5 τρόποι να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

5 τρόποι να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά


Όλο και περισσότεροι γονείς, αναρωτιούνται πώς να καταφέρουν να διδάξουν στα παιδιά τους τρόπους για να είναι ψυχικά ανθεκτικά.

Ως ψυχοθεραπεύτρια, έχω δει αμέτρητους ενήλικες να βυθίζονται για χρόνια στον πόνο, επειδή δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια, την αποτυχία και την απόρριψη.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά μας τι εστί μυϊκή δύναμη, τόσο πιο έτοιμα θα είναι για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της ενήλικης ζωής. Γι’ αυτό οι παρακάτω χρυσοί κανόνες μπορούν να μας βοηθήσουν να αναθρέψουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά.

5 τρόποι να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά

1. Θέστε ως οικογενειακή προτεραιότητα να φροντίζετε το μυαλό σας
Οι περισσότεροι γονείς μιλούν στα παιδιά τους για τη σημασία της φροντίδας του σώματός τους. Τους λένε να πλένουν τα δόντια τους και να γυμνάζονται. Αλλά λίγοι γονείς μιλούν για τη σημασία της ψυχικής και πνευματικής υγείας και εξέλιξης. Θέστε το λοιπόν ως προτεραιότητα να χτίσετε όλοι μαζί ψυχικούς μυς.

Επίσης, αναφέρετε ότι ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστείτε και εσείς ως γονιός κάποια βοήθεια ειδικού. Όπως επισκεπτόμαστε έναν οδοντίατρο για τα δόντια μας, έτσι μπορεί να χρειαστούμε και έναν ψυχοθεραπευτή για να μας βοηθήσει όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.

2. Μιλήστε για συναισθήματα
Οι μελέτες δείχνουν ότι το 60% των φοιτητών υποστηρίζουν πως είναι ακαδημαϊκά έτοιμοι για το πανεπιστήμιο, αλλά όχι συναισθηματικά. Η πλειοψηφία αυτών των νέων εύχονται οι γονείς τους να είχαν επενδύσει περισσότερο χρόνο στο να τους διδάξουν πώς να διαχειριστούν άβολα συναισθήματα όπως απογοήτευση, άγχος και μοναξιά.

Εκτός από το θυμό και τον ενθουσιασμό τους, οι περισσότεροι γονείς δεν αναφέρονται σε συναισθήματα. Συνεπώς, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και τα δικά τους συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα χειριστούν. Γι’ αυτό, εσείς ενσωματώστε λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα στις καθημερινές σας συζητήσεις.

3. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να σκέφτονται ρεαλιστικά
Όταν το παιδί σας λέει ποτέ δεν καταλάβω τα μαθηματικά, είναι δελεαστικό να απαντήσετε Φυσικά και θα τα καταλάβεις, αγάπη μου. Αλλά το να προσφέρετε επιβεβαίωση στα παιδιά σας χωρίς να τα διδάξετε πώς να καθησυχάζουν τον εαυτό τους δεν είναι χρήσιμο. Όταν το παιδί σας εκφράζει αμφιβολίες, κάνει καταστροφικές προβλέψεις και αρνητικές σκέψεις, διδάξτε του πώς να σκέφτεται διαφορετικά.

Δείξτε του πώς να αναγνωρίζει τις άχρηστες σκέψεις και να τις αναπλαισιώνει με πιο ρεαλιστικό τρόπο. Εξηγήστε τους ότι οι σκέψεις μας δεν είναι πάντα αληθινές και ορισμένες φορές ο ίδιος ο εγκέφαλός μας αποδεικνύεται λάθος. Δώστε και ένα παράδειγμα από τη δική σας καθημερινότητα.

4. Γίνετε εσείς το πρότυπο για θετική δράση
Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται και κόντρα στα συναισθήματά τους. Για την ακρίβεια, η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματά τους.

Αν το παιδί σας είχε μια άσχημη μέρα στο σχολείο, μπορεί να επιλέξει να κάνει κάτι στο σπίτι, κάτι που θα την κάνει να νιώσει καλύτερα. Γίνετε εσείς πρότυπα για εκείνα και δείξτε τους ότι και εσείς συμπεριφέρεστε κάποιες φορές κόντρα στα συναισθήματά σας. Πείτε: νιώθω κάπως κουρασμένος σήμερα, αλλά ξέρω ότι είναι καλύτερα να μας μαγειρέψω παρά να κάτσω να δω τηλεόραση.

5. Δείξτε πώς μπορούν να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα
Μπορεί να είναι δελεαστικό να λύσετε εσείς τα προβλήματα των παιδιών σας. Αλλά εκείνα χρειάζονται ευκαιρίες να εξασκήσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αντισταθείτε στην ιδέα να καθαρίσετε για εκείνο. Αντιθέτως, ενθαρρύνετέ το να σκαρφιστεί μόνο του μια λύση. Αφήστε το να κάνει και κάποια λάθη, έτσι θα μάθει και τις συνέπειες που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad