ΑΡΓΟΛΙΔΑ:Με καλές τιμές το πορτοκάλι, με σκαμπανεβάσματα η πορεία του μανταρινιού - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΑΡΓΟΛΙΔΑ:Με καλές τιμές το πορτοκάλι, με σκαμπανεβάσματα η πορεία του μανταρινιού


Η Ναβαλίνα στην Αργολίδα αφήνει πίσω της την περσινή κακή χρονιά λόγω της χαλαζόπτωσης και αναµένει παραγωγή 300.000 τόνων περίπου, µια πολύ καλή χρονιά από άποψη ποσότητας και ποιότητας.

 Η Ναβαλίνα στην Αργολίδα αφήνει πίσč της την περσινή κακή χρονιά λόγč της χαλαđόπτčσης και αναµένει παραγčγή 300.000 τόνčν περίπου µια πολύ καλή χρονιά από άποüη ποσότητας και ποιότητας.

Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Με επίκεντρο την Αργολίδα, η οποία φέτος ήταν και πιο πρώιμη σε σχέση με άλλες χρονιές και, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα έχει και μια καλή χρονιά από άποψη αποδόσεων, εξελίσσεται η σεζόν για τη Ναβαλίνα και την Κλημεντίνη. Όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του Incofruit – Hellas, ήδη τις πρώτες τρεις εβδομάδες της εξαγωγικής δραστηριότητας, οι ποσότητες που έχουν φύγει προς τις αγορές του εξωτερικού καταγράφουν αυξητική τάση, και στα δύο προϊόντα, και αυτό «χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει για τα καλά η εμπορία», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος.

Αισιοδοξία για τη Ναβαλίνα στην Αργολίδα, μικροκαρπία στην Άρτα
Οι τιμές, τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνονται στα 23-24 λεπτά στον παραγωγό για τη Ναβαλίνα, στην Αργολίδα, η οποία αφήνει πίσω της την περσινή δυσάρεστη ανάμνηση μιας κακής χρονιάς λόγω της χαλαζόπτωσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Έτσι, φέτος αναμένεται η παραγωγή να ανέλθει σε 300.000 τόνους περίπου, μια πολύ καλή χρονιά «και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας», τονίζει ο κ. Ντόκος.

Μια «μέτρια» χρονιά, χωρίς εξάρσεις, περιμένει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας στην Αργολίδα, Χαρίλαος Μακρής. Στην περιοχή, η εμπορία αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς είναι από τις πιο όψιμες του νομού.

Καλές αποδόσεις βλέπουν οι παραγωγοί στην Ηλεία, όπου, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία δεν έχουν φτάσει ακόμη τα πορτοκάλια «στο κόκκινο», όπως λένε στη γλώσσα τους οι καλλιεργητές. Ο Ανδρέας Τσουκαλάς, από το Τραγανό, κάνει λόγο για αποδόσεις της τάξης των 4-7 τόνων το στρέμμα, «μια κανονική χρονιά, χωρίς προβλήματα», αλλά συμπληρώνει ότι «ο καιρός δεν βοήθησε να πάρουν τα πορτοκάλια σάκχαρα και χρώμα». Οι τιμές αυτές τις μέρες είναι από 22 μέχρι 25 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όπως μας είπε, οι οποίες είναι καλές και «ελπίζουμε να κρατήσουν, γιατί έχουμε κι άλλες ποικιλίες, και εμείς φτάνουμε μέχρι και Απρίλη, ίσως και πιο πίσω, ανάλογα με τον καιρό». Στην Ηλεία, οι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδύσει σε μεγάλη έκταση σε ποικιλίες όπως Lane Late και Navel, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν και την καλλιέργεια ακόμα πιο όψιμης ποικιλίας, που θα συγκομίζεται Απρίλη-Μάη. «Μπαίνουμε στη διαδικασία να συναγωνιστούμε τους Ισπανούς σε διάρκεια εμπορικής περιόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά γι’ αυτή την κίνηση ο κ. Τσουκαλάς.

«Δειλά-δειλά» κινείται η Ναβαλίνα στην Άρτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα. Η παραγωγή φέτος, όπως σε όλα τα εσπεριδοειδή του νομού, υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20% σε σχέση με πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, ενώ η ανομβρία είχε ως αποτέλεσμα μικρόκαρπα πορτοκάλια και καθυστέρηση στον χρωματισμό. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 22-23 λεπτά για τον παραγωγό παραδοτέα, ενώ η απορροφητικότητα, σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, είναι κατώτερη της αναμενόμενης γι’ αυτή την περίοδο.

«Καθισμένη» η Κλημεντίνη
klimentiniΗ φετινή απουσία της GEFRA-G.N. Φραγκίστας φαίνεται πως αποτελεί  έναν από τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την εμπορία και την τιμή για την Κλημεντίνη, όπως λένε κύκλοι της αγοράς και των ίδιων των παραγωγών, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της σεζόν, καθώς είναι γνωστό ότι απορροφούσε ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Από την άλλη μεριά, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν αυξημένες παραγωγές, το ίδιο και συνολικά οι χώρες της Μεσογείου.

Τις πρώτες μέρες της εμπορίας, η τιμή της έπιασε τα 50 λεπτά, για να πέσει σταδιακά στην αρχή αυτής της εβδομάδας στα 33-36 λεπτά μεικτά στον παραγωγό, για την Αργολίδα. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, μετά τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου σαββατοκύριακου, ανακόπηκαν και οι ρυθμοί κοπής και εμπορίας, εξαιτίας της μονίλιας που παρουσιάστηκε μετά τη βροχή, με τους εμπόρους και τους καλλιεργητές σε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η έκταση της προσβολής από τον μύκητα. Σαφώς μικρότερη, πάντως, θα είναι η ζημιά στα κτήματα, όπου είχε γίνει το πρώτο ή και δεύτερο χέρι κοπής και υπήρχαν λιγότεροι ώριμοι καρποί, που είναι πιο επιρρεπείς.

Χαμηλότερα, στα 32-35 λεπτά, απολαμβάνει ο καλλιεργητής στην Άρτα, ενώ στη Θεσπρωτία η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 26-28 λεπτά, περίπου 4 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι, όπως μας είπε ο παραγωγός Βαγγέλης Σωτηράκης. «Γενικά, οι αγορές δεν δείχνουν να “τραβάνε”», αναφέρει ο ίδιος, ενώ και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad