται από οικονομικά συμφέροντα.

5. Χαράλαμπος Ντιγκιρλάκης (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Για πολλά χρόνια δεξί χέρι του Αλ. Πνευματικού και σε πολλές περιπτώσεις "αντ' αυτού" ειδικά σε θέματα τεχνικών έργων και υπηρεσιών. Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο Αλ. Πνευματικός επανειλημμένα καυτηρίασε το συνεταιρισμό του με τον Μουρούτσο για τη δημιουργία ζυθοποιίας ενώ αργότερα τον εμφάνιζε ως έμμισθο του κ. Μουρούτσου.

6. Παναγιώτης Λαμπρινός (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Ο Αλ. Πνευματικός τον κατηγόρησε ως πλήρως ανίκανο κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων του στην Πολεοδομία και του χρέωσε απραξία καθώς και ότι ασχολιόταν με άλλες δραστηριότητες αντί με τα καθήκοντά του στο δήμο.

7. Γιώργος Μουρούτσος (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του Αλ. Πνευματικού με πολύ έντονη δράση κατά την προεκλογική περίοδο του 2014. Ο Αλ. Πνευματικός τον κατηγόρησε ότι επιχορήγησε τον Αίαντα Αγιονορίου και άλλους συλλόγους για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι τους εγκατέλειψε μετά τις εκλογές. Θεωρώντας τον ανεπαρκή στα καθήκοντα του Αντιδημάρχου, του αφαίρεσε τις αρμοδιότητες. Σε τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο ο Πνευματικός έχει αναφέρει κάποια πράγματα για κάποιες ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

--- Για τους Μουρούτσο, Σταυρέλη, Ντιγκιρλάκη, Λαμπρινό, ο Αλ. Πνευματικός δήλωσε ότι έφυγε από το συνδυασμό του η "σαβούρα".

8. Παναγιώτης Δράκος (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Μετά την παραίτησή του από Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ανεξαρτητοποιήθηκε και από την Πορεία Ευθύνης. Εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του Αλ. Πνευματικού στην περιοχή της Τενέας φάνηκε να ακολουθεί την ανεξαρτητοποίηση του Χρήστου Χασικίδη όταν ο τελευταίος δήλωσε την πρόθεση να διεκδικήσει το δήμο Κορινθίων αυτόνομα.

9. Χρήστος Χασικίδης (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Για δύο εκλογικές διαδικασίες υπήρξε το αντίπαλο δέος για τον Αλ. Πνευματικό αλλά και το 2010 και το 2014 τελικώς συμπορεύτηκαν. Η πρόθεσή του να διεκδικήσει αυτόνομα το δήμο Κορινθίων το 2019 έφερε την ανεξαρτητοποίησή του αλλά τελικά αναδιπλώθηκε και αποσύρθηκε από την κούρσα. Παρέμεινε και παραμένει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και την περίοδο αυτή αναρρώνει από το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του.

10. Δημήτρης Μπίτζιος (μέλος ψηφοδελτίου Αλ. Πνευματικού - Πορεία Ευθύνης). Ο Πρόεδρος του Χιλιομοδίου συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα λόγω του πολύ δυναμικού ρόλου που είχε πριν και μετά τις εκλογές του 2014. Από φανατικός υποστηρικτής του Αλ. Πνευματικού άκουσε τον Πνευματικό να τον χαρακτηρίζει με τα λόγια "τραμπούκοι, τραμπούκικες συμπεριφορές, νταβατζηλίκια, νύχτα". Όπως δήλωσε μάλιστα ο Πνευματικός, εκείνος δεν τον ήξερε καλά, δεν είχαν μιλήσει πριν τις εκλογές πολύ, δεν είχαν καλές σχέσεις ούτε πάνω από μισό χρόνο. Σε δηλώσεις του επίσης ο Αλ. Πνευματικός είπε ότι κάποιοι άλλοι βάζουν το Δ.Μπίτζιο να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.


Τέλος ΠΡΩΤΟΥ μέρους.


Το πρώτο μέρος περιελάμβανε συνοπτικά την αντιμετώπιση και αξιολόγηση του Αλ. Πνευματικού προς τα μισά σχεδόν εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού του "Πορεία Ευθύνης" και την καταγραφή του που βρίσκονται αυτά τα μέλη το 2018.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω μέλη διαχειρίστηκαν εκτελεστική εξουσία κατά την πενταετή θητεία της Πορείας Ευθύνης και του κ. Πνευματικού που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές του 2014.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ μέρος θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των παραπάνω προσώπων - μελών της Πορείας Ευθύνης το 2014, προς το πρόσωπο του Αλέξανδρου Πνευματικού.



Diogenis-press


ΚΡΖ























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad